Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Πρακτικές Συμβουλές για βαθιά Ηπατική Αποτοξίνωση



Το ήπαρ ή συκώτι είναι ένα από τα κύρια όργανα ζωτικής λειτουργίας για τον ανθρώπινο οργανισμό και έχει ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών στο οποίο περιλαμβάνεται η αποτοξίνωση, η σύνθεση πρωτεϊνών και η παραγωγή βιοχημικών ουσιών απαραίτητων για την πέψη των τροφών. Το ήπαρ είναι απαραίτητο για την ανθρώπινη διαβίωση και η άρτια καθημερινή λειτουργία του είναι τόσο ουσιαστική και συνάμα περίπλοκη, που δεν μπορεί να υποκατασταθεί από καμιά χημική ή άλλη φαρμακευτική/ ιατρική παρέμβαση. 

Το όργανο αυτό παίζει κυρίαρχο ρόλο στο μεταβολισμό και επιτελεί πολλές λειτουργίες του οργανισμού, μεταξύ άλλων την αποθήκευση γλυκογόνου, καταστροφή ερυθροκυττάρων, σύνθεση των πρωτεϊνών του πλάσματος, παραγωγή ορμονών και απομάκρυνση των τοξικών ουσιών από το σώμα, είτε είναι εξωγενείς είτε είναι παράγωγα του μεταβολισμού. Βρίσκεται κάτω από το διάφραγμα, στο δεξιό και άνω μέρος της κοιλίας και επεκτείνεται και στο κεντρικό και άνω μέρος της κοιλιάς, που ονομάζεται επιγάστριο. Παράγει τη χολή, ένα αλκαλικό μίγμα, που αποδομεί μικρά και περίπλοκα μόρια, πολλά από τα οποία είναι αναγκαία για της φυσιολογικές ζωτικές λειτουργίες. 



Σύμφωνα με την Κινεζική Ιατρική, το Ήπαρ κυβερνάται από την ενέργεια του Δέντρου, μια από τις 5 βασικές ενέργειες-μεταστοιχειώσεις που δομούν τη φύση και ότι έμβιο γεννάται από αυτή. Η ενέργεια του Δένδρου σχετίζεται με την ανατολική κατεύθυνση, την πρωινή ώρα και την εποχή της άνοιξης όπου όλα ξεκινούν να βλασταίνουν, να ανθίζουν, να καρποφορούν. Στην ισορροπία, η Ενέργεια του Δένδρου που κυβερνά το Ήπαρ και τις λειτουργίες του παράγει μια στάση γαλήνιας ισορροπίας, αισιοδοξίας και ελπίδας. 

Ωστόσο οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα, λόγω διατροφικών συνηθειών, υπερέκθεσης στο στρες και τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, υπερδραστηριότητας, παντελούς έλλειψης επαφής με τη φύση, ταλαιπωρούν και επιβαρύνουν αυτό το ζωτικής σημασίας όργανο, ρισκάροντας την φυσική και συναισθηματική τους υγεία. Η κατανάλωση λιπαρών, ζωικών τροφών, αρτυμάτων και αλεύρων σε καθημερινή βάση, η υπέρχρηση φαρμάκων και σκευασμάτων διατροφής, καθώς και η κατανάλωση αλκοόλ φέρνουν αυτό το κυρίαρχο όργανο σε μια δυσχερή θέση, καταστέλλοντας σταδιακά την πολύτιμη λειτουργία του. 



Στις Θεραπευτικές Εφαρμογές της Μακροβιοτικής συγκαταλέγονται 3 απλές πρακτικές για τη σταδιακή αποτοξίνωση και εξισορρόπηση του ήπατος, που αν συνδυαστούν με τη αποτοξινωτική διατροφή της εαρινής περιόδου και της Νηστείας της Μ. Εβδομάδας, μπορούν να επιφέρουν ένα βαθύ, θεραπευτικό αποτέλεσμα:

Α. Αποτοξινωτικό ρόφημα με λευκό ραπάνι (Νταϊκον) και πιπερόριζα (τζίντζερ)

+

Σε ένα τρίφτη τρίψτε 3 κουταλάκια από το ραπάνι Νταϊκον, 1 κουταλάκι πιπερόριζα (τζίντζερ) και βράστε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 5’. Προσθέσετε ½ κουταλάκι βιολογική σάλσα σόγιας και πιείτε για όχι περισσότερες από πέντε (5) συνεχόμενες ημέρες το πρωί μόλις ξυπνήσετε. Η αποτοξινωτική επίδραση του ροφήματος είναι άμεση και έντονη. Είναι απαραίτητο για  τις ημέρες της θεραπείας, το ημερήσιο πρόγραμμα σας να επιτρέπει την ανάπαυση και το περπάτημα στη Φύση, το έντονο τρίψιμο του σώματος με πετσέτες,  προκειμένου να διευκολύνετε την απομάκρυνση των τοξινών από το ήπαρ και την κυκλοφορία του αίματος.

Β. Επίθεμα χλωροφύλλης



Κόψτε σε μικρά κομματάκια ποικιλία από πράσινα, φυλλώδη λαχανικά όπως χόρτα, κινέζικο λάχανο, λαχανίδες κ.α. Τοποθετήστε τα σε σκεύος ανάμειξης suribachi ή ξύλινο γουδοχέρι και αρχίστε να τα πιέζετε ώστε να βγουν όλα τα υγρά τους. Αναμείξτε με λίγο αλεύρι και δημιουργείστε μια παχύρευστη υφή που τοποθετείτε σε βαμβακερό λεπτό ύφασμα της αρεσκείας σας, προτιμητέα σε ανοιχτό χρώμα. Πριν τον ύπνο τοποθετήστε το επίθεμα ακριβώς πάνω στο ήπαρ και κρατείστε για 2-3 ώρες για όχι περισσότερες από πέντε (5) συνεχόμενες ημέρες.

Γ. Διαλογιστική πρακτική στη Φύση



Στην Αρχαία Κίνα οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν αυτή την εκπληκτική πρακτική για να θεραπεύσουν το ήπαρ και να κατευνάσουν τα συναισθήματα θυμού και οργής. Αν μπορείτε περπατήστε για λίγο σε φυσικό περιβάλλον και καθίστε σε ένα σημείο που να αντικρίζετε πράσινα δένδρα, θάμνους ή άνθη. Χαλαρώστε το σώμα σε μια άνετη καθιστή θέση ή αν προτιμάτε ξαπλώστε σε ύπτια κατάκλιση. Εστιάστε χαλαρά το βλέμμα σας για 10’ στα δένδρα και αισθανθείτε ότι μέσα από τους οφθαλμούς απορροφάτε αυτή την πράσινη, δροσιστική, χαλαρωτική, θεραπευτική, κατευναστική ενέργεια. Κατευθύνετε συνειδητά αυτή την ενέργεια στο ήπαρ και σταδιακά νιώστε ότι εισπνέετε και εκπνέετε μέσα από το ήπαρ. Ολοκληρώστε την πρακτική όταν νιώθετε έτοιμοι και σταδιακά επαναφέρετε τη συνείδηση σας ξανά στον περιβάλλον γύρω σας. 



Αν είναι μένετε ή εργάζεστε μακριά από τη Φύση, μπορείτε να κάνετε την πρακτική ακριβώς με τον ίδιο τρόπο μέσω οραματισμού,  οραματιζόμενοι ότι βρίσκεστε σε φυσικό, πράσινο περιβάλλον και εκτελείτε την πρακτική. Το αποτέλεσμα είναι το εξίσου θεραπευτικό. 

Μπορείτε να αξιοποιήσετε τις πρακτικές αυτές αποσπασματικά ή σε συνδυασμό, ανάλογα με το πρόγραμμα, το χρόνο που έχετε να διαθέσετε και την κατάσταση της υγείας σας. Καλή Μεγάλη Εβδομάδα και καλό Πάσχα!



Μαριάννα Χρυσικάκου
Πηγή: kissmygrass.gr, drosostalida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου