Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Bowtech: Τι είναι, πως λειτουργεί, τι θεραπεύει;

 Bowtech: Τι είναι, πως λειτουργεί, τι θεραπεύει;
Η τεχνική Bowen είναι μια μοναδική μορφή νευρομυϊκής επανόρθωσης. Λειτουργεί όχι μόνον μέσω του νευρικού συστήματος τόσο στο δομικό όσο και στο μυϊκό επίπεδο, αλλά και μέσω του λεμφικού και καρδιαγγειακού συστήματος. Είναι γνωστή για την αποτελεσματικότητά της τόσο σε εσωτερικές καταστάσεις όσο και στη μείωση του χρόνου αποκατάστασης.
Η τεχνική Βowen αποτελεί μια καινούρια έννοια όσον αφορά τις θεραπευτικές αγωγές, από την άποψη ότι δεν προέρχεται, ούτε μοιάζει με καμία άλλη μέθοδο θεραπευτικής αγωγής.
• Η έλλειψη ευθυγράμμισης συχνά διορθώνεται. Ωστόσο δεν γίνονται χειρισμοί των αρθρώσεων ή των οστών όπως στη χειροπρακτική.
• Οι μυϊκές εντάσεις απελευθερώνονται και αποκαθίσταται η φυσιολογική λεμφική ροή. Ωστόσο οι μύες δεν πιέζονται όπως στο μασάζ.
• Οι μεσημβρινοί επιδεικνύουν άμεση βελτίωση. Ωστόσο η τεχνική δεν βασίζεται στους μεσημβρινούς και δεν θυμίζει βελονισμό ή πιεσοθεραπεία.
• Οι εσώτερες ψυχολογικές μετατοπίσεις είναι συχνό φαινόμενο. Ωστόσο δεν είναι απαραίτητο να προκληθεί συναισθηματική ανταπόκριση όπως στις θεραπείες νου-σώματος.
• Σχεδόν όλοι οι δέκτες αναφέρουν ότι βιώνουν μια ευχάριστη, χαλαρωτική κατάσταση και μια βαθιά αίσθηση ευεξίας και άνεσης.

H ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ BOWTECH
tom  bowenO Thomas Amborse Bowen (1916 – 1982) ξεκίνησε να αναπτύσει την τεχνική του το 1950 στο Geelong της Αυστραλίας. Άρχισε να ενδιαφέρεται για τρόπους ανακούφισης πόνου και άρχισε να παρατηρεί πως κάποιες κινήσεις έφερναν ιδιαίτερα αποτελέσματα στο σώμα. Ο Bowen έκτοτε άρχισε να αναπτύσσει αυτήν την τεχνική μέχρι το τέλος της ζωής του.
Ήταν εξαιρετικά απασχολημένος στην κλινική του στο Geelong, θεραπεύοντας περίπου 13.000 περιστατικά το χρόνο. Αυτό επιβεβαιώνεται από έρευνα της Βικτωριανής κυβέρνησης του 1975, σχετικά με τους επαγγελματίες της εναλλακτικής περίθαλψης. Παράλληλα διατηρούσε αφιλοκερδώς κλινικές για παιδιά, ανθρώπους με αναπηρίες και εργαζόμενους στην πρόνοια.

Ο Bowen μετέδωσε την τεχνική του στον Oswald Rentsch, ο οποίος μαζί με την σύζυγό του Elaine εφάρμοσαν τις μεθόδους του Bowen στην κλινική τους, στο Hαmilton της Βικτώρια.
Σεβόμενοι την επιθυμία του Bowen να διδάξουν την τεχνική μετά το θανατό του, ο Ossie και η Elaine, την ονόμασαν τεχνική Bowen και έδωσαν το πρώτο σεμινάριό τους στο Perth της Αυστραλίας το 1986. Ίδρυσαν την Ακαδημία Bowen Therapy of Australia το 1987 ονομάζοντας τελικά την τεχνική Bowtech.

Πως λειτουργεί το Bowtech;
Υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με τους φυσιολογικούς μηχανισμούς, με τους οποίουυς η τεχνική Bowen φέρνει τα αποτελέσματα, για τα οποία είναι γνωστή. Ακτός της εξισορρόπησης του ΑΝΣ, οι κινήσεις και οι διαδικασίες του Bowtech μπορούν να ρυθμίσουν ξανά την ισορροπία στο σώμα, ώστε να Bowtech 2αυτοϊαθεί, μέσω του νερυρικού και ενδοκρινικού συστήματος, ενεργοποιώντας μεταξύ των άλλων τους ακόλουθους μηχανισμούς:
· Αντανακλαστικό διάτασης: Οι περισσότερες κινήσεις εκτελούνται είτε στην έκφυση, είτε στην κατάφυση ή στη γαστέρα των μυών, εκεί όπου βρίσκονται οι υποδοχείς, πληροφορώντας το νευρικό σύστημα για την κατάσταση τάσης, μήκους ή διάτασης του μυοτενοντώδους ιστού.
· Ιδιοδεκτικοί υποδοχείς αρθρώσεων: Όλες οι κινήσεις που εκτελούνται γύρω από μια άρθρωση, αμέσως επιδρούν στον ινώδη θύλακα και τους συνδέσμους που έχουν πλούσια νεύρωση από ιδιοδεκτικούς υποδοχείς. Εδώ και πάλι το νευρικό σύστημα δέχεται το ερέθισμα , προκαλώντας επαναφορά στην λειτουργία του συνδέσμου χωρίς την ανάγκη δυναμικού χειρισμού. Η έρευνα Carter, Bernie, 2002, «Ασθενείς με παγωμένο ώμο και η θεραπεία του με την τεχνική Bowen», Συμπληρωματικές Θεραπείες στη Νοσηλευτική και τη Μαιευτική, κ. 8, σ. 204 – 210, επιβεβαιώνει αύξηση στο εύρος της κίνησης σε αρθρώσεις με περιορισμένη κίνηση.
· Περιτονία: Κάθε κίνηση Bowen εκτελείται στο επίπεδο της επιφανειακής περιτονίας και επηρεάζει τη σχέση ανάμεσα στην περιτονία και το νεύρο, το μυ ή τον τένοντα που κινεί ο θεραπευτής. Η περιτονία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο συντονισμό των μυών, στην ευθυγράμμιση της στάσης του σώματος και συνολικά στην δομή και την ακέραιη λειτουργία του. Όλα αυτά επηρεάζονται αρνητικά όταν η περιτονία σκληραίνει, συστέλλεται, συστρέφεται ή αφυδατώνεται. Μετά από μια συνεδρία Bowtech, μπορεί να παρατηρήσει κανείς τις συμφύσεις να χαλαρώνουν, τον ουλώδη ιστό να μαλακώνει και τη στάση του σώματος καθώς και την κίνηση να βελτιώνεται, χωρίς βίαιη κινητοποίηση ή διάταση.
· Τμηματικά σπλαχνοσωματικά σπονδυλικά αντανακλαστικά: Μερικές κινήσεις Bowtech εμπλέκουν αυτά τα αντανακλαστικά. Παράγουν αντιδράσει που σχετίζονται με τα εσωτερικά όργανα, μέσω της διέγερσης του δέρματος, των μυών και των νεύρων.
· Λεμφικά αγγεία. Κάποιες διαδικασίες του Bowtech ενεργοποιούν την παροχέτευση του λεμφικού συστήματος, διεγείροντας το ανοσοποιητικό σύστημα.

Που μπορεί να χρησιμοποιηθεί το Bowtech;
Το Bowtech μπορεί να ωφελήσει ένα ευρύ φάσμα περιστατικών. Μπορεί να βοηθήσει την ανάρρωση από πολλές παθήσεις, από τραυματικές κακώσεις μέχρι χρόνιες νόσους, ανάλογα με την ικανότητα του κάθε ανθρώπου για θεραπεία. Πολλοί ασθενείς αναφέρουν πως το Bowtech είναι η πιο χαλαρωτική μέθοδος που δοκίμασαν ποτέ.

Κάποιες από τις παθήσεις που ανταποκρίνονται θετικά στην τεχνική Bowenwork είναι:
· Πόνοι στη ράχη και ισχυαλγία
· Προβλήματα του πεπτικού συστήματος
· Ωταλγία και προβλήματα της κροταφογναθικής άρθρωσης (ΚΓΑ)
· Ημικρανίες και άλλοι τύποι κεφαλαλγιών
· Ινομυαλγία και σύνδρομο χρόνιας κόπωσης
· Προβλήματα στα ισχία, τα γόνατα, την ποδοκνημική και τα πόδια
· Ανωμαλίες του εμμηνορυσιακού κύκλου και των ορμονών
· Προβλήματα στον αυχένα και τον ώμο
· Αλλεργική ρινίτιδα
· Επαναλαμβανόμενη κάκωση τάσης, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και «αγκώνα του τένις»
· Αθλητικές και άλλες τραυματικές κακώσεις


 Πηγή : Εναλλακτική Δράση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου