Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Πέντε τρόποι να απαλλαγείς από τους μεγαλύτερους φόβους σου



Σκέψου την τελευταία φορά που πραγματικά ήθελες να κάνεις κάτι, αλλά δεν το έκανες.
Τι σε σταμάτησε από το να το κάνεις; Μήπως κάτι σου άλλαξε το μυαλό; Υπήρχε μια φωνή μέσα στο κεφάλι σου; Όποιος και αν ήταν ο λόγος, ας πάρουμε λίγο χρόνο και ας αναρωτηθούμε τι μπορεί να συμβαίνει με τους φόβους μας και πως μπορούμε να τους ξεπεράσουμε έτσι ώστε να ξεκινήσουμε να επιδιώξουμε πράγματα που πάντα θέλαμε.

Ο φόβος είναι ένα ενδιαφέρον μικρό πράγμα, δεδομένου ότι μπορεί να λειτουργήσει με τρόπους που δεν γνωρίζουμε καν ότι υπάρχει. Για παράδειγμα, μπορεί να θέλουμε να κάνουμε κάτι που απαιτεί πρώτα κάποια πράγματα να έρθουν στη θέση τους. Το σενάριο μπορεί να είναι μια νέα θέση εργασίας.

Το επόμενο πράγμα που ξέρουμε είναι ότι θα αρχίσουμε να λέμε στους εαυτούς μας, «Καλά, που θα δουλέψω; Πως θα πηγαίνω εκεί; Πως θα παραιτηθώ από την τωρινή μου θέση εργασίας;



Τι θα γίνει αν δεν μπορέσω να βρω μια άλλη δουλειά;» Αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά σενάρια με τα οποία μπορεί να έρθουμε αντιμέτωποι μόλις κάνουμε την σκέψη να αλλάξουμε δουλειά.

Παρά το γεγονός ότι μερικές φορές αυτό το αποκαλούμε αντιμετώπιση της πραγματικότητας και ρεαλιστική κατάσταση, η αλήθεια είναι ότι αυτή η αλληλουχία σκέψεων και εκλογίκευσης πηγάζουν από τον φόβο.

Ορίστε μερικά βασικά σημεία που θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε τους φόβους σας:

1. Νιώσε τον φόβο και προχώρησε μπροστά



Πόσες φορές έχεις πάει να κάνεις κάτι και ο φόβος σε κυριεύει όλο και πιο πολύ όσο πλησιάζεις στο να το πραγματοποιήσεις; Εκείνες τις στιγμές, ακριβώς πριν είσαι έτοιμος να πηδήξεις και με τα δυο σου πόδια, νιώθεις τον φόβο στο υψηλότερο σημείο και στη συνέχεις, δευτερόλεπτα ή λεπτά αργότερα, ο φόβος εξαφανίζεται.

Αυτό είναι ένα από τα πιο ισχυρά μέσα για να ξεπεράσουμε και να απαλλαγούμε από τους φόβους μας. Απλά κάνε το! Κάνοντας το βήμα και αντιμετωπίζοντας τους φόβους, κάνεις το μόνο πράγμα με το οποίο μπορεί να σε εμποδίσει ο φόβος – κάνεις αυτό που φοβάσαι.

2. Άφησε πίσω το παρελθόν



Όταν αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση που μπορεί να έχουμε βιώσει στο παρελθόν, ο φόβος μπορεί να εμφανιστεί αν το προηγούμενο αποτέλεσμα είχε κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες πάνω μας. Ίσως στο παρελθόν δεν ήμασταν αρκετά προετοιμασμένοι για την εμπειρία, έπρεπε να πάρουμε ένα μάθημα από αυτό ή απλά έτυχε να καταλήξουν έτσι τα πράγματα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να το απορρίψουμε και να μην το κυνηγήσουμε ξανά. Κοιτάζοντας πίσω στο παρελθόν και φοβούμενοι την έκβαση μιας επανάληψης δίνει τον έλεγχο σε μια κατάσταση που δεν υπάρχει πια!

Είσαι ένα νέο πρόσωπο σε κάθε στιγμή και έτοιμος να κάνεις προσαρμογές καθώς προχωράς. Μερικές φορές, το μόνο που χρειάζεται είναι μερικές μικρές αλλαγές και αυτό που αποτέλεσε πρόκληση κάποτε στο παρελθόν είναι τώρα εύκολο να το ξεπεράσεις. Όπως και να έχει, έμαθες κάτι! Άφησε πίσω σου το παρελθόν και προσπάθησε ξανά!

3. Σταμάτα να ψάχνεις για εμπόδια



«Είναι πολύ δύσκολο! Είμαι πολύ κουρασμένος! Δεν έχω χρόνο!» Τα ξέρω πολύ καλά αυτά και εγώ. Υπήρξαν ορισμένες καταστάσεις στην ζωή μου, όπου ήθελα πάρα πολύ να κάνω ορισμένα πράγματα και τα καθυστερούσα για πάρα πολύ καιρό εξαιτίας αυτών των τριών προτάσεων.

Φυσικά, αυτές δεν είναι οι μόνες τρεις δικαιολογίες τις οποίες μας αρέσει να λέμε όταν θέλουμε να αποφύγουμε κάτι, αλλά σίγουρα είναι κοινές. Τα εμπόδια είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για το μυαλό μας να θάψει έναν φόβο. Τα εμπόδια φαίνονται πραγματικά, είναι ποσοτικά και ποιοτικά, είναι εύκολο να περιγραφούν στους άλλους και οι άλλοι συχνά συμφωνούν με αυτά.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί ψάχνουμε για εμπόδια όλη την ώρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιούμε εμπόδια για να καλύψουμε τους φόβους μας.

Μπορείς να το δεις ως ένα εμπόδιο ή ως μια αναγκαία πρόκληση κατά μήκος της διαδρομής που βρίσκεται ο στόχος σου. Δες το εμπόδιο για αυτό που είναι, μην του δίνεις περισσότερη δύναμη από όση χρειάζεται και κάνε βήματα για να προχωρήσεις μπροστά.

4. Απέφυγε να κρίνεις τα αποτελέσματα

Ήσουν ποτέ αβέβαιος γιατί μπορεί κάτι να συνέβη εκείνη τη στιγμή, μόνο και μόνο για να ανακαλύψεις μερικές ημέρες, εβδομάδες ή μήνες αργότερα ότι τελικά κατέληξε έτσι ώστε να σε βοηθήσει στην κατάσταση σου;

Όλες οι στιγμές οδήγησαν στην σκέψη ότι μπορεί να είχες κρίνει την εμπειρία ως άσχημη, αρνητική ή μη ιδανική. Αντί να βλέπουμε το αποτέλεσμα ως επιτυχία, το ορίζουμε και το κατηγοριοποιούμε για το πώς θα έπρεπε να είχε συμβεί.

Αυτός ο τρόπος θεώρησης των στόχων και των επιλογών μας δημιουργεί φόβο. Πολλές φορές ο λόγος που τα πράγματα συμβαίνουν με κάποιο συγκεκριμένο τρόπο είναι πέρα από την κατανόηση μας σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Μπορεί να θέλουμε να κρίνουμε ή αισθανόμαστε αναστατωμένοι σχετικά με το πώς τα πράγματα συνέβησαν, αλλά αποτελούν μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου. Για να βοηθήσεις την αντιμετώπιση των φόβων σου σε μια τέτοια κατάσταση, πήγαινε πέρα από την λογική και την κρίση.

Δεν υπάρχει πάντα ένας προφανής γιατί συνέβη τώρα ή γιατί κάτι μπορεί να συμβεί ή όχι. Προχώρησε με το πώς αισθάνεσαι πέρα από την άσκοπη φλυαρία του νου και να ξέρεις ότι δεν έχει σημασία το αποτέλεσμα, δημιούργησες με επιτυχία αυτή την εμπειρία για τον εαυτό σου.

Είναι πιθανό η εμπειρία να σου δώσει μια θετική ανάπτυξη άσχετα από το αποτέλεσμα. Στην τελική, το μυαλό είναι το μόνο που δημιουργεί φόβο ή που βλέπει το αποτέλεσμα σαν αποτυχία.

5. Πολύ αργά

Πόσες φορές έχεις αναβάλει να κάνεις κάτι μόνο για να ανακαλύψεις στο τέλος ότι ήταν πολύ αργά πλέον για να το κάνεις; Γνωρίζω τον εαυτό μου, το έχω βιώσει αυτό μερικές φορές και ενώ ήθελα να βυθιστώ στην λύπη, αυτό δεν θα βοηθούσε και πολύ. Αυτό μπορεί επίσης να παίξει μαζί μας με διάφορους τρόπους.

Είτε ο φόβος απωθεί αυτό που θέλουμε να κάνουμε ή ο φόβος του ότι έχουμε πολύ λίγο χρόνο μας ακινητοποιεί επειδή φοβόμαστε την αποτυχία.

Όπως και να έχει, για να αντιμετωπίσεις αυτό τον φόβο, πρέπει απλά να αναλάβεις δράση. Στο τέλος, το ταξίδι είναι που έχει σημασία. Ας μάθουμε από τις επιλογές μας να περιμένουμε πολύ και ας προχωρήσουμε σε δράσεις τώρα, κάνοντας αυτά που θέλουμε.

Όταν κινούμαστε προς τα εκεί που θέλουμε και το αντιμετωπίζουμε κατά μέτωπο, θα παρατηρήσουμε γρήγορα ότι ο φόβος μειώνεται.

Οι τελικές μου σκέψεις είναι αυτές όταν πρόκειται για τους φόβου: υπάρχουν απλά επειδή κάτι τους δημιούργησε. Τις περισσότερες φορές δημιουργήθηκαν απλά από μια εμπειρία του παρελθόντος, κρίση ενός αποτελέσματος ή απλά επειδή φοβόμαστε να αποτύχουμε.

Ένας συνδυασμός αυτών των σκέψεων υπάρχει σχεδόν σε όλους μας και δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να δημιουργούν πόνο και ακινητοποίηση σε ότι θέλουμε να κάνουμε στη ζωή.

Ενώ μπορεί να μην είναι εύκολο, αρχής γενομένης από σήμερα, λάβετε τα αναγκαία μέτρα και αρχίστε την εφαρμογή ορισμένων από αυτές τις τακτικές, όταν πρόκειται για τους φόβους σας. Ποτέ δεν μπορείς να αποτύχεις, ποτέ δεν είσαι λάθος και δεν χρειάζεται να κρίνεις ή να κριθείς για ένα αποτέλεσμα.

Επαναλαμβάνω, λόγω της σπουδαιότητας του, το ταξίδι στην ζωή είναι αυτό που είναι σημαντικό, όχι το αποτέλεσμα.

Πηγή: apocalypsejohn
           enallaktikidrasi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου