Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Κέντρο αποθεραπείας καρκίνου με πρωτόνια θέλει στη Θράκη το CERN



Σε πρόσφατη επίσκεψη αντιπροσωπείας της Περιφέρειας ΑΜΘ στο CERN, υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας για την εγκατάσταση του κόμβου HELLAS GRID στο ΤΕΙ Καβάλας


Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο ερευνητικό Κέντρο  CERN  στη Γενεύη, κατά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του  ΤΕΙ Καβάλας και του εν λόγω ερευνητικού κέντρου. Το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη,  προβλέπει την εγκατάσταση του κόμβου HELLAS GRID στο ΤΕΙ Καβάλας το οποίο εντάσσεται στο προηγμένο σύστημα Πληροφορικής Worldwide LHC Computing Grid, του CERN στο οποίο συμμετέχουν περί τα 200 ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και οργανισμοί παγκοσμίως.    Η συμμετοχή του ΤΕΙ Καβάλας στο εν λόγω πληροφοριακό δίκτυο  συμβάλλει σημαντικά στην ανάδειξη του ρόλου του,  μέσα από δράσεις έρευνας και επιχειρηματικής καινοτομίας, ενώ ταυτόχρονα  δίδεται η  δυνατότητα συμμετοχής  στην επιστημονική έρευνα  και ανάπτυξη του επιστημονικού δυναμικού. Σημειώνεται ότι η χρηματοδότηση της συμμετοχής του ΤΕΙ Καβάλας στο εν λόγω πληροφοριακό δίκτυο έχει εξασφαλιστεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονία - Θράκη» 2007-2013, ενώ η ολοκλήρωση του θα συμβάλει στην ανάδειξη της Περιφέρειάς Αν. Μακεδονίας και Θράκης  στον συγκεκριμένο τομέα.



Κατά τη σύντομη ομιλία του ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Αριστείδης Γιαννακίδης ευχαρίστησε το ερευνητικό κέντρο για την φιλοξενία και  εξήρε τον σημαντικό του  ρόλο στην προώθηση και ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας.  Ακολούθησε η ομιλία του  γενικού διευθυντή του CERN Δρα Rolf Heuer, ο οποίος αναφέρθηκε καταρχήν στο  έργο του CERN,  περιέγραψε στους παρευρισκόμενους τον ρόλο της Ελλάδας και την υψηλή συμμετοχή  Ελλήνων  στα διάφορα ερευνητικά του  προγράμματα. Στη συνέχεια έκανε  σύντομη αναφορά στις έρευνες  που πραγματοποιούνται  αυτή τη στιγμή καθώς και σε αυτές  που σχετίζονται  με θεραπείες για τον καρκίνο και την προσπάθεια που γίνεται για την «εξαγωγή» αυτής της τεχνολογίας.  Σημειώνεται ότι κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στο CERN, ο  περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, συνοδευόμενος από τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδος στη Γενεύη,  πρέσβη Αλέξη Αλεξανδρή,  συναντήθηκε κατιδίαν  με τον γενικό Διευθυντή του CERN, στον οποίο παρουσίασε προτάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας της Περιφέρειας με το Ερευνητικό Κέντρο, εξέφρασε το έντονο ενδιαφέρον του αφενός για τη δημιουργία Κέντρου Αποθεραπείας Καρκίνου με πρωτόνια στην Θράκη, τονίζοντας ότι έχει ήδη ζητήσει την εκπόνηση σχετικής μελέτης σκοπιμότητας και αφετέρου για την δημιουργία  μιας «θερμοκοιτίδας επιχειρήσεων» με στόχο την προώθηση της τεχνολογίας και καινοτομίας του CERN στις επιχειρήσεις της περιοχής.



Υπογράμμισε επίσης  ότι προσβλέπει στη συμμετοχή του CERN στην ανάπτυξη και εφαρμογή της στρατηγικής της Περιφέρειας για την «καινοτομία και την έξυπνη εξειδίκευση» στο πλαίσιο του σχεδιασμού της προγραμματικής περιόδου 2014-2020.  Η εκδήλωση στην οποία  παραβρέθηκαν, εκ μέρους της Ελλάδος, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδος  στα ΟΗΕ πρέσβης Αλέξης Αλεξανδρής, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης  Αριστείδης  Γιαννακίδης,  ο πρόεδρος του ΤΕΙ Καβάλας Αθανάσιος Μητρόπουλος, ο καθηγητής του ΕΜΠ Ευάγγελος Γαζής, καθώς και μέλη της διοίκησης του εν λόγω εκπαιδευτικού ιδρύματος και   εκ μέρους του CERN,  ο γενικός διευθυντής  Δρ. Rolf-Dieter Heuer, και ο Δρ. Sergio Bertolucci, διευθυντής του ερευνητικού τμήματος του τομέα της Πληροφορικής,  ολοκληρώθηκε με την ξενάγηση σε χώρους διεξαγωγής πειραμάτων και ερευνών του CERN.

Πηγή ; Ελλήνων Αφύπνιση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου