Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Τι κοινό έχουν ένα μοσχάρι και μια μπαταρία ???


Σε αυτό το ερώτημα, η απάντηση είναι η εξής: το κοινό τους σημείο είναι η σπατάλη φυσικών πόρων και δημιουργία αρκετών αποβλήτων. Το κάθε τι για το δικό του λόγο και με τα δικά του άσχημα αποτελέσματα.


Όταν τρώμε την πολύ νόστιμη (ομολογουμένως) μπριζόλα μας, ίσως δεν σκεφτόμαστε από πού έχει προέλθει και τι έχει χρειαστεί το ζώο για να μεγαλώσει αρκετά ώστε να φτάσουμε να το καταναλώσουμε. Για την εκτροφή των ζώων χρησιμοποιούνται πολύτιμα οικοσυστήματα και ασκείται πίεση στη χρήση της γης. Για την παραγωγή ζωοτροφών καλλιεργείται η σόγια, η παραγωγή της οποίας διπλασιάστηκε τα τελευταία 15 χρόνια λόγω της αυξανόμενης ζήτησης κρέατος. Αυτό το γεγονός από μόνο του είναι συχνά εις βάρος των φυσικών οικοσυστημάτων. Πάνω από το 50% των γεωργικών εκτάσεων χρησιμοποιείται για κτηνοτροφική παραγωγή. Επιπλέον η εκχέρσωση εκτάσεων και η παραγωγή ζωοτροφών δημιουργούν περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου.



Και για να μη ξεχνάμε, το νερό που χρησιμοποιείται παγκοσμίως για την κτηνοτροφία είναι το 8% του συνολικού χρησιμοποιούμενου νερού, ενώ τα απόβλητα των σχετικών βιομηχανικών μονάδων μολύνουν τους υδάτινους πόρους.

Ποιο είναι το συμπέρασμα; Όταν θελήσουμε να καταναλώσουμε κρέας, να προσέχουμε οι ποσότητες που αγοράζουμε να είναι ακριβείς ούτως ώστε να μην σπαταληθεί ούτε παραπάνω κρέας ούτε ενέργεια και νερό.

Από την άλλη, έχετε σκεφτεί πόσες μπαταρίες χρησιμοποιούμε συνεχώς;



Ο υδράργυρος, ο μόλυβδος και το κάδμιο, που είναι συστατικά των μπαταριών, θα καταλήξουν στο έδαφος αν τις πετάξουμε στα σκουπίδια και δεν τις ανακυκλώσουμε. Δηλαδή και θα μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα με βαρέα μέταλλα και θα αυξήσουν τα αέρια του θερμοκηπίου αν αποτεφρωθούν.



Χωρίς να λέμε πολλά πολλά, το μόνο εύκολο είναι να απορρίψουμε τις τελειωμένες μπαταριές μας σε έναν διαφανή κύλινδρο ΑΦΗΣ, σε σουπερμάρκετ και σε πάρα πολλά καταστήματα, όπου και γνωρίζουμε ότι θα έχουν καλή τύχη.



Τελειώνοντας, έχω να σας πω αγαπητοί, με γειά την καινούργια σας ντουλάπα ή κρεβατοκάμαρα. Γνωρίζετε όμως το υπέροχο αυτό ξύλο από πού προήλθε;



Όλα τα προϊόντα ξυλείας και δασοκομίας που αγοράζουμε, προέρχονται από κάποιο δάσος, τα δέντρα του οποίου κοπήκαν, πέρασαν από επεξεργασία και διατέθηκαν προς πώληση, προκειμένου να κατασκευαστεί το κρεβάτι μας, η ντουλάπα μας ή ακόμα και κάποιο βιβλίο. Αν και το μεγαλύτερο μέρος της ξυλείας μας προέρχεται από δάση που τελούν υπό ορθή διαχείριση, δεν παράγονται με βιώσιμο τρόπο όλα τα είδη ξυλείας. Η παράνομη υλοτομία συνεχίζει να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα και συντελεί σημαντικά στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, στην εκτόπιση κοινοτήτων καθώς και στη διατάραξη των φυσικών οικοσυστημάτων.

Τελικώς, μπορούμε με μια ερώτηση στον έμπορο ή τον πωλητή, ίσως και με ένα σχετικό πιστοποιητικό, να βεβαιωθούμε για την προέλευση των πρώτων υλών και να είμαστε σίγουροι σε ένα βαθμό ότι δεν βλάφτηκαν άνθρωποι και οικοσυστήματα.

Πηγή ; econimist.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου