Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ (μέρος 4ο) - Ναΐτες Ιππότες, η πρώτη μυστική αδελφότητα


ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα κίνητρα πίσω από τη δίωξη των Ναϊτών ως "αιρετικών" ήταν στη βάση τους οικονομικά και πολιτικά. Ο βασιλιάς της Γαλλίας, της χώρας που φιλοξενούσε και τα περισσότερα μέλη του Τάγματος, Φόλιππος ο Ωραίος, όντας καταχρεωμένος στους Ναΐτες και εποφθαλμιώντας τα αμύθητα πλούτη τους, δεν έβλεπε τη στιγμή να τους ξεφορτωθεί. Έχοντας απολέσει τις θέσεις στους Αγίους Τόπους (άρα και τον πρωταρχικό σκοπό της ύπαρξης τους...), οι Ναΐτες ήταν πλέον ευάλωτοι στις διαθέσεις των βασιλέων των χωρών που τους φιλοξενούσαν. Ο Φίλιππος συνέλαβε ένα σχέδιο για την εξόντωση τους, το οποίο του υπαγόρευε ένας σατανικά έξυπνος ακόλουθος του, ο Γκιγιώμ ντε Μογκαρέ. Η όλη ιδέα βασιζόταν στη "δαιμονοποίηση" των Ναϊτών στα μάτια του Πάπα Κλήμη Ε', που χρωστούσε άλλωστε την εκλογή του στον παπικό θρόνο στο βασιλιά της Γαλλίας και ο οποίος θα τους αποκήρυττε ως αιρετικούς και ως ανταμοιβή θα μοιραζόταν τα πλούτη τους από κοινού με τον Φίλιππο.

Υπάρχει ωστόσο και μια άλλη, συνωμοσιολογική εκδοχή για τους πραγματικούς λόγους της δίωξης των Ναϊτών. Σύμφωνα με αυτή, ολόκληρη η ιστορία της Δυτικής Ευρώπης είναι μια αδιάκοπη αντιπαράθεση ανάμεσα στη βόρεια τευτονο-σιωνιστική (Τ/) και στη νότια ιησουιτική κλίκα. Οι Ναΐτες φαίνεται ότι είχαν δεχτεί βαθιές επιρροές από τη βόρεια Τ/Σ κλίκα (Τεύτονες, Σκανδιναβούς και Αγγλοσάξονες). Οι νότιοι Οίκοι των Ναϊτών, σε συνδυασμό με τους αδελφούς Νοσοκόμους (Hospitallers), πλησίασαν τον χρεωμένο σ' αυτούς βασιλιά της Γαλλίας Φίλιππο IV με μια λίστα διεκδικήσεων, ζητώντας στην ουσία την υποταγή του στη βόρεια Τ/Σ κλίκα! εκείνος όμως, γνωρίζοντας από πριν το σχέδιο τους, αντέδρασε δυναμικά, τους κατηγόρησε ως αιρετικούς και διέταξε τη σύλληψη τους. 



Στα χρόνια των διώξεων που ακολούθησαν, οι Ναΐτες εξαφανίστηκαν (ή μεταμφιέστηκαν...) απ' όλη την Ευρώπη, εκτός από την κ΄λεκτικη Σκωτία, όπου κατέφυγαν για να υπηρετήσουν καλύτερα τα συμφέροντα της Τ/Σ κλίκας. όσοι παρέμειναν στο Νότο, προσχώρησαν στο τάγμα των Νοσοκόμων. η νότια κλίκα κυριαρχούνταν πλέον από μια δύσκολη συμμαχία Γάλλων και Λατίνων αριστοκρατών. η εξολόθρευση πάντως των Ναϊτών Ιπποτών και ο περιορισμός των οικονομικών δραστηριοτήτων των Νοσοκόμων δημιούργησε ένα κενό στον εμβρυακό τραπεζικό τομέα της ευρώπης, που καλύφτηκε από την οικονομική κλίκα των Μπαρντί της Ρώμης και αργότερα από τους περιβόητους Μεδίκους.

Μια άλλη αφορμή για τη δίωξη των Ναϊτών ως αιρετικών φαίνεται ότι υπήρξε η στενή τους σχέση με τους Καθαρούς. Αυτή η γνωστικισικο-μανιχαίστικο-βογομιλική αίρεση, που μέσω Βουλγαρίας και Βοσνίας -διαμέσου δηλαδή του κλασικού δρόμου, που ακολουθούσαν οι προσκυνητές προς τους Αγίους Τόπους- διαδόθηκε στην δυτική Ευρώπη, γνώρισε μεγάλη απήχηση στις κοιλάδες της νότιας Γαλλίας.



Ο χριστιανισμός, ενώ στην Ανατολή επικράτησε εξαιτίας της λαϊκής του απήχησης, στη Δύση επιβλήθηκε τις περισσότερες φορές δυναμικά από την εξουσία, καταστρέφοντας τους Αρχαίους Θεούς. Χαρακτηριστικό είναι το γλυπτό του Μουασάκ (8ος αι.) στη νότια Γαλλία, ο καλλιτέχνης του οποίου προσπάθησε να αποδόσει το τρομακτικό μεγαλείο στο πρόσωπο του Ιησού. Στην πρόσφατα εκσυγχρονισμένη Γαλλία της εποχής εκείνης, η εικόνα του Ιησού, σταυρωμένου και γυμνού, θεωρούνταν σκάνδαλο! Οι επιφανειακά και βίαια εκχριστιανισμένοι Κέλτες έβλεπαν τον Ιησού περισσότερο ως έναν τιμωρό κι εκδικητικό Θεό παρά ως μάρτυρα.

Σε αυτές τις περιοχές η διδασκαλία του χριστού άργησε να γίνει εσωτερικό βίωμα, πράγμα που διευκόλυνε την ανάπτυξη αιρέσεων και παρερμηνειών, που απλοποιούσαν τον χριστιανισμό κι αποκτούσαν έτσι μεγάλη λαϊκή και κοινωνική βάση. Μια από τις σημαντικότερες αιρέσεις ήταν το κίνημα των Καθαρών, που στρατολογούσε οπαδούς στους κόλπους των δυσαρεστημένων (αγρότες, τεχνίτες, αστούς κα.) κηρύσσοντας μια αυστηρά ηθική στάση προς τη ζωή. Οι Καθαροί, το ιδεολογικό υπόβαθρο των οποίων ήταν πάντα βογομιλικό και μανιχαϊστικό, έγιναν απειλή για την ενότητα της καθολικής εκκλησίας στις αρχές του 13ου αι., όταν αρκετοί ευγενείς της νότιας Γαλλίας προσχώρησαν στο κίνημα. το 1209 μΧ ο Πάπας Ιννοκέντιος Γ' κήρυξε σταυροφορία(!) εναντίον τους και 30 χρόνια αργότερα ανέλαβε η Ιερά Εξέταση την οριστική τους εξαφάνιση. έτσι οι "συγκρατημένοι και σεμνοί άνθρωποι, που έζησαν το 13ο αι. στη Γαλλία, των οποίων ο πρακτικός κανόνας ήταν η πενία και ιδανικό τους η Αγάπη, αφανίστηκαν..." (Μωρίς Μαργκ).



Ωστόσο οι Καθαροί δεν εξαφανίστηκαν από προσώπου γης με τη διαταγή και μόνον "ad oboledam" (να χαθεί) του Πάπα. Αντίθετα σκόρπισαν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στα μέσα του 13ου αι. περίπου 4.000 Τέλειοι, δηλαδή ανώτεροι μυημένοι του κινήματος, περιπλανούνταν στην Ευρώπη, μεταμφιεσμένοι σε τροβαδούρους, έμπορους, γυρολόγους και ταξιδιώτες. Επίσης, ένας σημαντικός αριθμός Καθαρών που επέζησαν βρήκαν καταφύγιο και προστασία στο Τάγμα του Ναού, πράγμα που δεν άρεσε καθόλου στους διώκτες του. δεν αποκλείεται λοιπόν αρκετοί Ναΐτες του 13ου αι. να ήταν "μεταμφιεσμένοι Καθαροί". Άλλωστε και το Τάγμα του Ναού ήταν, ως ένα βαθμό, επηρεασμένο από μανιχαϊστικές δοξασίες της Ανατολής. Όπως και να χει πάντως, Ναΐτες και Καθαροί φαίνεται ότι συνεισέφεραν από στη δημιουργία του μετέπειτα καλβινιστικού υπόβαθρου στη Γαλλία, θέτοντας έτσι τη βάση του σύγχρονου Προτεσταντισμού.

Το επιχείρημα πάνω στο οποίο στήριξε ο βασιλιάς της Γαλλίας και το υποχείριο του, Πάπας Κλήμης Ε΄, τη δίωξη των Ναϊτών ήταν ότι αυτοί είχαν καταντήσει αιρετικοί, δηλαδή δεν είχαν πλέον καμία σχέση με το επίσημο Χριστιανικό δόγμα. Και αυτό βεβαίως δεν ήταν ψέμα. Οι ναΐτες είχαν όντως απομακρυνθεί από το στενοκέφαλο "Καθολικό Δόγμα" και είχαν ξανοιχτεί και προς άλλες θρησκείες, δόγματα και αιρέσεις, αναζητώντας την Απόλυτη Γνώση. σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές, οι Ναΐτες υποστήριζαν τον "συγκερασμό" του Χριστιανισμού με τον Ιουδαϊσμό, από τον οποίο άλλωστε και προήλθε ο πρώτος. Ο ίδιος ο τελευταίος Μάγιστρος του Τάγματος φαίνεται ότι ήταν έτοιμος ν' αποκαλύψει το μυστικό των Ναίτών, δηλώνοντας στις 26 νοεμβρίου του 1308 στους ιεροεξεταστές που τον βασάνιζαν : "Θα σας έλεγα κάποια πράγματα, αν δεν ήσαστε αυτοί που είστε, κι αν είχατε την εξουσιοδότηση να τα ακούσετε".



Η προσπάθεια συγκερασμού Χριστιανισμού - Ιουδαϊσμού δόθηκε τελικά ως παρακαταθήκη από τους Ναΐτες στους μετέπειτα οπαδούς της θρησκευτικής Μεταρρύθμισης και έτσι επιτεύχθηκε η σύμπραξη διαμαρτυρόμενων και Εβραίων, που επέτρεψε στους δεύτερους να ευημερήσουν στο περιβάλλον των ατλαντικών χωρών και ν' αποκτήσουν τη σημερινή τους δύναμη.

Η επτάχρονη καταδίωξη των Ναϊτών καλύφθηκε πρόχειρα κάτω από διάφορες ιεροεξεταστικές δίκες, που στηρίζονταν σε ψεύτικες ή κατασκευασμένες ομολογίες. δύο εγκληματίες, πρώην Ναΐτες, που σάπιζαν στα υπόγεια των φυλακών, δέχτηκαν να ψευδομαρτυρήσουν και να κατηγορήσουν το Τάγμα του Ναού, για ν' αποκτήσουν την ελευθερία τους. έτσι, αυτοί που κατηγόρησαν τους Ναΐτες ότι αρνιούνται το χριστό, την Παναγία και τους Αγίους και ότι στην πραγματικότητα είναι ειδωλολάτρες, που ασκούν κανιβαλισμό, μαύρη μαγεία και σεξουαλικά όργια!



Ένας άλλος Ναΐτης, ο Ντεοντά Ζοφρέ. ομολόγησε, κάτω από την "έμπνευση" των πυρομένων λαβίδων, ότι το Τάγμα τιμούσε ένα είδωλο, που ήταν το κεφάλι του Μπαφομέτ. έτσι, η κύρια κατηγορία εναντίον των Ναϊτών κατέληξε να είναι ότι βλασφήμησαν εναντίον του Ιησού, πιστεύοντας σε έναν δαίμονα με το όνομα Μπαφομέτ. Ωστόσο όμως, η λέξη Μπαφομέτ (Μafumat στα Ισπανικά, Bafomet στα Προβηγκιανά) ίσως ήταν στην πραγματικότητα προφορά του Μαχομέτ ή Μουχαμάντ (Μωάμεθ). Κατά μια άλλη εκδοχή, η αραβική λέξη Abu Fihamat (Πατέρας της Γνώσης) είναι τίτλος του αρχηγού των Σούφι, με τους οποίους οι Ναΐτες φαίνεται ότι διατηρούσαν στενή σχέση. επίσης η λέξη Μπαφομέτ ανταποκρίνεται, σύμφωνα με έναν πρώιμο ελληνιστικό κώδικα, στην Ελληνική σοφία, τη βάση του Γνωστικισμού. Είναι γνωστό τέλος ότι και ο μεγάλος Μάγος (ή τσαρλατάνος...) του 20ου αι. Άλιστερ Κρόουλι χρησιμοποιούσε αυτή τη λέξη ως έναν από τους τίτλους του (το μυητικό όνομα στο Ο.Τ.Ο.ΧΙ)...

Το πρώτο μέρος ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ - Τι είναι - Πότε ξεκινάν ιστορικά - Πως λειτουργούν εδώ: http://fysikidrasi.blogspot.gr/2013/10/1_24.html

Το δεύτερο μέρος ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ -Ναΐτες Ιππότες, η πρώτη μυστική αδελφότητα εδώ: http://fysikidrasi.blogspot.gr/2013/10/2_24.html

Το τρίτο μέρος ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ - Ναΐτες Ιππότες, η πρώτη μυστική αδελφότητα, εδώ: 
http://fysikidrasi.blogspot.gr/2013/10/3.html

Πηγή : Μυστικές Εταιρίες, εκδόσεις Αρχέτυπο, σελ. 21-25  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου