Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ (μέρος 13ο) - Τεκτονισμός


Με μια εξάπλωση στις περισσότερες χώρες του κόσμου και εκατομμύρια μέλη (600.000 μόνο στη Μ. Βρετανία και 4.000.000 στη Β. Αμερική), ο Τεκτονισμός είναι με διαφορά η μεγαλύτερα σε μέγεθος οργάνωση, από εκείνες που θα μπορούσε να κατατάξει κανείς κάτω από τον τίτλο Μυστικές Εταιρίες, και ακόμη το αρχαιότερο μυητικό φιλοσοφικό σύστημα στη νεότερη παγκόσμια ιστορία, με επίσημη ημερομηνία εμφάνισης το 1717. Βέβαια, με μια τέτοια μεγάλη ιστορία συνεχούς παρουσίας εδώ και 300 περίπου χρόνια και τόσο μεγάλη διάδοση είναι αστείο να μιλάει κανείς για μυστικότητα.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ;

Ο Ελευθεροτεκτονισμός ή Μασονισμός ή Μασονία (από την αγγλική λέξη mason που σημαίνει "κτίστης-οικοδόμος-τέκτων") είναι μια παγκόσμια οργάνωση που διακρίνεται σε εθνικές κοινότητες, οι οποίες είναι ανεξάρτητες στη διοίκηση και λειτουργία μεταξύ τους, συνδέονται όμως μέσω της ταυτότητας των αρχών, των τρόπων και των σκοπών που διέπουν τη λειτουργία τους. Με τον ίδιο τίτλο (Ελευθεροτεκτονισμός) χαρακτηρίζεται και το περιεχόμενο των διδασκαλιών και των εθίμων των Ελεύθερων Τεκτόνων.



Σύμφωνα με όσα διατείνονται οι ίδιοι οι Τέκτονες στα επίσημα έγγραφα τους, όπου περιγράφονται οι σκοποί και ο τρόπος λειτουργίας των τεκτονικών εργαστηρίων ή στοών, όπως αποκαλούνται, ο Ελευθεροτεκτονισμός είναι ένα φιλοσοφικό, προοδευτικό και φιλανθρωπικό σύστημα που αποσκοπεί στην ηθική και πνευματική βελτίωση των μελών του μέσω της αυτογνωσίας, της έρευνας της Αλήθειας, της Αλληλεγγύης και της εφαρμογής των αρχών της τεκτονικής ηθικής, ενώ παράλληλα ως θεσμός εργάζεται αδιάλειπτα για την πρόοδο και την ηθική και πνευματική ανόρθωση της ανθρωπότητας μέσω της ειρινικής και βαθμιαίας ανύψωσης του ατόμου. Όλοι αυτή την εργασία οι Τέκτονες συμβολικά την αναφέρουν ως "ανοικοδόμηση του ναού της αρετής".

Ως πνευματική κατεύθυνση, ο Ελευθεροτεκτονισμός, σύμφωνα πάντα με όσα αναφέρεται στα κείμενα του, σέβεται όλες τις θρησκείες και δεν διατυπώνει ούτε επικαλείται κανένα δόγμα, εκτός από δύο βασικές αρχές : την πίστη στην ύπαρξη του Θεού, που τιμά με την προσωνυμία "Μέγας Αρχιτέκτων του Σύμπαντος", και την πίστη στην αθανασία της ψυχής. Η ελευθερία της σκέψης και συνείδησης του κάθε Τέκτονα θεωρείται ύψιστο αγαθό, ενώ καταδικάζεται η βία και αποδοκιμάζεται κάθε μέσο που απειλεί την ελευθερία.



Σύμφωνα πάντα με τα όσα πρεσβεύουν επίσημα οι Τέκτονες, ο Ελευθεροτεκτονισμός δεν είναι θρησκεία ούτε πολιτικός οργανισμός, γι' αυτό απαγορεύονται αυστηρά οι συζητήσεις σχετικά με πολιτικά ή θρησκευτικά ζητήματα στις τεκτονικές συνεδριάσεις. Οι Τέκτονες επίσης πρεσβεύουν ότι όλοι οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από πνευματικά ή υλικά προσόντα, καταγωγή, κοινωνική θέση, εθνικότητα, φυλή, χρώμα, γλώσσα ή θρησκεία, γεννιούνται ελεύθεροι και έχουν όλοι τα ίδια δικαιώματα.

Ο Ελευθεροτεκτονισμός αποκρούει κάθε προσηλυτισμό και δέχεται στις τάξεις του άνδρες (σε ορισμένα δόγματα και γυναίκες) ελεύθερους και χρηστοηθείς, χωρίς διάκριση φυλής, θρησκείας, εθνικότητας ή κοινωνικής τάξης. δημιουργώντας έτσι πυρήνες ένωσης αγαθών και ενάρετων ανδρών, οι οποίοι εργάζονται για την ευδαιμονία της ανθρωπότητας.

Ο παγκόσμιος τεκτονισμός διακρίνεται σε αρκετά δόγματα ή συστήματα και δεν διοικείται από κάποια ανώτερη αρχή. Οι τεκτονικές δυνάμεις των διάφορων χωρών είναι ανεξάρτητες και αυτόνομες στη λειτουργία τους, έχοντας κοινά μόνο το όνομα, τα σημεία αναγνώρισης, την ιδεολογία και τους σκοπούς. 



Ο Τεκτονισμός κάθε χώρας διαιρείται σε στοές και όλες οι στοές της κάθε χώρας ενώνονται σε μια εθνική Μεγάλη Τεκτονική Στοά, που ονομάζεται Μεγάλη Ανατολή ή Μεγάλη στοά (πχ Μεγάλη στοά της Ελλάδος) ανάλογα με το δόγμα που ακολουθείται. 

Ο Τέκτονες συγκεντρώνονται και συνεδριάζουν σε ιδιαίτερους χώρους που ονομάζονται στοές και εκεί εργάζονται με σκοπό την αυτοβελτίωση τους και την κατανόηση και εφαρμογή των τεκτονικών αρχών και αληθειών. Το  περιεχόμενο και οι βαθύτερες έννοιες της τεκτονικής φιλοσοφίας μεταδίδονται μέσω συμβόλων, αλληγοριών και φυσικά μυήσεων. Η αποκάλυψη των εννοιών αυτών γίνονται σταδιακά και προοδευτικά μέσα από ένα σύστημα βαθμών που συνοδεύονται από αντίστοιχες διδασκαλίες και στους οποίους μυείται σταδιακά ο Τέκτονας έπειτα από ορισμένα χρονικά διαστήματα.



Κάθε στοά διοικείται από ένα συμβούλιο, το συμβούλιο των αξιωματικών όπως ονομάζεται, με επικεφαλής τον Σεβάσμιο, τον πρόεδρο δηλαδή κάθε στοάς. Το συμβούλιο της κάθε στοάς εκλέγεται κάθε δύο χρόνια από τα ενεργά μέλη, με μυστική ψηφοφορία, συνήθως το μήνα Οκτώβριο. Οι αξιωματικοί σε μία στοά είναι : Σεβάσμιος, Α' Επόπτης, Β' Επόπτης, Ρήτορας, Γραμματέας, Ταμίας, Α' Δοκιμαστής, Β' Δοκιμαστής, Ελεονόμος, Τελετάρχης, Στεγαστής, Αρχιτέκτονας-Αρχιτρίκλινος, Αρχειοφύλακας-Βιβλιοφύλακας, Ξιφοφόρος-Σημαιοφόρος.

Η εισδοχή στον Τεκτονισμό γίνεται με τελετή μύησης στον πρώτο βαθμό ή βαθμό του Μαθητή. Ο επόμενος βαθμός είναι του Εταίρους και μετά του Διδασκάλου. Το κοινό γνώρισμα όλων των τεκτονικών συστημάτων σε όλες τις χώρες είναι οι τρεις αυτοί πρώτοι βαθμοί, που ονομάζονται κυανούς ή συμβολικός Τεκτονισμός. Στη συνέχεια υπάρχει ο λεγόμενος φιλοσοφικός Τεκτονισμός, που περιλαμβάνει διάφορα συστήματα ανώτερων βαθμών στα οποία προαιρετικά μπορεί να φοιτήσει ο κάθε Τέκτονας. Τα συστήματα αυτά αποτελούν αφενός συμπλήρωση και ανάπτυξη των τριών πρώτων βαθμών του συμβολικού Τεκτονισμού και αφετέρου ανεξάρτητα -το καθένα- φιλοσοφικά συστήματα. Τα πιο γνωστά είναι της Ιερής Βασιλικής Αψίδας και του Αρχαίου και Αποδεδειγμένου Σκωτικού Τύπου.

ΟΙ ΒΑΘΜΟΙ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΟΥ ΣΚΩΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
(που μπορεί να ακολουθήσει κ κάθε Τέκτονας εφόσον έχει μυηθεί στον 3ο βαθμό του Διδασκάλου)



4ος - Μυστικός Διδάσκαλος
5ος - Τέλειος Διδάσκαλος
6ος - Γραμματεύς εξ απορρήτων
7ος - Έφορος ή Δικαστής
8ος - Επόπτης των Οικοδομών
9ος - Διδάσκαλος Εκλεκτός των 9
10ος - Έξοχος Εκλεκτός των 15
11ος - Υπέρτατος Εκλεκτός των 12 (φυλών)
12ος - Μέγας Διδάσκαλος Αρχιτέκτων
13ος - Ιππότης της Βασιλικής Αψίδος
14ος - Μέγας Εκλεκτός, Τέλειος και Υπέρτατος Τέκτων
15ος - Ιππότης Ανατολής ή του Ξίφους
16ος - Πρίκηψ Ιερουσαλήμ
17ος - Ιππότης Ανατολής και Δύσεως
18ος - Πρίγκηψ Ροδόσταυρος, Ιππότης Αετού και Πελεκάνος
19ος - Μέγας ποντίφηξ Ουράνιας Ιερουσαλήμ
20ος - Μέγας Διδάσκαλος των Συμβολικών Στοών, Μέγας                       Πατριάρχης, Διδάσκαλος Ad Vitam
21ος - Νωαχίτης ή Πρώσος Ιππότης, Μέγας Διδάσκαλος της                     Κλειδός
22ος - Ιππότης του Βασιλικού Πελέκεως ή Πρίγκηψ του Λιβάνου
23ος - Αρχηγός της Σκηνής (Αδύτου)
24ος - Πρίγκηψ της Σκηνής (Αδύτου)
25ος - Ιππότης του Χαλκού Όφεως
26ος - Πρίγκηψ της Χάριτος (Ελέους)
27ος - Ιππότης Ταξιάρχης του Ναού
28ος - Ιππότης του Ήλιου
29ος - Σκότος Ιππότης Αγ. Ανδρέου
30ος - Ιππότης Καδός ή Ιππότης του Λευκού και Μέλανος Αετού
31ος - Μέγας επιθεωρητής Ταξιάρχης Δικαστής
32ος - Υπέρτατος Πρίγκηψ του Βασιλικού Μυστικού
33ος - Υπέρτατος Μέγας Γενικός Επιθεωρητής

Το ενδέκατο μέρος ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ - Ροδόσταυροι, η μακραίωνη πορεία προς την Υδροχοϊκή συνείδηση, εδώ: http://fysikidrasi.blogspot.gr/2013/10/11_31.html

Το έκτο μέρος ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ - Καθαροί, οι "αιρετικοί" της γνώσης και της αγνότητας, εδώ: http://fysikidrasi.blogspot.gr/2013/10/6.html

Το δεύτερο μέρος ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ -Ναΐτες Ιππότες, η πρώτη μυστική αδελφότητα, εδώ: http://fysikidrasi.blogspot.gr/2013/10/2_24.html

Το πρώτο μέρος ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ - Τι είναι - Πότε ξεκινάν ιστορικά - Πως λειτουργούν, εδώ: http://fysikidrasi.blogspot.gr/2013/10/1_24.html


Πηγή : Μυστικές εταιρίες, εκδόσεις Αρχέτυπο, σελ. 63-67

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου