Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ (μέρος 24ο) - Η μεγάλη Λευκή Αδελφότητα



ΜΥΣΤΕΣ, ΕΝΣΑΡΚΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΕΞΑΫΛΩΜΕΝΟΙ

Σύμφωνα με όσα έχουμε πει ως τώρα, δεν θα πρέπει να αμφιβάλλει κανείς για το ότι οι μυστηριώδεις Δάσκαλοι της Μλαβάτσκι θεωρούνταν ζωντανές, ανθρώπινες προσωπικότητες, παρόλο το ασυνήθιστο υψηλό επίπεδο στο οποίο τοποθετούνταν οι συνειδήσεις τους. Θα πρέπει όμως στο σημείο αυτό να αναγνωρίσουμε πως,  παράλληλα με το μύθο των ενσαρκωμένων Δασκάλων, υπήρχε άλλος ένας μύθος, που συνέβαλε στην ανάπτυξη της Ιεραρχίας των Μυστών. Αναφερόμαστε φυσικά στο κίνημα του Πνευματισμού του 19ου αι., για το οποίο έχουν ειπωθεί και γραφεί πάρα πολλά. 

Ο σύγχρονος Πνευματισμός θα λέγαμε πως στην πλειοψηφία του περιορίζεται στις προσπάθειες επικοινωνίας με "ασαφή" πνεύματα, που στερούνται συγκεκριμένων χαρακτηριστικών. Οι άνθρωποι που τον ασκούν δεν είναι πάρα πολλοί και η σχέση τους με την πνευματικότητα είναι μικρή έως ανύπαρκτη. Παρ' όλα αυτά, ένα είδος Πνευματισμού φαίνεται πως έχει διαπρέψει τα τελευταία χρόνια: το chanelling. Στο φαινόμενο αυτό, ανακαλύπτουμε σοβαρές προσπάθειες διασποράς απόκρυφων πληροφοριών, που συχνά αναφέρονται στην ανθρωπότητα και στον Κόσμο ως ενότητα. Οι άνθρωποι που ασκούν το chanelling δεν έχουν προσωπική επαφή με τους πνευματιστές, που συνήθως ενδιαφέρονται για τα κατορθώματα των νεκρών συγγενών τους σε μη-φυσικά επίπεδα πραγματικότητας. Οι απόψεις των ανθρώπων που ασχολούνται με το chanelling είναι πολύ συχνά δογματικές, προφητικές και ακόμα, κάποιες φορές, αρχετυπικές.

Θα ήταν δίκαιο εδώ να πούμε πως ο πνευματισμός είχε πάντοτε δύο πρόσωπα : ένα προσωπικό -και συνεπώς ρηχό- και ένα αποκαλυπτικό που άγγιζε τα όρια του υπερφυσικού. Οι πηγές του μύθου των Μυστών των Θεοσοφιστών συνδέονται με το δεύτερο αυτό πρόσωπο της πνευματικότητας. Την εποχή της ίδρυσης της Θεοσοφικής Εταιρίας, στα 1875, υπήρχε μια πνευματική οντότητα που έκανε πολύ συχνές εμφανίσεις στις πνευματικές συγκεντρώσεις στην Αμερική και στην Αγγλία, μια οντότητα που αναφερόταν στον εαυτό της ως "Τζον Κινγκ". Έπειτα από πολύ βαθιά σκέψη, η ίδια η Μπλαβάτσκι κατέληξε στο συμπέρασμα πως η οντότητα αυτή είχε σχέση με τους Ανώτερους Μύστες της.

η Έλενα Μπλαβάτσκι

Αν και για μερικά χρόνια η Μπλαβάτσκι είχε μια διαταραγμένη συνεργασία με τους πνευματιστές και το 1875 διατάχθηκε από τους "Ανωτέρους" της να διακόψει τη συνεργασία της μαζί τους, η σχέση της με τον "Τζον Κινγκ" παρέμεινε πολύ στενή. Τελικά τον αναγνώρισε σαν έναν από τους αγγελιαφόρους των Μυστών, οι οποίοι την οδήγησαν στην ίδρυση της Θεοσοφικής Εταιρίας. Φαίνεται λοιπόν πως μια μη ενσαρκωμένη οντότητα -που εμπλεκόταν στις προσπάθειες των πνευματιστών- μπορούσε τελικά να χρησιμοποιηθεί από τους Ενσαρκωμένους Μύστες, οι οποίοι δεν δέχονταν τους πνευματιστές και τα "στοιχειώματα" τους, όπως η ίδια η ηγετική φιγούρα της Εταιρίας αποκαλούσε. 

Η Μπλαβάτσκι γράφει σχετικά σε κάποιο γράμμα της : "Όσο εξακολουθώ να βλέπω μέντιουμ -διότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένα σωστό φυτώριο, το πλέον ευνοϊκότερο θερμοκήπιο για τα μέντιουμ- τόσο περισσότερο διαβλέπω τον κίνδυνο που περιβάλλει την ανθρωπότητα. Οι ποιητές μιλούν για ένα λεπτό φράγμα, που χωρίζει τον κόσμο αυτόν από τον άλλο. Είναι τυφλοί. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως φράγμα, εκτός από τη διαφορά καταστάσεων των ζωντανών και των νεκρών, και το χονδροειδές των φυσικών αισθήσεων των περισσότερων ανθρώπων. Τι είδους πνευματιστή βλέπετε σε εμένα παρακαλώ; Εργάστηκα για να συνδέσω την Θεοσοφική Εταιρία με την Αρύα Σομάγ της Ινδίας, γιατί στην Ινδία όλοι οι ορθόδοξοι Βραχμάνες και άλλοι είναι ενάντιοι στα μπουτς (ομοίωμα, φάντασμα νεκρού, στοιχειό), στα μέντιουμ, σε όλες τις νεκρομαντικές επικλήσεις και όλα τα μέσα, οποιαδήποτε κι αν είναι αυτά, με τα οποία προσελκύουν τους νεκρούς..."

Ας αναφερθούμε όμως και σε ένα ακόμη ενδιαφέρον επεισόδιο, το οποίο υπήρξε και το εναρκτήριο λάκτισμα για τη σημαντικότερη αναβίωση του γαλλικού αποκρυφισμού, που επιβιώνει μέχρι σήμερα και έχει διαδοθεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Μπλαβάτσκι είχε μια φίλη, τη λαίδη Μαίρη Κέιθνες, η οποία ήταν παντρεμένη με τον Δούκα ντε Πομάρ και κατοικούσε σ' ένα μεγάλο παλάτι του Παρισιού, που στο εξωκλήσι του προωθούνταν οι προσπάθειες των αποκρυφιστικών κύκλων. 

Το φθινόπωρο του 1889, ένας πρώην φοιτητής καθολικού κολεγίου, που ήταν υψηλόβαθμος Τέκτονας και ποιητής, ο Ζυλ Ντουανέλ Γκιχαμπέρ, επισκέφτηκε το εξωκλήσι της Μ. Κέιθνες υπό την επήρεια των πνευμάτων του επισκόπου των Καθαρών Γκιλχαμπέρ ντε Καστρ και άλλων Καθαρών του Μεσαίωνα. Τα πνεύματα αυτά, που μιλούσαν μέσω μιας μάντισσας, επιφόρτισαν τον Ντουανέλ με την αποστολή της αναβίωσης και οργάνωσης της Γνωστικής Εκκλησίας, στην οποία αργότερα έγινε ο ίδιος ο πρώτος Πατριάρχης. Το γεγονός αυτό σημάδεψε την δημιουργία της Παγκόσμια Γνωστικής Εκκλησίας, που έχει πολλά παρακλάδια στην Γαλλία, στην Αϊτή και σε άλλες χώρες. Η ενέργεια αυτή του Ντουανέλ μπορεί να εκληφθεί ως ένα συγκεκριμένο είδος έμπνευσης εκ μέρους των Μεγάλων Μυστών, παρόμοιο με αυτό της Μπλαβάτσκι. Όμως τα μηνύματα στην περίπτωση αυτή προήλθαν από εξαϋλωμένες οντότητες, που είναι σαφέστατα διαφορετικής ποιότητας από εκείνες που εμφανίζονταν στις συγκεντρώσεις των πνευματιστών. 



Ο περιβόητος αλχημιστής Κόμης Σαιν Ζερμαίν θεωρούνταν επίσης ένας από τους Αθάνατους Δασκάλους της Ευρώπης του 18ου αιώνα. Υποτίθεται ότι σ' αυτό οφείλεται η αναβίωση της αλχημείας τον 19ο αι. -πενήντα περίπου χρόνια μετά το θάνατο του. Κάποιοι σύγχρονοι Ροδόσταυροι υποστηρίζουν πως ο Σαιν Ζερμαίν (ο Δάσκαλος ή ο Πρίγκιπας) υπήρξε ο μοναδικός υπεύθυνος για την ανάπτυξη της αλχημείας μέσα στους αιώνες και πως επέστρεψε το έτος 2000. Ακόμη, υπάρχει η πίστη πως στις παλαιότερες ενσαρκώσεις του ήταν γνωστός ως Φράνσις Μπέικον, Ρότζερ Μπέικον, Χριστιανός Ροδόσταυρος και πρίγκιπας Ρακότσκι της Ουγγαρίας, ενώ στη δεκαετία του '20 είχε "μεταμφιεστεί" και ζούσε στο Παρίσι με το όνομα Φουλκανέλι, ο μυστηριώδης διάσημος αλχημιστής, προειδοποιώντας την ανθρωπότητα σχετικά με τον κίνδυνο της ανάπτυξης της ατομικής επιστήμης.

Η αντίληψη πως οι πνευματικοί οδηγοί είτε είχαν είτε δεν είχαν σχέση μεταξύ τους στο πλαίσιο κάποιας μυστικιστικής αδελφότητας άρχισε να γίνεται ευρύτερα αποδεκτή στους μυστικιστικούς κύκλους σε ολόκληρο τον κόσμο. Ακόμη και ο Καρλ Γιουνγκ, ο μεγάλος Ελβετός ψυχίατρος, που υπήρξε εξαιρετικά σκεπτικιστής απέναντι σε κάποιες όψεις των θεοσοφικών παρεμφερών διδασκαλιών, δεν μπόρεσε να μην ασχοληθεί με την άποψη αυτή. στο βιβλίο του Memories, Dreams, Reflections, έγραψε για μια "φανταστική φιγούρα" που την αποκαλούσε Φιλήμων και από την οποία είχε λάβει πολλές πληροφορίες. Αφηγήθηκε επίσης μια συνομιλία που είχε με ένα "εξαιρετικά καλλιεργημένο Ινδό, έναν φίλο του Γκάντι", ο οποίος, αφού τον Γιουνγκ πως ο πρωσοπικός του γκουρού ήταν ο Σανκαρατσαρύα, ο ιδρυτής της Βεντάτα που είχε πεθάνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, του είπε : "Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν Ζωντανούς Δασκάλους. Μα υπάρχουν και κάποιοι που έχουν ένα πνεύμα για δάσκαλο". ο Γιουνγκ παραδέχτηκε αργότερα πως τη στιγμή εκείνη σκέφτηκε το δικό του Φιλήμονα.

Μια παράξενη σύγκληση στην παράδοση των Θεοσοφιστών για τους ενσαρκωμένους Δασκάλους και στο φαινόμενο chanelling εμφανίστηκε το 1972μ όταν ο Βρετανός ζωγράφος και μέντιουμ Μπ. Κρεμ, επηρεασμένος από την τροποποιημένη εκδοχή της θεοσοφικής ιεραρχίας της Αλίκης Μπέιλι, άρχισε να "λαμβάνει" μηνύματα, σύμφωνα με τα οποία η εμφάνιση του Μαιτρέγια ήταν πολύ κοντά (ο Μαιτρέγια, που θεωρείται από τους Βουδιστές ως ο επερχόμενος Βούδας, ενσωματώθηκε στη θεοσοφική ιεραρχία, ενώ στις αρχές του 20ου αι. ο Κρισναμούρτι θεωρήθηκε ως το γήινο όχημα του). Σύμφωνα με τον Κρεμ, η χρονιά εμφάνισης του Δασκάλου αυτού ήταν το 1982. Είχε επίσης πει πως το γεγονός αυτό θα συνοδευόταν από διάφορα τεχνολογικά θαύματα, μεταξύ των οποίων και η χρήση των μέσων μαζικής ενημέρωσης, που θα παρουσίαζαν σε παγκόσμια κλίμακα το νέο Μεσσία. Αν και κάτι τέτοιο δεν συνέβη τελικά, οι πιστοί του Μαιτρέγια δεν χάνουν την ελπίδα τους, ακόμη και μέχρι σήμερα.

ο Ναπόλεον Χιλ

Μια ακόμη περίπτωση, που δείχνει πως η παρουσία των Μεγάλων Δασκάλων συνεχίζεται ακόμα στον αιώνα μας (και μάλιστα σε απρόσμενους αποδέκτες), είναι η περίπτωση του Ναπόλεον Χιλ, του συγγραφέα μιας σειράς αυτοβελτίωσης, τα οποία είχαν γίνει best-sellers (όπως το Thikn akd Grow Richer) στις δεκαετίες του '40, του '50 και του '60. ωστόσο στο τελευταίο του βιβλίο με τίτλο Grow Rich with Peace of Mind, ο Χιλ εγκατέλειψε τις συνηθισμένες του στρατηγικές και παραδείγματα και αφιέρωσε ένα κεφάλαιο για να αναφέρει μια περίπτωση chanelling. Φαίνεται πως δέχτηκε ένα μήνυμα από ένα ανώνυμο μέλος της Σχολής των Διδασκάλων (School of Masters), μιας ομάδας από 33 σοφούς, που βρίσκονται σε μυστική τοποθεσία κάπου στα Ιμαλάια και καθοδηγούν όσους επιζητούν να γίνουν μαθητές της Σχολής τους για να καταλήξουν τελικά Μεγάλοι Μύστες - με άλλα λόγια, να επιτύχουν την αθανασία, την πνευματική φώτιση και την επίτευξη μεγάλων φυσικών δυνάμεων. 

Η φήμη αυτή θυμίζει τη σύντομη αναφορά του Μπραμ Στόκερ (συγγραφέας του Ντράκουλα) σχετικά με μια μυστική σχολή(Scholomance) σε κάποιο βουνό, όπου δέκα μαθητές κάθε χρόνο δέχονται μια εσωτερική εκπαίδευση βασισμένη στη μυστική γνώση του βασιλιά Σολομώντα. Στο τέλος του εκπαιδευτικού κύκλου, ένας μαθητής από τους δέκα έχει την υποχρέωση να υπηρετήσει το Διάβολο(!).

Μια παρόμοια επαφή λέγεται πως είχε και ο σερ Τζορτζ Κινγκ, ιδρυτής της Αιθερικής Εταιρίας. ο Κινγκ δεχόταν τη ύπαρξη μιας Μεγάλης Λευκής Αδελφότητας που αποτελούνταν από 144 Δασκάλους, οι οποίοι ζούνε σε μυστικά καταλύματα μέσα σε βουνά και εργάζονται για την πνευματική ανάπτυξη της ανθρωπότητας, έχοντας τη βοήθεια ορισμένων αιθερικών όντων από άλλους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Μερικές από τις "ιερές κρύπτες" των πλασμάτων αυτών βρίσκονται, σύμφωνα με τον Κινγκ, στα Ιμαλάια, στις Άνδεις της Νότιας Αμερικής, στο Κιλιμάντζαρο της Αφρικής και στο Μπεν ΜακΝτούι στη σκωτία.

η Λίντα Γκούντμαν

Τέλος, η αστρολόγος Λίντα Γκούντμαν υποστήριζε πως έγραψε το βιβλίο της Star Sings υπό την καθοδήγηση ενός Αθάνατου από τα Ιμαλάια, ο οποίος εμφανίστηκε ξαφνικά μπροστά της, στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου στο Λος Άντζελες, την Πρωτοχρονιά του 1970. Ο άγνωστος άνδρας, που μιλούσε άπταιστα αγγλικά, λεγόταν Νατάν και ισχυρίστηκε πως εκπαιδευόταν στο βουδιστικό Ζεν και στη Χάθα Γιόγκα.

ΜΥΣΤΙΚΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ή ΑΡΧΕΤΥΠΙΚΟΣ ΜΥΘΟΣ;

Στο βιβλικό θρύλο των τριών Μάγων από την Ανατολή, έχουμε την αρχετυπική απεικόνιση των μύθων, καθώς και κάποιες νύξεις σχετικά με τους μυστηριώδεις Μύστες, που εμπλέκονται στη μοίρα του κόσμου. Ο όρος μυστική καθοδήγηση επινοήθηκε με τη συγκεκριμένη πρόθεση από το Βρετανό συγγραφέα Έρνεστ Σκοτ, ο οποίος, βγάζοντας τα αρχικά του συμπεράσματα από τις ισλαμικές πηγές, διατύπωσε έναν εντυπωσιακό ισχυρισμό σχετικά με την πραγματικότητα μιας ομάδας ανθρώπων που ήταν γνωστός στους κύκλους της Μέσης Ανατολής ως οι "Φίλοι του Θεού" ή οι "Άνθρωποι του Μυστικού". Αν και η θεοσοφική άποψη σχετικά με το ρόλο του μυστικισμού στην διακυβέρνηση του κόσμου από τη Θεία Πρόνοια ήταν εκείνη που τα κατάφερε, μέχρι ένα σημείο, να φέρει το ζήτημα αυτό σε περίοπτη θέση, ακόμη και τώρα, που η θεοσοφία λειτουργεί κυρίως ως "πρωταρχικό κίνημα" σε αμέτρητες διδασκαλίες και οργανισμούς, η ιδέα των Μυστών δεν θεωρείται καθόλου απαρχαιωμένη. 

Στη ζωτική αυτή ιδέα μιας ιεραρχίας Μυστών, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα μυστήριο που κανείς μέχρι τώρα δεν κατάφερε να φωτίσει. Πρόσφατες προσπάθειες, όπως αυτή του Πολ Τζόνσον, μπορεί να κατάφεραν να ρίξουν κάποιο φως σε μερικές σκοτεινές γωνίες, απέτυχαν όμως να λύσουν ολόκληρο τον γρίφο. Ενώ κάποιες νέες διαστάσεις του ζητήματος ανοίχτηκαν από τις αναλυτικές προσπάθειες των ερευνητών, κάποιες άλλες παραμένουν ερμητικά σφραγισμένες.



Πολλοί ερευνητές, στην προσπάθεια τους να φωτίσουν το μυστήριο, διατύπωσαν ορισμένες ενδιαφέρουσες σκέψεις που θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε στο εξής βασικό ερώτημα : Υπάρχει άραγε, πρώτα από όλα, κάποια απόδειξη πως τα συμβάντα της κοσμικής ή γήινης ανάπτυξης και, ειδικότερα, οι υποθέσεις της ανθρωπότητας υπόκεινται στη καθοδήγηση μιας ιεραρχίας υπερεξελιγμένων όντων, που έρχονται σε επαφή με την ανθρωπότητα σε συγκεκριμένες στιγμές; Η απάντηση εκ πρώτης όψεως είναι αρνητική, Η θλιβερή πορεία της ανθρώπινης ιστορίας, η μανιακή έκφραση μιας "τυφλής θέλησης που δημιουργεί κόσμους", όπως έλεγε και ο Σοπενάουερ, δεν υπαινίσσεται καμία επέμβαση από κάποια ανώτερη διάνοια. Και σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν υπάρχει κάποια "εσωτερική κυβέρνηση" ή κάποια "μυστική καθοδήγηση", τότε θα πρέπει να είναι τελικά πολύ αναποτελεσματική και αποτυχημένη.

Τυτόχρονα, πρέπει να παραδεχτούμε, για τον ίδιο λόγο, πως είναι δυνατόν κάποιοι άνθρωποι, που κατέχουν μιας υψηλής ποιότητας γνώση, να εργάζονται ομαδικά, όχι ως μια ιεραρχημένη κυβέρνηση, αλλά ως μια ομάδα φωτισμένων και ευσπλαχνικών αρωγών της ανθρωπότητας. Κάποιες από τις δηλώσεις, που υποτίθεται πως προήλθαν από παρόμοιες προσωπικότητες -και κυρίως σε σχέση με την Μπλαβάτσκι- δείχνουν πως μια τέτοια πιθανότητα δεν είναι αδύνατη. Πολλές νύξεις σχετικά με θεϊκά, καλοπροαίρετα πλάσματα που κίνησαν τα νήματα της ιστορίας από τις μυστικές τους κατοικίες μπορεί να μας εμπνέουν. Συγχρόνως όμως μια τέτοια θεώρηση πάσχει από έλλειψη αποδείξεων, έτσι ώστε να μπορεί να θεωρηθεί πραγματική. Φυσικά, οι Δάσκαλοι της Μπλαβάτσκι δεν ισχυρίστηκαν ποτέ ότι ανήκουν στο είδος αυτό των πλασμάτων (κάποιες σχολές αποκρυφισμού, όπως η Σχολή Αρκέην της Αλίκης Μπέλιλι ή οι απόγονοι του κινήματος "Εγώ Είμαι" της δεκαετίας του '30, που επιμένουν με ζήλο στην παντοδυναμία τέτοιων πλασμάτων, αποτελούν αποκομμένα τμήματα ή ομάδες που ξέφυγαν και απομακρύνθηκαν από τα αρχικά κίνητρα τέτοιων διδασκαλιών).

Η Αλίκη Μπέιλι, για παράδειγμα (τα περισσότερα βιβλία της κυκλοφορούν και στην Ελλάδα), πίστευε "πως τα Αρχαία Μυστήρια δόθηκαν αρχικά στη ανθρωπότητα από την Ιεραρχία, που -με τη σειρά της- τα είχε λάβει από τη Μεγάλη Λευκή Στοά του Σείριου. Περιέχουν το κλειδί της εξελικτικής διαδικασίας, αποτυπωμένο σε αριθμούς και λέξεις, καλύπτουν το μυστικό της προέλευσης του ανθρώπινου πεπρωμένου, απεικονίζοντας τη χάρη του σε τελετές και τελετουργίες τη μακριά ατραπό που πρέπει να βαδίσει κανείς".

η Αλίκη Μπέιλι

Από την άλλη μεριά, η εικόνα του Μύστη, είτε πρόκειται για ένα Ζωντανό Δάσκαλο είτε για κάποιον εξαϋλωμένο πνευματικό καθοδηγητή, οδηγεί σε συγκεκριμένα συμπεράσματα σχετικά με αυτό που ο Γιουνγκ θα αποκαλούσε "αρχετυπικό ον". Κάποιο θα αντιπαρέθεταν την άποψη πως μια τέτοια περιγραφή ισοδυναμεί με την αντικατάσταση του ενός μυστηρίου από το άλλο. Μα και πάλι είναι αναμφισβήτητο το γεγονός πως πίσω από κάθε επιστήμη και μυστικισμό, και πέρα από τις προσεγγίσεις της Ανατολής ή της Δύσης, υπάρχει ένα και μοναδικό πράγμα : η ανθρώπινη ψυχή. Οποιεσδήποτε υπερφυσικές πραγματικότητες μας γίνονται γνωστές θα πρέπει να ακολουθήσουν το δρόμο που περνάει μέσα από την ψυχή, αλλιώς περνούν απαρατήρητες. 

Η ψυχική πραγματικότητα των αρχετύπων μπορεί με τον τρόπο αυτόν να έχει μεγάλη σχέση με το ζήτημα μας, αφού κατέχουν πολλά από τα χαρακτηριστικά του υπερφυσικού, της αυθεντίας και της εξουσιαστικής δύναμης των Μυστών. Σε υποδείξεις της προς τους μαθητές της σχετικά με το πως θα πλησίαζαν τα μεγάλα μυστήρια της ζωής, η Μπλαβάτσκι είχε δηλώσει κάποτε ότι μπορούσε να τους πει πως να βρουν εκείνους που θα τους έδειχναν τη μυστική πόρτα που ανοίγει μόνο από πίσω. είναι άραγε τόσο δύσκολο να φανταστεί κάποιος ότι εκείνοι που μπορούν και ανοίγουν εκείνες τις εσωτερικές πύλες θα πρέπει να κατοικούν, τουλάχιστον κατά ένα μέρος, στην εσωτερική πλευρά της ψυχής; 



Κι αν η ομάδα των αρχετυπικών όντων υπάρχουν μέσα μας και όχι στα Ιμαλάια ή σε κάποιες μυστικές τοποθεσίες του Αφγανιστάν, δεν θα ήταν επίσης παρόντα στο άμεσο περιβάλλον μας; Υπάρχουν και κάποιοι που έχουν ακριβώς αυτήν την άποψη. Ένας από αυτούς, ο Γάλλος ποιητής και εσωτεριστής Μωρίς Μαργκ, στον επίλογο του βιβλίου του Η Επιστροφή των Μάγων, έγραφε : "Υπήρξαν άνθρωποι που τα ονόματα τους είναι άγνωστα, επειδή δεν ενδιαφέρονταν για τη φήμη, και η Αλήθεια ακτινοβολούσε από μέσα τους δίχως να το γνωρίζουν. Υπάρχουν άνθρωποι που αποκάλυψαν μυστικά, δίχως να γνωρίζουν πως τα μυστικά βρίσκονταν μέσα τους, ταπεινοί σοφοί που ενσωμάτωσαν την σοφία τους στην καθημερινότητα τους... Όλοι μας έχουμε γνωρίσει τουλάχιστον έναν από αυτούς στη ζωή μας, έναν από αυτούς τους Άσημους Μύστες, και έχουμε δεχτεί από αυτούς ένα ανεκτίμητο δώρο, μέσα σε μια γλυκιά κουβέντα, σε μια θλιμμένη ματιά ή σε μια αγνή έκφραση που διαγραφόταν στα μάτια τους".

Και είναι αυτή η κατεύθυνση στην οποία πρέπει να στρέψουμε την προσοχή των ερευνών μας, αν επιθυμούμε την καλύτερη ανταμοιβή. Όσο για το μύθο της Αδελφότητας των Μυστών, ίσως έχει ακόμη πολλά κρυμμένα μυστικά να μας αποκαλύψει. Μυστικά που θα μπορούσαν να μας ωφελήσουν με πολλούς παράξενους τρόπους...

Ακολουθεί το Ερμητικό Τάγμα της χρυσής Αυγής

Το 1ο μέρος για τη Λευκή Αδελφότητα, εδώ: http://fysikidrasi.blogspot.gr/2013/11/23.html

Το 21ο μέρος ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ - Ιλλουμινάτοι, το μυστικό τάγμα των πεφωτισμένων της Βαυαρίας, εδώ: http://fysikidrasi.blogspot.gr/2013/11/21.html

Το 18ο μέρος ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ - Ο Ναός της Σιών, το μικρό παραμύθι με τη μεγάλη στοά, εδώ:  http://fysikidrasi.blogspot.gr/2013/11/18.html

Το 13ο μέρος ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ - Τεκτονισμός, εδώ: http://fysikidrasi.blogspot.gr/2013/11/13.html

Το 11ο μέρος ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ - Ροδόσταυροι, η μακραίωνη πορεία προς την Υδροχοϊκή συνείδηση, εδώ: http://fysikidrasi.blogspot.gr/2013/10/11_31.html

Το έκτο μέρος ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ - Καθαροί, οι "αιρετικοί" της γνώσης και της αγνότητας, εδώ: http://fysikidrasi.blogspot.gr/2013/10/6.html

Το δεύτερο μέρος ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ -Ναΐτες Ιππότες, η πρώτη μυστική αδελφότητα, εδώ: http://fysikidrasi.blogspot.gr/2013/10/2_24.html

Το πρώτο μέρος ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ - Τι είναι - Πότε ξεκινάν ιστορικά - Πως λειτουργούν, εδώ: http://fysikidrasi.blogspot.gr/2013/10/1_24.html

Πηγή: Μυστικές Εταιρίες, εκδόσεις Αρχέτυπο, σελ. 143-149

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου