Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Τρέφοντας το Πνεύμα και το Σώμα!!



Και ποιος δεν το έχει παρατηρήσει; Όταν φάει κανείς καλά, λέει: «Α, η ζωή είναι ωραία!» ενώ αν δεν έχει τίποτα να βάλει στο στόμα του, η ζωή [χάνει το νόημα της!… Μα βρεθήκατε ποτέ τουλάχιστο μια φορά σε κατάσταση που να μην έχετε τίποτα για να φάτε; Οι περισσότεροι από σας, όχι, ασφαλώς. Τότε λοιπόν δεν μπορείτε να καταλάβετε, δεν μπορείτε να αισθανθείτε με όλο σας το είναι ότι η διατροφή είναι η βάση της ζωής.

Και επειδή η διατροφή είναι η βάση της ζωής, είναι σημαντικό να προσέχετε το τι τρώτε. Δε θα σας μιλήσω γι’ αυτό το θέμα με λεπτομέρειες. Υπάρχουν πολλά βιβλία, και κάθε τόσο βγαίνουν καινούργια, που μιλούν για δίαιτες, για διατροφή. Εγώ, πάνω απ’ όλα, εξετάζω τον τρόπο που τρώει κανείς και θα εξακολουθήσω να επιμένω σ’ αυτό. Το θέμα της διατροφής είναι πάρα πολύ πλατύ.

Πώς να τρέφεται κανείς; Όλα είναι εδώ. Βέβαια, συνιστώ τη χορτοφαγία και μια υγιεινή διατροφή: να αποφεύγετε το οινόπνευμα, τις χημικές τροφές, και προπαντός τις υπερβολές. Εδώ και λίγο καιρό οι γιατροί ανησυχούν γιατί οι άνθρωποι καταναλώνουν πολλή ζάχαρη, πολύ αλάτι, πολλά λίπη. Ένα από τα πρώτα προτερήματα που πρέπει να αποκτήσει κανείς, είναι η προσοχή, το μέτρο. Γι’ αυτό και δεν εγκρίνω επίσης αυτούς που δίνουν μια υπερβολική σημασία στη διαιτητική. Για μερικούς, δε θα έπρεπε να τρώνε παρά δημητριακά, για άλλους μόνο φρούτα, κτλ., να μην πίνουν ούτε μια σταγόνα κρασί, τσάι ή καφέ. Όχι, αυτά είναι υπερβολικά. Πρέπει να είναι κανείς λογικός, κι αυτό είναι όλο. Λίγο κρασί σε εξαιρετικές περιπτώσεις δεν μπορεί να κάνει κακό σε κάποιον, εκτός, βέβαια, αν ή υγεία του είναι ιδιαίτερα κλονισμένη. Όσο για τον καφέ, ενεργεί ευνοϊκά στο ηλιακό πλέγμα και αν πιείτε ένα φλιτζάνι το πρωί πριν να διαλογιστείτε, θα αισθανθείτε δυναμωμένος.



Όμως είναι στον καθένα να δει, ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του, με την υγεία του, και με αυτά που έχει ανάγκη. Εμένα δεν είναι και τόσο ο ρόλος μου να σας συμβουλεύω λεπτομερώς σ’ αυτόν τον τομέα, άλλοι είναι πιο ειδικοί. Όλο και περισσότερα άτομα ασχολούνται με το θέμα της διατροφής, ακόμη και μέσα στην Αδελφότητα μας, και είναι σημαντικό, αλλά για μένα το ουσιώδες είναι να καταλάβετε ότι αυτό το θέμα δεν περιορίζεται στο φυσικό σώμα. Γιατί αν το φυσικό σώμα έχει ανάγκη από τροφή για να επιβιώσει, η καρδιά, ο νους, η ψυχή και το πνεύμα έχουν επίσης ανάγκη να τραφούν και η άγνοια αυτής της αλήθειας είναι που έκανε τους ανθρώπους να χάσουν το νόημα της ζωής.

Η ζωή δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια αδιάκοπη ανταλλαγή ανάμεσα στο σύμπαν κι αυτό το μικρό άτομο που ο καθένας από μας αντιπροσωπεύει κάπου. Η Κοσμική Ζωή μπαίνει μέσα στον άνθρωπο και τον εμποτίζει με τις δικές της εκπορεύσεις, μετά την ξαναστέλνει στο σύμπαν. Και πάλι απορροφά αυτή τη ζωή, και πάλι την ξαναστέλνει. Αυτή η συνεχής ανταλλαγή ανάμεσα στον άνθρωπο και το σύμπαν ονομάζεται διατροφή, ονομάζεται αναπνοή, και ονομάζεται επίσης αγάπη. Η ζωή είναι μια ανταλλαγή ανάμεσα σε δύο κόσμους, και αυτός που δεν κάνει ανταλλαγές πεθαίνει. Πρέπει να κάνουμε ανταλλαγές με τη γη για να ζούμε στο φυσικό επίπεδο, πρέπει να κάνουμε ανταλλαγές με το νερό για να ζούμε στο αστρικό επίπεδο, στην καρδιά, πρέπει να κάνουμε ανταλλαγές με τον αέρα για να ζούμε στο νοητικό επίπεδο, στη νόηση, πρέπει να κάνουμε ανταλλαγές με τη ζέστη και το φως για να μπορέσουμε να ζήσουμε στην ψυχή και στο πνεύμα.



Αναρωτιέμαι όμως αν μπορείτε να σκεφτείτε τι αντιπροσωπεύει αυτή ή διαδικασία της ευρύτερης διατροφής σε ολόκληρο το σύμπαν: το ανθρώπινο ον βρίσκοντας στις διάφορες περιοχές του διαστήματος την τροφή που αρμόζει στα διάφορα σώματα του. Προσπαθήστε να καταλάβετε και θα αρχίσετε να αισθάνεστε το σύμπαν σαν μια τεράστια συμφωνία.

Δεν πρέπει πια να περιορίζετε την ιδέα της διατροφής μόνο στο φυσικό επίπεδο. Το να τρώει κανείς δεν αρκεί.

Η διατροφή πρέπει να είναι στην πρώτη θέση, αλλά σε όλες τις περιοχές: να κάνετε ανταλλαγές όχι μόνο με την πυκνή πλευρά, αλλά επίσης και με την αιθέρια πλευρά του σύμπαντος. Μόνο που, για να μπορέσουν να γίνουν αυτές οι ανταλλαγές, πρέπει οι οδοί της επικοινωνίας να είναι ελεύθερες. Όταν οι οδοί είναι κλειστές, η κυκλοφορία γίνεται άσχημα και παρουσιάζονται διαταραχές: οι ενέργειες εμποδίζονται. Είναι σαν τους σωλήνες που έχουν βουλώσει. Πρέπει να τις ξεβουλώσετε. Και πώς; Με τον εξαγνισμό. Στο φυσικό πεδίο, όταν δημιουργείται ένα φράξιμο στον οργανισμό, νηστεύετε, παίρνετε καθαρτικά ή κάνετε υποκλυσμούς. Στο ψυχικό πεδίο αυτά τα φραξίματα θεραπεύονται με τον εξαγνισμό!



Η προσοχή, ο διαλογισμός, η έκσταση αντιπροσωπεύουν επίσης έναν τρόπο διατροφής. Χάρη σ’ αυτές γεύεστε μια ουράνια τροφή, μια αμβροσία, την τροφή της αθανασίας. Είναι μια άυλη τροφή, αλλά για τους αλχημιστές υπήρχε επίσης στο φυσικό πεδίο και την ονόμασαν το ελιξίριο της αθάνατης ζωής. Ναι, μπορεί κανείς να πει ότι υπάρχει στο φυσικό επίπεδο διάχυτη σε όλη τη φύση, και είναι ο ήλιος που τη μοιράζει. Αν πηγαίνουμε από την άνοιξη και μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να παρατηρήσουμε την ανατολή του ήλιου, είναι ακριβώς για να μπορέσουμε να πιούμε αυτή την πεμπτουσία της ζωής, αυτή την αμβροσία που ο ήλιος μοιράζει διαμέσου του σύμπαντος και από την οποία τα βράχια, τα φυτά, τα ζώα, οι άνθρωποι παίρνουν μόρια. Αυτά όμως τα μόρια που όλα τα ζωντανά όντα συλλαμβάνουν ασυνείδητα, πρέπει οι άνθρωποι να μάθουν να τα συλλαμβάνουν συνειδητά μέσα από αυτό το ρευστό που είναι η φωτιά, το φως του ήλιου.

Στο νέο πολιτισμό που έρχεται, οι άνθρωποι θα μάθουν πώς να τρέφονται με αυτά τα αιθέρια μόρια. Ξέρω ότι πολλοί από σας θα εκπλαγούν ακούγοντας τέτοια πράγματα, κι όμως αυτός ο νέος τρόπος διατροφής εισέρχεται στη φυσική τάξη των πραγμάτων. Δεν πρέπει να αρκείστε σε Παχιές τροφές, γιατί αυτές οι τροφές αφήνουν πάντα κατάλοιπα που βουλώνουν και δηλητήρια-ζουν τον οργανισμό. Αν τρέφεται κανείς με φως, δεν υπάρχουν κατάλοιπα, μόνο το φως δεν αφή-νει κατάλοιπα γιατί είναι αγνό. Όταν καίτε ξύλα ή κάρβουνα σε μια θερμάστρα, την άλλη μέρα πρέπει, προτού να την ξαναανάψετε, να βγάλετε τις στάχτες. Το ίδιο συμβαίνει και με τον οργανισμό. Αν, αφού φάτε και πείτε, δε βγάλετε από μέσα σας τα κατάλοιπα, θα πεθάνετε. Η αρρώστια έχει σαν καταγωγή ορισμένα κατάλοιπα που δεν μπόρεσε κάποιος να αποβάλει. Ναι, μπορούμε να ορίσουμε την αρρώστια στα υλικά που ο οργανισμός δεν μπόρεσε να αποβάλει. Ενώ η υγεία είναι το αποτέλεσμα μεταβολών που είναι τόσο γρήγορες και λεπτές ώστε να μη μένει πια τίποτα το ακάθαρτο στον οργανισμό.



Όταν θα ξέρετε να απορροφάτε αυτή την αγνή πεμπτουσία που σκορπάει ο ήλιος, θα αισθανθείτε να καλυτερεύει η υγεία σας, να φωτίζεται η νοημοσύνη σας, να διαστέλλεται η καρδιά σας και να δυναμώνει η θέληση σας. Θα πείτε: «Ναι, μα μήνες τώρα, χρόνια, θαυμάζω τον ήλιο χωρίς να έχω αποτελέσματα!» Είναι γιατί δε μάθατε να το κάνετε σωστά! Τα αποτελέσματα εξαρτώνται από τον τρόπο με τον οποίο κάνετε τα πράγματα και όχι από το χρόνο που βάζετε για να τα κάνετε. Κάθε φορά που θα ξέρετε να παίρνετε μερικές γουλιές από αυτή την ανεξάντλητη πηγή που είναι ο ήλιος, θα αισθάνεστε να γίνονται μέσα σας μεγάλες βελτιώσεις.

Omraam Mikhael Aivanhov

Πηγή: katohika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου