Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Σπιτικό σιρόπι κουφοξυλιάς για το κρυολόγημα



Ψάχνοντας να βρω νέα «ματζούνια» για το οπλοστάσιό μου έπεσα, πάνω σ' αυτή τη συνταγή εδώ και σας τη μεταφέρω. Το σιρόπι κουφοξυλιάς είναι ένας εύγευστος τρόπος που λειτουργεί προληπτικά ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. (Σχετικές πληροφορίες για το φυτό θα βρείτε εδώ: http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%BF%CF%85%CF%86%CE%BF%CE%BE%CF%85%CE%BB%CE%B9%CE%AC)

Υλικά που θα χρειαστούμε:

2    φλιτζ. νερό
1/2 φλιτζ. αποξηραμένους καρπούς κουφοξυλιάς (σαμπούκου-             sambucus nigra, elderberries)
1    ξυλάκι κανέλα (προσοχή την γνήσια, όχι κάσσια!)
1    κομμάτι τζίντζερ φρέσκο, αποφλοιωμένο (περίπου 2,5 εκ.)
1    κουτ. γλυκού γαρύφαλλα
1    φλιτζ. μέλι

Τι κάνουμε:



Ανακατεύουμε σε ένα μεσαίο κατσαρολάκι, το νερό, τους καρπούς κουφοξυλιάς και τα μπαχαρικά μέχρι να πάρουν βράση. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, σκεπάζουμε με καπάκι και σιγοβράζουμε για 20 - 25 λεπτά, έως ότου το αφέψημα μειώθεί κατά το ήμισυ περίπου. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Γεμίζουμε ένα καθαρό μπουκάλι με το μέλι και σουρώνουμε πάνω από ένα χωνί, το αφέψημα από το κατσαρολάκι μέσα στο μπουκάλι με το μέλι. Με ένα κουτάλι πιέζουμε τα βρασμένα μούρα αποσπώντας τους όσο χυμό μπορούμε περισσότερο. Κλείνουμε το μπουκάλι και το ανακινούμε καλά ώστε να ανακατευτούν πλήρως το αφέψημα με το μέλι. Βάζουμε το σιρόπι στο ψυγείο. Διαρκεί μερικούς μήνες.

Δοσολογία: 

Η δόση για τους ενήλικες είναι 1-2 κουτ. γλυκού την ημέρα και 1/2 κουτ. γλυκού για τα παιδιά. Μην το δίνετε σε βρέφη ηλικίας κάτω του ενός (ρωτήστε τον Παιδίατρό σας πρώτα). Εάν είστε έγκυος ή κάνατε λήψη άλλων φαρμάκων, επικοινωνήστε με το γιατρό σας πριν πάρετε αυτό το σιρόπι για να αποκλείσει κάθε αντένδειξη. Αυτή η συνταγή δεν προορίζεται για θεραπεία, διάγνωση, ή για να αντικαταστήσει την ιατρική περίθαλψη.

Πηγή: agnes-happyday

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου