Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

13 εκπληκτικά στοιχεία για το Σύμπαν



1. Μια ημέρα στην Αφροδίτη είναι μεγαλύτερη από ότι ένας χρόνος. Η Αφροδίτη κάνει μια ολόκληρη τροχιά γύρω από τον Ήλιο πριν περιστραφεί γύρω από τον άξονα της μια φορά. Αναφορικά, σε χρονικό διάστημα Αφροδίτης, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος έληξε μόλις πριν 56 ημέρες.



2. Όλα τα αστέρια, οι γαλαξίες και οι μαύρες τρύπες περιλαμβάνουν μόνο το 5% της μάζας του σύμπαντος. Όσο τρελό και αν ακούγεται, το άλλο 95% είναι ανεξήγητο. Οι επιστήμονες αποφάσισαν να επισημάνουν αυτό το υλικό μυστήριο «σκοτεινή ύλη» και μέχρι αυτή τη μέρα δεν είναι ακόμη σίγουροι για το που ή τι είναι.



3. Υπάρχει ένα διαστρικό νέφος με πάνω από δισεκατομμύρια δισεκατομμυρίων δισεκατομμύρια λίτρα βινυλικής αλκοόλης, ο Τοξότης Β, το οποίο είναι περίπου 26.000 έτη φωτός μακριά από τη Γη. Εκτός από την απόσταση που σε εμποδίζει από το να ανοίξεις μια διαστρική παμπ, δεν είναι πραγματικά πόσιμη. Ωστόσο, είναι μια πολύ σημαντική οργανική ένωση η οποία είναι κρίσιμη για την ύπαρξη της ζωής.



4. Αυτή τη στιγμή περιστρέφεσαι γύρω από τον Ήλιο με 107.183 χιλιόμετρα ενώ κάθεσαι σε ένα βράχο που περιστρέφεται με 1.700 χιλιόμετρα. Εκτός από αυτό, ολόκληρο το ηλιακό μας σύστημα περιστρέφεται μέσα στο χώρο γύρω από το κέντρο του Γαλαξία μας με περίπου 900.000 χλμ/ώρα. Και εκτός από αυτό, ολόκληρο το Σύμπαν περιστρέφεται γύρω από κάποιο άλλο άγνωστο μέσο, σε κάποια άλλη γελοία ταχύτητα.



5. Το 2004, οι επιστήμονες ανακάλυψαν το μεγαλύτερο διαμάντι που υπήρξε ποτέ. Είναι το κομμάτι ενός αστεριού που έπεσε, με μήκος 4.000 χιλιόμετρα και ένα πυρήνα που αποτελείται από 10 δισεκατομμύρια τρισεκατομμύρια τρισεκατομμύρια καράτια. Είναι, επίσης, «μόνο» 50 έτη φωτός μακριά από τη Γη. Τώρα πρέπει απλά να βρούμε ένα τρόπο για να το σύρουμε πίσω στη Γη και στη συνέχεια να βρούμε ένα μεγάλο κομμάτι χρυσού για να φτιαχτεί το μεγαλύτερο περιδέραιο και να το τοποθετήσουμε γύρω από τη Γη με τα διαμάντια πάνω στο κολιέ.



6. Ο Κρόνος επιπλέει. Όσο μεγάλος και αν είναι ο Κρόνος, αν τον έβαζες στο μεγαλύτερο ποτήρι του σύμπαντος, θα επέπλεε. Αυτό συμβαίνει επειδή η πυκνότητα του είναι 0,687 γραμμάρια ανά κυβικό εκατοστό. Δυστυχώς, όμως, θα χρειαστεί το ποτήρι να έχει πάνω από 120.000 χιλιόμετρα διάμετρο για να παρακολουθήσεις κάτι τέτοιο.



7. Οι Η.Π.Α. κάποτε σκέφτονταν σοβαρά να ρίξουν πυρηνικά στη Σελήνη. Το Project A119 των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν ένα σχέδιο για να ρίξουν ένα πυρηνικό πύραυλο στο φεγγάρι. Γιατί; Προφανώς αισθάνθηκαν ότι αυτό θα τους έδινε ένα προβάδισμα στον αγώνα για την κατάκτηση του διαστήματος. Ευτυχώς, αυτό το σχέδιο δεν εκτελέστηκε.



8. Αναρωτήθηκες ποτέ γιατί η Σελήνη φαίνεται μεγαλύτερη στον ορίζοντα; Λοιπόν, αποδεικνύεται ότι δεν είναι επειδή είναι πιο κοντά σε εσένα ή κάτι τέτοιο. Είναι μια ψευδαίσθηση, που είναι γνωστή ως Ponzo Illusion. Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι κάτι που ο εγκέφαλος σου κάνει όλη την ώρα. Σκέψου τι συμβαίνει όταν βλέπεις ένα φίλο σου στον ορίζοντα. Παρά το γεγονός ότι φαίνεται πολύ μικρός, το μυαλό σου δεν το ερμηνεύει ως κάτι πραγματικά μικρό. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τη Σελήνη. Ο εγκέφαλος σου φουσκώνει το μέγεθος της Σελήνης για να φαίνεται μεγαλύτερη από ότι είναι πραγματικά. Δεν το πιστεύεις; Την επόμενη φορά που θα κοιτάς το υπερμέγεθες φεγγάρι, μπλόκαρε οτιδήποτε άλλο με τα χέρια σου και παρακολούθησε το να συρρικνώνεται.



9. Η σκόνη της Σελήνης μυρίζει σαν μπαρούτι: Φεύγοντας από τη Σελήνη, οι αστροναύτες της αποστολής Apollo περιέγραψαν τη μυρωδιά της σκόνης σαν μπαρούτι και την αίσθηση της εξαιρετικά μαλακή. Οι επιστήμονες, ωστόσο, δεν είναι ακριβώς βέβαιοι γιατί συμβαίνει αυτό.



10. Η Μεγάλη Άρκτος δεν είναι ένας σχηματισμός. Στην πραγματικότητα είναι ένας αστερισμός. Υπάρχουν μόνο 88 επίσημοι σχηματισμοί στο νυχτερινό ουρανό και οτιδήποτε άλλο, συμπεριλαμβανομένης της Μεγάλης Άρκτου, εμπίπτει στην κατηγορία του αστερισμού. Αποτελείται όμως από τα 7 φωτεινότερα αστέρια στον σχηματισμό Great Bear (Ursa Major).



11. Όταν δυο μεταλλικά αντικείμενα έρχονται σε επαφή στο διάστημα, κολλάνε. Είναι ένα φαινόμενο που ονομάζεται “ψυχρή συγκόλληση”. Αν και η συγκόλληση απαιτεί συνήθως θερμότητα, σε αυτή την περίπτωση το κενό του διαστήματος κάνει τη δουλειά. Θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί τότε, πως οι αστροναύτες καταφέρνουν το οτιδήποτε εκεί έξω; Λοιπόν, τα τυπικά μέταλλα στη Γη αποτελούνται από ένα στρώμα οξειδωμένου υλικού που καλύπτει την επιφάνεια τους και εμποδίζει την ψυχρή συγκόλληση. Έτσι ο κίνδυνος είναι αμελητέος.



12. Αν και χρειάζονται μόνο 8 λεπτά και 19 δευτερόλεπτα για να έρθει το φως από την επιφάνεια του Ήλιου σε εμάς, στην πραγματικότητα χρειάζονται 10.000-170.000 χρόνια για ένα φωτόνιο να ταξιδέψει από τον πυρήνα του Ήλιου στην επιφάνεια.



13. Ο Ήλιος δεν έχει αρκετή μάζα για να γίνει supernova και να εκραγεί. Ωστόσο, σε περίπου 5 δισεκατομμύρια χρόνια θα εισέλθει σε μια φάση Ερυθρού Γίγαντα που θα επεκτείνεται σταθερά μέχρι να καταβροχθίσει τη Γη. Αλλά μην φοβάσαι, η Γη θα είναι ήδη νεκρή σε περίπου 1 δισεκατομμύριο χρόνια, εξαιτίας του Ήλιου που γίνεται 10% φωτεινότερος κάθε μερικά δισεκατομμύρια χρόνια. Έτσι, σε 1 δισεκατομμύρια χρόνια, η θερμοκρασία στην επιφάνεια της Γης θα είναι τέτοια ώστε κανένα υγρό δεν θα μπορεί να υφίστανται απροστάτευτο στην επιφάνεια της Γης.





Πηγή: dailyarticle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου