Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Ηλιοθέαση - Ζώντας χωρίς τροφή (Μέρος 4ο)



ΤΡΩΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Υπάρχουν, σήμερα, λογικά επιχειρήματα που μπορούν να αποδείξουν ότι η διατήρηση ενός ανθρώπου στη ζωή είναι ανεξάρτητη από τη λήψη τροφής, ενώ παίρνει ενέργεια από άλλες πηγές πέρα από την τροφή που καταναλώνουν καθημερινά.

Προκειμένου να γίνει κατανοητό το πόση ενέργεια χρειάζεται να πάρει καθημερινά με την τροφή του ένας άνθρωπος, θα πρέπει να σκεφτούμε το πόση ενέργεια χρειάζεται ο οργανισμός του, το πόση ενέργεια υπάρχει στις τροφές που προσλαμβάνει, το ποσό της ενέργειας που θα χρειαστεί να δαπανήσει ο οργανισμός, προκειμένου να προσλάβει την ενέργεια που υπάρχει μέσα στην τροφή που κατανάλωσε και το ποσό της ενέργειας που χάνεται σε όλες αυτές τις ενεργειακές διαδικασίες, σύμφωνα με τους νόμους της θερμοδυναμικής. Οι σχέσεις αυτές αποδίδονται με την εξίσωση:

[(ενέργεια που υπάρχει μέσα σε μία τροφή) x (την αποδοτικότητα της εξαγωγής της) x (την αποδοτικότητα της χρήσης της) = ενέργεια που είναι διαθέσιμη στον οργανισμό.

Γιατί τρώμε; Μία άλλη ματιά για το τι παίρνουμε με την τροφή.



Ένα από τα περισσότερο ενδιαφέροντα σημεία του φαινομένου των ανθρώπων που ζουν χωρίς τροφή και νερό είναι και το ότι, σύμφωνα με τα όσα δηλώνουν, δεν νοιώθουν καθόλου την επιθυμία να φάνε. Και από το σημείο αυτό πηγάζει ένα ερώτημα που απευθύνεται σε όλους μας: Γιατί νοιώθουμε την ανάγκη να φάμε; Γιατί τρώμε;



Υπάρχει μόνο ένα λόγος που μπορεί να φάει και να πιει κάποιος. Είναι εκείνη η πείνα που προκαλείται από την διέγερση χημικών υποδοχέων που ελέγχουν τη συγκέντρωση διαφόρων θρεπτικών συστατικών, κυρίως της γλυκόζης, στο αίμα. 

Αυτοί οι υποδοχείς ενεργοποιούνται όταν η συγκέντρωση της ειδικής για τον καθένα τους ουσίας στο αίμα πέσει κάτω από συγκεκριμένα όρια και μας οδηγούν σε συμπεριφορές αναζήτησης τροφών που είναι πλούσιες στο συγκεκριμένο αυτό συστατικό, καθώς μόνο αυτό μπορεί να μας κάνει να σταματήσουμε να πεινάμε, π.χ. νοιώθουμε την ανάγκη να φάμε κάτι γλυκό για να μας περάσει η υπογλυκαιμία που νοιώθουμε.



Όλα τα άλλα είδη πείνας που υπάρχουν, όπως π.χ. η πείνα που προκαλεί τη λύπη και το άγχος, η πείνα όταν το στομάχι μας είναι άδειο, η πείνα που προέρχεται από συγκεκριμένες-αγαπημένες μας τροφές, η πείνα από ανάμνηση κάποιων τροφών που φάγαμε, η πείνα που προέρχεται από τη λήψη ορισμένων ουσιών, κ.λπ., έχουν να κάνουν μόνο με τις σύγχρονες συνήθειες των ανθρώπων και την ψυχολογική τους κατάσταση.

του Μ. Αναστασόπουλου

Το πρώτο μέρος εδώ : http://fysikidrasi.blogspot.gr/2013/09/1_19.html
Το δεύτερο μέρος εδώ : http://fysikidrasi.blogspot.gr/2013/09/2_20.html
Το τρίτο μέρος εδώ :  http://fysikidrasi.blogspot.gr/2013/09/3_20.html
                                            ΤΕΛΟΣ

Πηγή: Ελεύθερη Επιστήμη
          ΤΟΞΟΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου