Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Η σημασία της σιωπής


Το πολυάσχολο μυαλό μας, με την καθημερινή υπερπληροφόρηση, τα προβλήματα, το άγχος κλπ, έχει ξεχάσει να ξεκουράζεται, να αφήνεται, να ηρεμεί. Γι' αυτό υπάρχει η πολύτιμη σιωπή. Ένας πανάρχαιος μύθος λέει ότι οι θεοί έστειλαν τον κατακλυσμό στη γη, γιατί δεν άντεχαν άλλο την ατέλειωτη και άσκοπη φλυαρία των ανθρώπων.


Η σιωπή, είναι μια απλή, φυσική οδός για ένα ήρεμο διάλλειμα από τη ρουτίνα, τις πιέσεις και τις ευθύνες της καθημερινότητας. Όσοι βρίσκονται διαρκώς σε σκέψη, ομιλία και ένταση, σπάνια ηρεμούν, είναι συνήθως άτομα ανασφαλή, νευρικά και όλο κάτι τους φταίει, χωρίς ποτέ να βρίσκουν τι πραγματικά είναι αυτό το "κάτι" που τους ενοχλεί. Έχουν μπερδεμένη σκέψη, βιάζονται, παίρνουν συχνά λάθος αποφάσεις και πανικοβάλλονται εύκολα.

Η δύναμη της σιωπής είναι ο τρόπος μας να ηρεμούμε και να συγκεντρωνόμαστε. Δεν χρειάζονται συγκεκριμένοι ήχοι. Είναι αρκετό να αφεθούμε στα μηνύματα του περιβάλλοντος που βρισκόμαστε και σιγά σιγά, "φεύγοντας" από αυτά, να ακούμε τον εαυτό μας.



Χαλαρώστε. Βρείτε ένα ήρεμο περιβάλλον, το οποίο να εμπνέει ηρεμία και μια ώρα που να έχετε χρόνο, π.χ. το βράδυ. Φροντίστε ο φωτισμός να είναι απαλός. Αφήστε πίσω την ημέρα που πέρασε και αφεθείτε για λίγο στους ήχους, στις αισθήσεις γύρω σας, χωρίς να σκέφτεστε ούτε το πριν ούτε το μετά, χωρίς να βυθιστείτε σε σκέψεις. Ζήστε το τώρα, νιώστε το τώρα, αντλείστε ενέργεια, ανανεωθείτε, γιατί…

… η σιωπή…



…είναι παρατήρηση, άρα γνώση του εαυτού. Ακούμε τον εαυτό μας, το μυαλό και το σώμα μας. Αυξάνουμε τη συνειδητότητά μας, καταλαβαίνουμε ποιοι είμαστε, τι συμβαίνει μέσα μας και γύρω μας. Αυτό είναι  μια καλή αρχή για να ακούμε και να κατανοούμε και τους άλλους ανθρώπους όλο και καλύτερα.

…αφήνει το ένστικτό μας ελεύθερο. Αφήνει την εσωτερική μας φωνή να μας μιλήσει και να ακουστεί, χωρίς να την παρασύρουν οι φωνές των αναμνήσεων, των θέλω και των προσδοκιών. Είναι ο πιο καθαρός σύμβουλος και υπάρχει μέσα σε όλους μας.

…είναι δημιουργία. Το λευκό χαρτί, ο λευκός μουσαμάς, η σιωπή ανάμεσα στις νότες, είναι αυτά που αφήνουν σ' έναν καλλιτέχνη το χώρο να εμπνευστεί και να ξεκινήσει τη δημιουργία.

…ενώνει. Όταν είστε π.χ. με τον σύντροφο σας, κοιταχτείτε στα μάτια, αγκαλιαστείτε, νιώστε ο ένας το άγγιγμα του άλλου, την ύπαρξη του δίπλα σας. Αφήστε τις αισθήσεις σας να πάρουν τον πρώτο ρόλο. Μην σκέφτεστε, απλά νιώστε την στιγμή. Θα δείτε ότι ακόμα και αν είστε καιρό μαζί, μπορεί να νιώσετε πρωτόγνωρα συναισθήματα που θα σας φέρουν ακόμα πιο κοντά.

…μας φέρνει πιο κοντά στην ουσία, στην ποιότητα, στις αρετές μας. Η προσοχή φεύγει από τον υλικό κόσμο, από τα απτά και εστιάζεται σε όλα εκείνα που εκτιμάμε αληθινά και που ξεχνάμε να "δούμε" (αγάπη, τιμιότητα, ευτυχία, γενναιοδωρία, αρμονία). Είναι εκεί αρκετές στιγμές της ζωής μας, αρκεί να "κοιτάξουμε" καλύτερα.

Και μην ξεχνάτε ότι τόσο ο ήχος, ο λόγος, ο διάλογος, όσο και η σιωπή και η τέχνη του να ακούς, πρέπει να συνυπάρχουν και να εναλλάσσονται, γιατί έχουμε ανάγκη και από τα δύο και μόνο με αυτό τον τρόπο πετυχαίνουμε την εσωτερική μας ισορροπία και αυτογνωσία.


Πηγή : Secret real truth

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου