Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Πρακτική διαλογισμού «προκαλεί πυρετό κατά βούληση»



Θιβετιανές καλόγριες που εφαρμόζουν μια μορφή διαλογισμού γιόγκα μπορούν να αυξάνουν κατά βούληση τη θερμοκρασία του σώματός τους ακόμα κι αν έχουν τυλιχτεί με βρεγμένα υφάσματα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος -25 βαθμούς Κελσίου, δείχνει να επιβεβαιώνει νέο πείραμα.

Η νέα δημοσίευση στην επιθεώρηση PLoS ONE εξετάζει τις φυσιολογικές επιδράσεις του τάμμο, μιας μορφής διαλογισμού γιόγκα που εφαρμόζεται σήμερα σε ορισμένα απομονωμένα μοναστήρια του ανατολικού Θιβέτ. Στη γλώσσα του Θιβέτ, τάμμο σημαίνει «εσωτερική φωτιά».

Αυτή η εσωτερική φωτιά αύξησε τη θερμοκρασία του σώματος μέχρι τους 38,3 βαθμούς Κελσίου στη νέα μελέτη. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης χρησιμοποίησαν εγκεφαλογράφο και θερμόμετρα για να συλλέξουν μετρήσεις στη διάρκεια μιας ειδικής τελετής, στην οποία οι καλόγριες πρέπει να στεγνώσουν το υγρό ύφασμα με το οποίο έχουν τυλιχτεί στον παγωμένο καιρό των Ιμαλαΐων.

Είναι ένα εντυπωσιακό επίτευγμα, δεδομένου ότι ο υποθάλαμος, η περιοχή του εγκεφάλου που ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος, δεν πιστεύεται ότι ελέγχεται από συνειδητές διεργασίες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, δύο είναι τα στοιχεία του διαλογισμού τάμμο που παρεμβαίνουν στη θερμορρύθμιση. Το πρώτο είναι η ειδική «αναπνοή-βάζο», η οποία «προκαλεί θερμογένεση», ενώ η δεύτερη είναι η αυτοσυγκέντρωση σε μια νοερή εικόνα μιας φωτιάς που καίει στη σπονδυλική στήλη και εμποδίζει την απώλεια θερμότητας.

Το φαινόμενο της αύξησης της θερμοκρασίας είχε παρατηρηθεί εξάλλου σε δύο προηγούμενες μελέτες στον διαλογισμό τάμμο, το 1982 και το 2002, στις οποίες καταγράφηκε αύξηση της θερμοκρασίας των άκρων έως και 8,3 βαθμούς, καθώς και μεταβολές στην παραγωγή θερμότητας και το μεταβολισμό.

«Η πρακτική της "αναπνοής-βάζου" αποτελεί από μόνη της μια ασφαλή τεχνική για τον έλεγχο της θερμοκρασίας του σώματος σε ένα φυσιολογικό εύρος» υποστηρίζει τώρα η Δρ Μαρία Κοζεβνίκοφ, επικεφαλής της νέας μελέτης.

«Οι εθελοντές στους οποίους δίδαξα αυτή την τεχνική μπόρεσαν να ανεβάσουν τη θερμοκρασία τους, μέχρι ενός ορίου, και ανέφεραν ότι ένιωσαν αύξηση των επιπέδων ενέργειας και της νοητικής συγκέντρωσης» ισχυρίζεται.

Πηγή : Άγνωστες Ιστορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου