Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Τα πιο παράξενα Χριστιουγεννιάτικα, γιορτινά έθιμα σ' όλο τον κόσμο!



Έθιμα περίεργα, έθιμα μυρωδάτα, μερικά τρελά, μερικά έως και τρομαχτικά! Πάρτε μια ιδέα από έθιμα στην Ελλάδα και όλον τον κόσμο και μάθετε με τι στολίζουν τα δέντρα τους στη Γαλλία και σε ποια χώρα το βράδυ της παραμονής Χριστουγέννων κάθε παράθυρο έχει αναμμένα κεράκια  για να βρουν το δρόμο τους η Μαρία κι ο Ιωσήφ! 


Και αρχίζουμε με Ελλήνων Έθιμα: 
Από την παλιά Αθήνα μέχρι την Θεσσαλία, την Ήπειρο και τα νησιά της χώρας μας, τα έθιμα που συνόδευαν τις πιο γιορτινές ημέρες της Ορθοδοξίας είναι πολλά, μυρωδάτα και… νόστιμα

Γουρουνοχαρά - Θεσσαλία



Στην Θεσσαλία του προηγούμενου αιώνα, οι ημέρες των γιορτών είχαν σαν κύριο «δρώμενο» το σφάξιμο των γουρουνιών. Κάθε οικογένεια συγκεντρωνόταν με τις συγγενικές της και έσφαζαν κάθε μέρα και από έναν χοίρο. Η προετοιμασία απαιτούσε ιδιαίτερη φροντίδα και, φυσικά, γλέντι μέχρι το ξημέρωμα. Συνήθως, η γιορτή ξεκινούσε την ημέρα των Χριστουγέννων ή του Αγίου Στεφάνου (27 Δεκεμβρίου) και συνεχιζόταν για αρκετές ημέρες. Στη συνέχεια, οι οικογένειες συγκέντρωναν το λίπος των γουρουνιών και το χρησιμοποιούσαν στα φαγητά τους καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς.

Το ηπειρώτικο πουρνάρι - Ήπειρος



 Σε χωριά της Ηπείρου, ακόμη και σήμερα, συνηθίζεται όσοι επισκέπτονται κάποιο σπίτι για τις γιορτινές ευχές να έχουν μαζί τους από τον δρόμο ένα κλωνάρι από πουρνάρι, το οποίο όταν ανάβει, δημιουργεί χαρακτηριστικό «τσιριχτό» ήχο. Η παράδοση θέλει τους βοσκούς που πήγαν να προσκυνήσουν τον νεογέννητο Χριστό να έκαψαν στο δρόμο τους ένα πουρνάρι, που γέμισε με φως και ήχο το σκοτεινό χωριό. Γι’ αυτό και οι κάτοικοι της Ηπείρου φροντίζουν να γεμίζουν τα σπίτια των δικών τους με «φωτεινές ευχές» από δάδες πουρναριού.

Ταΐζοντας την βρύση - Κεντρική Ελλάδα



Στην κεντρική Ελλάδα, παλαιότερα, οι νέες κοπέλες ξεκινούσαν αμίλητες το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων και συγκεντρώνονταν στην πιο κοντινή βρύση του χωριού, για να την αλείψουν με βούτυρο και μέλι προτού πάρουν νερό. Το «τάισμα» της βρύσης γινόταν για να τρέχει η ευτυχία στο σπίτι τους σαν το νερό και να είναι η ζωή γλυκιά σαν το μέλι. Στην συνέχεια, γέμιζαν τις στάμνες τους με το νερό και επέστρεφαν στα σπίτια τους χωρίς να πουν λέξη, εξ’ ου και η παράδοση του «αμίλητου νερού».

Οι κολόνιες - Επτάνησα




Από τα Επτάνησα προέρχεται το ευωδιαστό αυτό έθιμο, σύμφωνα με το οποίο, οι νέοι κατεβαίνουν στους δρόμους την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και ραντίζουν ο ένας τον άλλον με κολόνια και εύχονται «καλή αποκοπή», να αποχωριστούν δηλαδή με καλό τρόπο τον παλιό χρόνο.

Ο γύρος του κόσμου σε χριστουγεννιάτικη τρέλα 
Αφήνοντας την Ελλάδα, ψάξαμε και σε άλλες χώρες για ιδιαίτερους τρόπους με τους οποίους συνηθίζουν να «διανθίζονται» οι εορτασμοί των ημερών. Πάρτε μια ιδέα: 

Μάγισσες και Κακά Πνεύματα – Νορβηγία




Ένας νορβηγικός μύθος λέει ότι την παραμονή των Χριστουγέννων μάγισσες και κακά πνεύματα εμφανίζονται ψάχνοντας να βρουν σκούπες, για να τις καβαλήσουν και να τρομοκρατήσουν τον κόσμο.  Για να μην συμβεί αυτό, οι Νορβηγοί κρύβουν όλες τις σκούπες του σπιτιού, ενώ οι άντρες βγαίνουν έξω και πυροβολούν στον αέρα για να διώξουν τα κακά πνεύματα.  Άραγε κινδυνεύουν και οι …ηλεκτρικές σκούπες;

Κόκκινα Εσώρουχα – Ισπανία



Τη μικρή πόλη της Ισπανίας La Font de la Figuera, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οι κάτοικοι φοράνε κόκκινα εσώρουχα που θα πρέπει να τα έχουν λάβει ως δώρο και αρχίζουν το τρέξιμο γύρω από το κέντρο της πόλης (πραγματικά, για να αντέξει κανείς το κρύο φορώντας μόνο το εσώρουχο του, θα πρέπει να τρέεεεχει), κάτι που πιστεύουν ότι θα τους φέρει καλή τύχη.  Για ακόμα περισσότερη τύχη, θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να έχουν μαζί τους σταφύλια και να τρώνε από μία ρώγα σε κάθε έναν από τους 12 χτύπους του ρολογιού.  Χμμμ, μήπως έχουν λίγη λόξα παραπάνω;

Krampus – Αυστρία, Γερμανία, Ουγγαρία, Σλοβενία



Krampus είναι ο κακός δίδυμος αδελφός του Άγιου Βασίλη.  Ω ναι, υπάρχει δίδυμος αδερφός και ρόλος του είναι να τιμωρεί, ακόμα και να τρώει (!), τα άτακτα παιδιά της χρονιάς που φεύγει.  Στις 5 Δεκεμβρίου, λοιπόν, κάποιοι επίδοξοι «τιμωροί», τηρώντας το έθιμο, ντύνονται με τρομακτικά κοστούμια και τριγυρνούν στους δρόμους, χτυπώντας μικρούς και μεγάλους με ραβδιά.  Πάλι καλά που εμείς εδώ δεχόμαστε την επίσκεψη μόνο του καλού του αδερφούλη!

Η Αράχνη – Ουκρανία




Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα στην Ουκρανία, εκτός από τα συνηθισμένα, έχουν και ένα ασυνήθιστο «στολίδι».  Μια ψεύτικη αράχνη με τον ιστό της βρίσκονται κρυμμένα στο δέντρο και όποιος τα βρει πρώτος θεωρείται ο τυχερός της χρονιάς που έρχεται.  Η παράδοση λέει ότι κάποτε μια φτωχή χήρα δεν είχε τα χρήματα για να στολίσει το χριστουγεννιάτικο δέντρο της.  Ένα πρωινό ξύπνησε και είδε ότι μία αράχνη είχε στολίσει με τον ιστό της το δέντρο, δίνοντας χαρά στην οικογένεια.  Κανένα έθιμο με κατσαρίδες υπάρχει;

Θα Φας Παπούτσι – Τσεχία, Σλοβακία



Την παραμονή των Χριστουγέννων οι ανύπαντρες γυναίκες έχουν το δικό τους μοναδικό τρόπο για να μάθουν τι τους επιφυλάσσει η νέα χρονιά.  Στέκονται με την πλάτη στην εξώπορτα του σπιτιού τους και πετούν το ένα τους παπούτσι πίσω απ’ την πλάτη τους.  Αν το παπούτσι προσγειωθεί με τη μύτη στραμμένη προς την πόρτα, σημαίνει ότι η κοπέλα θα παντρευτεί εντός της νέας χρονιάς.  Οι παντόφλες μετράνε;

Mari Lwyd (Grey Mare) – Ουαλία



Τα Χριστούγεννα σε μερικά χωριά της Ουαλίας έχουν έναν ξεχωριστό πρωταγωνιστή.  Ένας άνθρωπος σκεπάζεται με ένα λευκό σεντόνι, κρατώντας στο χέρι του ένα μακρύ ξύλινο κοντάρι με το στολισμένο κρανίο ενός αλόγου και μαζί με 5-6 «φυσιολογικούς» ανθρώπους κάνουν βόλτες στους δρόμους, τραγουδώντας!  Προσοχή όμως γιατί το άλογο δαγκώνει και ο περαστικός-θύμα του θα πρέπει να πληρώσει ένα «πρόστιμο».  Επίσης, η παρέα κάνει και κατ’οίκον επισκέψεις, ελπίζοντας σε κάποιο κέρασμα, καθότι η επίσκεψη τους θεωρείται ότι φέρνει καλή τύχη.  Αυτό το έθιμο δεν μας αρέσει ΚΑΘΟΛΟΥ!

Η Μπεφάνα – Ιταλία



Σε κάποιες περιοχές της Ιταλίας, τα δώρα τα φέρνει η Μπεφάνα (La Befana), μια καλή αλλά άσχημη μάγισσα.  Στα φρόνιμα παιδιά αφήνει δώρα, γλυκά και φρούτα, ενώ στα άτακτα, κάρβουνο και σκόρδα.   Οι σπιτονοικοκύρηδες της αφήνουν ένα ποτήρι κρασί και αν η μάγισσα μείνει ευχαριστημένη, θα σκουπίσει το σπίτι προτού πετάξει με τη σκούπα της.  Φανταστικό!  Ε αυτήν τη μάγισσα την θέλουμε σπίτι μας!

Gävle Goat – Σουηδία



Από το 1966 και κάθε χρόνο στην πόλη Gävle της Σουηδίας, μία τεράστια αχυρένια κατσίκα ύψους 13 περίπου μέτρων, στήνεται στο κέντρο της πόλης και γίνεται πόλος έλξης τουριστών.  Μια θεωρία λέει ότι το έθιμο αυτό σχετίζεται με τον αγαπημένο μας μυθολογικό θεό Θωρ, ο οποίος είχε ένα ιπτάμενο άρμα με δύο κατσίκες.  Δυστυχώς, η αχυρένια κατσίκα κάθε χρόνο γίνεται στόχος εμπρηστών και λίγες φορές έχει καταφέρει να σταθεί στα πόδια της καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών.  Αν βρεθείτε εκεί, μέχρι και στοίχημα μπορείτε να παίξετε για το αν και μέχρι πότε θα επιβιώσει η δύσμοιρη κατσίκα!

Θαλάσσιος Άγιος Βασίλης - Αυστραλία



Καθώς στο νότιο ημισφαίριο ο χειμώνας είναι όταν εμείς έχουμε καλοκαίρι και το αντίστροφο, είναι λογικό τα Χριστούγεννα να γιορτάζονται υπό εντελώς διαφορετικές καιρικές συνθήκες. Ως εκ τούτου, το να απεικονίζεται ο Άγιος Βασίλης ντυμένος με κόκκινο παλτό και γούνα, καβάλα σε έκληθρο για τα χιόνια, είναι κάτι εντελώς άτοπο. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, με τις νέες κατακτήσεις της τεχνολογίας, το παραδοσιακό του μέσο μεταφοράς δεν είναι άλλο από το... τζετ σκι. Ναι, ο Άγιος Βασίλης καταφθάνει από τη θάλασσα!

Πολύ φαγητό - Βουλγαρία



12 διαφορετικά φαγητά περιλαμβάνει το εορταστικό τραπέζι, ένα για κάθε μήνα του χρόνου.

Κεριά στα δέντρα - Γαλλία



Κεριά αντί για μπάλες χρησιμοποιούν οι Γάλλοι για τον στολισμό του δέντρου τους.

Φανάρια & κεριά - Γερμανία



Κεριά χρησιμοποιούν και οι Γερμανοί, αλλά όχι για το δέντρο. Στη Γερμανία στολίζουν όλο το σπίτι και στα παράθυρα βάζουν χρωματιστά φανάρια με κεριά. Όσο για το τραπέζι τους, εκεί η γαλοπούλα αντικαθίσταται από το ψάρι ή τη χήνα!

Ο φωτεινός δρόμος - Ιρλανδία



Τα παράθυρα φωτίζονται με κεριά την παραμονή των Χριστουγέννων, για να βρουν τον δρόμο τους η Μαρία και ο Ιωσήφ!


Τα δώρα των Επιφανίων - Ισπανία



Τα δώρα έρχονται στις 5 Ιανουαρίου, την παραμονή των Επιφανίων.


12 μέρες δώρα - Λετονία




Τα δώρα δεν έρχονται στις 25 ή στις 31 του μηνός, αλλά... κάθε μέρα. 12 μέρες διαρκούν οι γιορτές και όλοι κάνουν δώρα σε όλους κάθε μία από αυτές!


Ο βαρκάρης Άι Βασίλης - Ολλανδία



Ο "Άγιος Βασίλης" έρχεται στις 5 του μηνός, από την Ισπανία, με βάρκα! Και δεν είναι άλλος από τον Άγιο Νικόλαο, που γιορτάζει την επόμενη.

Δώρα στα παπούτσια - Ουγγαρία



Μια χώρα όπου τα Χριστούγεννα είναι η πιο μεγάλη γιορτή. Γι' αυτό το λόγο θα βρει κανείς και τα πιο πολλά και ενδιαφέροντα έθιμα. Κατ' αρχάς ο Άγιος Βασίλης, o Santa Claus τους, έρχεται όχι τη νύχτα της 31ης Δεκεμβρίου, αλλά από τις 6 του μηνός! Τα δώρα τα αφήνει στα παπούτσια των παιδιών, που πρέπει να είναι καθαρά και τοποθετημένα έξω από το σπίτι. Τέλος, στο εορταστικό τραπέζι προτιμούν το ψάρι.


Το γεμιστό λάχανο - Ρουμανία 




Από το εορταστικό τραπέζι της ορεινής Τρανσυλβανίας δεν λείπει ποτέ το γεμιστό λάχανο!

Στολίδια τα βαμμένα τσόφλια αυγών - Τσεχία



Tα παραδοσιακά στολίδια του χριστουγεννιάτικου δέντρου είναι τσόφλια αυγών βαμμένα με διάφορα χρώματα και μοτίβα.

Ο αφοδευτής της Βηλθεέμ - Ανδόρα, Ισπανία, Ιταλία



Ο… αφοδευτής της Βηθλεέμ Ξεκίνησε από την καταλανική γη, συναντάται ακόμη σε περιοχές της Ανδόρας, της Ισπανίας και της Ιταλίας και πρόκειται ίσως για το πιο εκκεντρικό έθιμο των Χριστουγέννων. Στην σκηνή της Γέννησης του Ιησού, κοντά στην φάτνη, είναι παρών ένας περίεργος κύριος, ο οποίος… κάνει την ανάγκη του. Βρίσκεται συνήθως λίγο παράμερα, καθώς χρειάζεται την ησυχία του για την –τουλάχιστον άκαιρη- πράξη του. Πώς προέκυψε ένα τέτοιο έθιμο, κανείς δεν γνωρίζει.

Ευλογημένο ύδωρ - Σικελία



Οι χωρικοί της Σικελίας, συνηθίζουν τα μεσάνυχτα των Χριστουγέννων να βγάζουν νερό από τα πηγάδια τους και με αυτό να πλένουν τα ζώα τους. Το νερό αυτό θεωρείται ευλογημένο, καθώς αντλείται την ίδια ώρα που γεννήθηκε ο Χριστός.

Η Χριστουγεννιάτικη πίκλα - Γερμανία, ΗΠΑ




Προερχόμενο από την Γερμανία, αλλά χαμένο ως παράδοση στο βάθος του χρόνου, το έθιμο της πίκλας ήταν δημοφιλές σε Γερμανία και ΗΠΑ αλλά σπάνια συναντάται πλέον. Το τελευταίο στολίδι που έμπαινε στο χριστουγεννιάτικο δέντρο ήταν μια γυάλινη πράσινη πίκλα, η οποία κρυβόταν καλά από τους γονείς μέσα στα κλαδιά. Το πρωί των Χριστουγέννων, όποιο παιδί έβρισκε πρώτο την κρυμμένη πίκλα, έπαιρνε ένα special δώρο αντί για… εύρετρα.

Αν αυτές τις γιορτινές μέρες βρεθείτε στην επαρχία, ρωτήστε να μάθετε για τα (περίεργα ή μη) έθιμα της περιοχής.  Αν πάλι γνωρίζετε πώς περνούσαν οι παλιοί τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, θα χαρούμε πολύ να μοιραστείτε μαζί μας αυτές τις τόσο ξεχωριστές μαρτυρίες του παρελθόντος.


Πηγή: newsbomb
           ideales
           in2life


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου