Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Φάκελος Μαγεία και Θρησκείες: Εισαγωγικά για τη Μαγεία



Σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας, ο άνθρωπος προσπάθησε να επικοινωνήσει με το υπερφυσικό και να αποκτήσει δυνάμεις πέρα από την ανθρώπινη φύση. Έτσι σε κάθε θρησκεία (σχεδόν) δημιουργήθηκε ένα μαγικό σύστημα με ένα και μόνο σκοπό. Την καλυτέρευση της ζωής του ανθρώπου μέσα από τη θρησκεία.

Μαγεία, ετυμολογία και ορισμός:

Υπάρχουν δύο απόψεις για την ετοιμολογία της λέξης “μαγεία”:

1. Η νεώτερη άποψη: από την ρίζα της ινδικής λέξης ‘μάγκια (μαγκeacχ)’: H λέξη αυτή σημαίνει «απάτη». Η νεώτερη αυτή άποψη αναφέρεται σε πολλά βιβλία της νεότερης Εκκλησίας.
2. Η παλαιότερη άποψη: από τις λέξεις ‘μαν κεα (μαν kea)’της αρχαίας αραμαϊκής. Οι λέξεις αυτές σημαίνουν «πνευματική ενδυνάμωση».
(Πηγή ‘Μαγεία : Μύθοι και αλήθειες’)

Επιπλέον, υπάρχουν τρεις ορισμοί για τον όρο μαγεία:



* Συγκέντρωση εσωτερικής ενέργειας και χρήση της για την επίτευξη κάποιου συγκεκριμένου σκοπού – γητεία (σε πολλά θρησκευτικά συστήματα , η ενέργεια αυτή προέρχεται από κάποιο στοιχείο(ελεμενταλισμός ) ή ακόμα και από το σύμπαν (κοσμισμός) . Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο «μάγος» ονομάζεται διάμεσο και ολόκληρη η διαδικασία (ροή -channeling).

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η λέξη «ενέργεια» που αναφέρεται στο παραπάνω αφορά την πνευματική ενέργεια και όχι κάποια μορφή φυσικής ενέργειας.

* H επικοινωνία με ανώτερα πνευματικά όντα τα οποία θα δώσουν στον ιερέα (αφού μεσολαβεί με το Θείο) τις δυνάμεις που θέλει, ή και ακόμα η διαταγή κάποιων πνευματικών όντων(δαίμονες , άγγελοι, αιθερικά, οντότητες στοιχείων (elemental) να κάνουν αυτά που θέλει. Η συγκεκριμένη μορφή μαγείας ονομάζεται επίκληση(κυρίως στη Σολομωνική μαγεία-Kabalah).
* Η αποκόμιση δυνάμεων και προστασίας με τη χρήση κάποιων ιερών φυλαχτών (τα οποία περιέχουν τα ιερά σύμβολα του εκάστοτε συστήματος ( όπως με το σταυρό στη Χριστιανική πίστη , τα τετράγωνα του Αμπρα Μέλιν κ.λπ.).

Μια προσπάθεια ταξινόμησης της μαγείας:

Η μαγεία βρίσκεται σχεδόν σε κάθε θρησκευτική πίστη και η ταξινόμησή της είναι γενικά δύσκολη. Μπορούμε να την ταξινομήσουμε με τρεις βασικούς τρόπους:

Μαγικά συστήματα



Αν και η κατάταξη της μαγείας είναι πολύ δύσκολη, για λόγους μόνο και μόνο εύκολης ταξινόμησης η μαγεία μπορεί να καταταχθεί στα λεγόμενα συστήματα, δηλαδή σε ευρύτερες κατηγορίες:

* Παγανιστικό σύστημα μαγείας : Στο σύστημα αυτό ανήκουν οι διάφορες μαγείες που έχουν σχέση με τις παγανιστικές θεότητες ( όπως πχ. Σελήνη , Ήλιος). Στο σύστημα αυτό ανήκει και ο το ελεμενταλιστικό σύστημα , το οποίο περιλαμβάνει τις μαγείες που έχουν σχέση με τα στοιχεία της φύσης
* Χριστιανικό σύστημα μαγείας : Ναι, όσο περίεργο και αν ακούγεται , υπάρχει και σύστημα μαγείας αναφορικό με τον Χριστιανισμό. Το σύστημα αυτό δημιουργήθηκε από τους πρώτους κρυπτοχριστιανούς και από πολλούς φανατικούς απομακρυσμένων περιοχών. Επιπλέον εδώ μπορεί να καταταχθεί και το εωσφορικό σύστημα λατρείας
* Εβραϊκό σύστημα μαγείας : Το συγκεκριμένο έχει βάση την παλαιά διαθήκη και τα Σολομωνικά κείμενα. Κύριος εκπρόσωπός του είναι η μαγεία της Καβάλα (Quabalah)
* Ανατολίτικο σύστημα μαγείας : Αν και η μαγεία δεν αποτελεί στοιχείο των λεγόμενων ανατολικών θρησκειών (Ινδουισμός , Βουδισμός, Κομφουκιανισμός κτλ) , η αυτοσυγκέντρωση και η ενόραση (visualization) ενέργειας που εξασκείται σε αυτές, λέγεται ότι έχει άμεση σχέση με τη μαγεία.
* Τοπικιστικά συστήματα μαγείας : Εδώ περιέχονται τα αφρικάνικα μαγικά συστήματα (Voodoo, Vodun, Hoodoo) καθώς και διάφορα ινδιάνικα(Σαμανισμός, Φυσιομαγεία )

Χρωματική ταξινόμηση:

 

Η μαγεία μπορεί , επιπλέον , να καταταχθεί σε ‘χρωματικές τάξεις’. Οι απόψεις ,όμως, για το τι είναι το κάθε χρώμα στη μαγεία είναι πολύ συγκεχυμένες και μπερδεμένες. Οι πιο γνωστές και ευρύτατα αποδεκτές χρωματικές κατηγορίες είναι οι:

* Λευκή μαγεία : Μαγεία που προορίζεται για προστασία και έχει σχέση με τις θετικές πράξεις ( ευχές κτλ)
* Μαύρη μαγεία : Μαγεία που κατευθύνεται με κακό σκοπό και έχει σχέση με την αρνητική ενέργεια (κατάρες κτλ)
* Κόκκινη μαγεία : Η πιο αποδεκτή άποψη θέλει τη μαγεία αυτή να έχει σχέση με την αγάπη και το sex. Άλλες απόψεις τη θέλουν να είναι η μαγεία του αίματος

Μέσο επίτευξης

Εδώ η μαγεία κατατάσσεται σε κατηγορίες ανάλογα με το μέσο που χρησιμοποιεί για την επίτευξη των στόχων:

* Γητεία : Η μαγεία αυτή μπορεί να είναι μια περίπλοκη διαδικασία η οποία έχει ως σκοπό τη συλλογή πνευματικής ενέργειας από το άτομο και η χρησιμοποίησή της για την επίτευξη κάποιου στόχου
* Επίκληση : Η μαγεία αυτή περιλαμβάνει τελετουργίες , με τις οποίες το άτομο έρχεται σε επαφή με ανώτερα πνευματικά όντα που θα τον βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων του. Εδώ περιλαμβάνεται και η περίφημη νεκρομαντεία (εκτενείς σχολιασμός σε μετέπειτα άρθρο).

Η ηθική στη μαγεία:



Η μαγεία επιτρέπει στον ασκούντα να χρησιμοποιήσει τεράστιες δυνάμεις για κάποιο σκοπό . Όπως είναι φυσικό , κανένα μαγικό σύστημα δεν επιτρέπει (ηθικά τουλάχιστο), την χρήση της μαγείας για άσχημους σκοπούς . Περίφημο παράδειγμα είναι ο τρίπτυχος νόμος (threefold law) της Wicca. Ο νόμος αυτός λέει ότι «Οτιδήποτε πράξει ο ασκών , θα επιστρέψει σε αυτόν στο τριπλάσιο» , πράγμα που θέτει τον «χρήστη» της μαγείας ενώπιον των πράξεών του. Τέλος, άλλο είναι παράδειγμα είναι το παράδειγμα που θέτει η Χριστιανική θρησκεία γι αυτούς που παραβαίνουν τους κανόνες της , την αμαρτία.

Γριμώρια(Grimoires), ιερά βιβλία, και βιβλία των σκιών:



Η μαγεία έχει καταφέρει να μεταδίδεται από γενιά σε γενιά , με προσθήκες – ποτέ με ελλείψεις . Ο τρόπος μετάδοσής της είναι η συγγραφή της (των ξορκιών κυρίως) σε διάφορα βιβλία τα οποία θεωρούνται ιερά. Κάθε θρησκεία έχει το δικό της τρόπο με τον οποίο ονομάζει τα βιβλία αυτά (Wicca : Βιβλία των Σκιών , Σολομωνική : Κλειδιά κτλ)

Μαγεία και θρησκείες:



Όσο περίεργο και αν φαίνεται, η μαγεία είναι παρούσα σχεδόν σε κάθε θρησκεία. Κάθε θρησκεία περιλαμβάνει τελετές, μυστήρια, πράξεις, προσευχές που έχουν τελικό σκοπό την παρουσία της εκάστοτε θεότητας στον χώρο λατρείας ,ώστε αυτή με τη σειρά της να βοηθήσει τους πιστούς της. Οι μόνες θρησκείες που ,ίσως, εξαιρούνται είναι οι λεγόμενες ανατολίστικες θρησκείες, και αυτό γιατί σε αυτές (αν και αυτό που θα διατυπώσω είναι μια ίσως ατυχής γενίκευση) το Θείο είναι απρόσωπο (πχ Atma(n). Οι θρησκείες , όμως, αυτές περιλαμβάνονται στη μαγεία γιατί προϋποθέτουν τη συγκέντρωση πνευματικής ενέργειας – χαρακτηριστικό της μαγείας)



Βιβλιογραφία
Μαγεία : μύθοι και αλήθειες (The thruth and legents concerning magic , Published by Internal Matters)
Eγκυκλοπέδια Ήλιος , Tόμος Μ ,Αθήνα 1948
Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπέδια ,Τόμος M, Αθήνα 1966
Εσωτερικές πρακτικές (εκδόσεις Μαντά, Αθήνα 1995)
Online εγκυκλοπέδια The Mystica , www.themystica.com
Magic unveiled, Nick Kenclor ,1893 Manuscript

Πηγή : Μεταφυσικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου