Όπως γνωρίζουμε, τα κύτταρα του ανθρώπου περιβάλλονται από ένα υγρό πλούσιο σε πρωτεΐνες και άλλα θρεπτικά συστατικά που καλείται υγρό των ιστών ή διάμεσο υγρό (μεσοκυττάριο υγρό). Με την ανταλλαγή ουσιών που γίνεται μεταξύ του τοιχώματος των αιμοφόρων, τριχοειδών αγγείων και αυτού του διάμεσου υγρού διατηρείται σταθερή η σύστασή του. Ουσιαστικά, υφίσταται μια δυναμική ισορροπία που αφορά τόσο στην περιεκτικότητα και των δύο (πλάσμα αίματος - διάμεσο υγρό) σε μικρομοριακές ουσίες και ιόντα, όσο και στο ποσό του πλάσματος και του μεσοκυττάριου υγρού.
Μερικές, όμως, μεγαλομοριακές ενώσεις (κυρίως μεγάλα μόρια πρωτεΐνης, τοξίνες και φάρμακα ή άλλα χημικά παραπροϊόντα) αλλά και μικροοργανισμοί, οι οποίοι δεν διέρχονται εύκολα ή και καθόλου από τα τριχοειδή του αιμοφόρου συστήματος, μαζί με ένα μέρος από το διάμεσο υγρό διαπερνούν το τοίχωμα των λεμφοφόρων αγγείων και εισέρχονται σ’ αυτά. Το υγρό των ιστών, λοιπόν, το οποίο δεν απομακρύνεται με τα αγγεία του αιμοφόρου συστήματος αλλά με αυτά του λεμφοφόρου αποτελεί τη λέμφο.
Η λέμφος είναι υγρό διαφανές και άχρωμο, το οποίο έχει εκτελέσει την λειτουργία του, δηλαδή την θρέψη των ιστών ως μεσοκυττάριο υγρό και πια μέσα στα λεμφαγγεία, ως λεμφικό υγρό, κυκλοφορεί προς μια μόνο κατεύθυνση από τους ιστούς προς το φλεβικό σκέλος της κυκλοφορίας. Όταν κυκλοφορεί μέσα στα λεμφαγγεία, η λέμφος αποτελείται κατά 92-95% από νερό και κατά 5-8% από διαλυμένες ουσίες. Από τις ουσίες αυτές, τα 3-4% είναι λευκώματα και αμινοξέα (προϊόντα διάσπασης των λευκωμάτων των τροφών), το 0,5-1% είναι λίπη και τα 0,4-0,8% ανόργανα άλατα και διάφορες άλλες ουσίες.
Η λέμφος επιτελεί τις ακόλουθες λειτουργίες:
Α. Βοηθά στη θρέψη διότι μεταφέρει το λίπος από το λεπτό
έντερο στο συκώτι για επεξεργασία.
Β. Συμβάλλει σημαντικά στην άμυνα του οργανισμού διότι με την πορεία της μέσα από τα λεμφογάγγλια κατακρατούνται και φαγοκυτταρώνονται μικρόβια και άλλοι μικροοργανισμοί που μεταφέρει.
Γ. Απομακρύνει άχρηστα κύτταρα από τον μεσοκυττάριο χώρο και τα μεγάλα μόρια πρωτεΐνης που είναι πολλές φορές υπεύθυνα για την δημιουργία οιδημάτων και κατακρατήσεων νερού.
Δ. Διατηρεί τη δυναμική ισορροπία που υπάρχει ανάμεσα στο πλάσμα του αίματος και του διάμεσου υγρού αφού συμβάλλει στη διατήρηση της οσμωτικής σταθερότητας του διάμεσου υγρού.
Όπως φαίνεται, η λέμφος επιτελεί σημαντικές λειτουργίες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Η Ρεφλεξολογία έχει σαν βασικό σκοπό να βοηθήσει τη λέμφο και γενικότερα το λεμφικό σύστημα. Αυξάνει τον παλμικό ρυθμό των λεμφαγγείων και διευκολύνει την πορεία επιστροφής αυτού του υγρού, προς την κυκλοφορία του αίματος και την καρδιά αφού επιταχύνει την κίνησή του.
Όλες οι παραπάνω λειτουργίες της λέμφου και των λεμφαδένων υποστηρίζονται και εντείνονται με τη ρεφλεξολογική παρέμβαση. Η ρεφλεξολογία δρα αντανακλαστικά σε φυσικό επίπεδο με στόχο να υποστηρίξει το λεμφικό σύστημα αλλά και ολόκληρο τον οργανισμό. Μπορεί κάλλιστα να συνδυαστεί με την κλασσική ιατρική ή με οποιαδήποτε άλλη φυσική συμπληρωματική μέθοδο, με καλύτερα αποτελέσματα.
Καραμανής Δημήτρης
Φυσικοθεραπευτής – Ρεφλεξολόγος
Εισηγητής εναλλακτικών ειδικοτήτων
www.wellnessacademy.gr
Πηγή: Περιοδικό Εναρμόνιση - Τεύχος 19, drosostalida
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου