Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Ιριδολογία - Τι είναι με απλά λόγια



ΙΡΙΔΟΛΟΓΙΑ  ΜΕ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ


 Ιριδολογία είναι η επιστήμη η οποία ανιχνεύει, αναλύει και συσχετίζει τις χρωματικές και δομικές μεταβολές που παρατηρούνται στον ιστό της ίριδας του ανθρώπινου οφθαλμού.


-Τα ευρήματα της ιριδοσκόπησης δίνουν σημαντικές πληροφορίες για την ιδιοσυγκρασία και ιδιοσυστασία του υπό εξέταση ατόμου.

-Η Ιριδοσκόπηση από μόνη της δεν αποτελεί Ιατρική διάγνωση* αλλά όταν συνδυάζεται με την κλινική και εργαστηριακή εξέταση μπορεί να βοηθήσει :

α)στην άσκηση προληπτικής ιατρικής
β)στην Ιατρική διάγνωση*
γ) στην καλύτερη σχεδίαση και εξατομίκευση της θεραπείας

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ (συνοπτική αναδρομή)


Η ιστορία της αξιοποίησης του οφθαλμού σαν διαγνωστικό εργαλείο ξεκινά στην Αρχαία Κίνα και Ιαπωνία. Χιλιάδες χρονιά πριν οι Κινέζοι και οι Γιαπωνέζοι ήξεραν πως να αναγνωρίζουν αρρώστιες κοιτάζοντας το σύνολο του. οφθαλμού, δηλαδή τα βλέφαρα, το ασπράδι, την ίριδα, και την κόρη.

Το ασπράδι και η Ίριδα χωρίζονταν σε ζώνες που η κάθε μία είχε την δική της σημασία, χωρίς όμως την λεπτομερή χαρτογράφηση της σύγχρονης ιριδολογίας.
Ο πατέρας της σύγχρονης Ιριδολογίας Θεωρείται ο Ούγγ
ρος IGNATZ VON PECZELY (από 26.1.1822 έως 12.7.1911) ο οποίος εξέδωσε και το πρώτο σύγγραμα  για την  ιριδολογία.

Σιγά-σιγά το ερευνητικό ενδιαφέρον εξαπλώθηκε αρχικά σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες και αργότερα παγκόσμια.Η έρευνα της ιριδολογίας αναπτύχθηκε
ιδιαίτερα με την χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών. 

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ


Η ίριδα (το έγχρωμο τμήμα του οφθαλμού) λειτουργικά παίζει τον ρόλο του διαφράγματος, και ελέγχει την ποσότητα του φωτός που εισέρχεται στο μάτι.
Αποτελειται δε απο δυο μυς που τροφοδοτουνται απο ενα εξαιρετικα πολυπλοκο δικτυο αγγειων και νευρων.Το χρωμα της ιριδας αποδιδεται  στην ποσοτητα της
μελανινης που περιεχεται σε αυτην.Η μελανινη προσδιδει το χαρκτηριστικο καφε
χρώμα σε αυτήν, ενώ
 η απουσία της κάνει την ίριδα να φαίνεται γαλάζια λόγω της πληθώρας των αγγείων που περιέχει.

Το καφέ και το μπλε χρώμα θεωρούνται τα φυσιολογικά χρώματα της ίριδας, ενώ όλοι οι άλλοι χρωματισμοί οφείλονται σε χημικές ενώσεις,που προέρχονται από διαταραχές του μεταβολισμού,και μέσω της κυκλοφορίας εναποτίθενται στους ιστούς της ίριδας, κατά την περίοδο σταθεροποίησης της δομής της. Η ίριδα σταθεροποιείται στα πρώτα  χρόνια της ζωής του ανθρώπου, και μετά παραμένει σχεδόν σταθερή.


Η δομή της ίριδας παρουσιάζει συχνά ανάγλυφες αλλοιώσεις που φαίνονται σαν ρωγμές η κρατήρες.Οι αλλοιώσεις αυτές καθώς και οι χρωματικές παρεκκλίσεις από το φυσιολογικό, ερμηνεύονται από την επιστήμη της ιριδολογίας σαν παρεκκλίσεις από την γενετική τελειότητα και προσδιορίζουν την ιδιοσυγκρασία -ιδιοσυστασία του η οποία είναι και μοναδική.

ΤΙ ΕΞΕΤΑΖΕΙ Η ΙΡΙΔΟΛΟΓΙΑ


Το αντικείμενο εξέτασης της ιριδολογίας είναι η ανάλυση των Ιριδολογικών ευρημάτων ως ανωτέρω.

Οι περισσότερες αν όχι όλες οι χρόνιες παθήσεις δημιουργούνται από τον συνδυασμό κάποιας γενετικά προκαθορισμένης προδιάθεσης και κάποιου εξωτερικού παράγοντα που επιδρά δυσμενώς πάνω στον οργανισμό σύμφωνα με το παρακάτω σχήμα.
Η ιριδολογια  εστιαζεται στο πρωτο κυριως κουτακι του παραπανω σχηματος

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΙΡΙΔΟΣΚΟΠΗΣΗ


Η εξέταση της ίριδας (ιριδοσκοπηση) γίνεται με την βοήθεια μιας
ειδικά προσαρμοσμένης φωτογραφικής μηχανής η βιντεοκάμερας η οφθαλμοσκοπίου. Η εικόνα της ίριδας στην συνέχεια μεγεθύνεται πολλές φορές και η επιφάνειά της υποδιαιρείται σε αρκετές δεκάδες τομείς όπου ο καθένας αντιστοιχεί σε κάποιο όργανο ή λειτουργία του σώματος. 

Ανάλογα με τα σημάδια που βρίσκονται αποτυπωμένα στους διάφορους τομείς της ίριδας, βγαίνουν τα συμπεράσματα για τις προδιαθέσεις του υπό εξέταση ατόμου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ 


Η ιριδοσκόπηση δεν έχει καμία σχέση με την συνηθισμένη οφθαλμιατρική εξέταση ο σκοπός της οποίας είναι διαφορετικός.

Η Ιριδοσκόπηση δεν είναι ιατρική διάγνωση* ούτε την αντικαθιστά, μπορεί όμως να συμβάλλει σε αυτήν, αναλύοντας το γενετικό υπόβαθρο πάνω στο οποίο πιθανώς να στηρίζεται μια πάθηση.

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΙΡΙΔΟΛΟΓΙΑΣ


Στόχος της ιριδοσκόπησης είναι η ανίχνευση - διερεύνηση - διαπίστωση, γενετικά προκαθορισμένων προδιαθέσεων, που στην γλώσσα της λειτουργικής η συμπληρωματικής ιατρικής  ονομάζονται ιδιοσυγκρασία -ιδιοσυστασία. Όλοι οι άνθρωποι έχουν κάποιες προδιαθέσεις οι οποίες με τις κατάλληλες προϋποθέσεις δημιουργούν μελλοντικά παθήσεις. Δεν υπάρχουν γενετικά τέλειοι οργανισμοί.

ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΝΑ ΚΑΝΩ ΙΡΙΔΟΣΚΟΠΗΣΗ


Η Ιριδολογία είναι μια αναπτυσσόμενη επιστήμη. Οι μέχρι τώρα γνώσεις μας, μας παρέχουν την δυνατότητα:

1)στην παροχή πληροφοριών για την ιδιοσυγκρασία - ιδιοσυστασία του υπό εξέταση ατόμου για την άσκηση προληπτικής ιατρικής σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες ιατρικές γνώσεις.

2)στην παροχή συμπληρωματικών πληροφοριών που αφορούν την ιδιοσυστασία - ιδιοσυγκρασία και μπορεί να επηρεάζουν την εξέλιξη μιας πάθησης και συνεπώς μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη σχεδίαση και εξατομίκευση της θεραπείας.

3)στην παροχή συμπληρωματικών πληροφοριών  για τον ασθενή όπου μαζί με τις ιατρικές του εξετάσεις και το ιατρικό του ιστορικό μπορούν να βοηθήσουν στην διάγνωση της πάθησης του.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ

*ΙΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ=

Είναι η ιατρική πράξη κατά την οποία ο ιατρός ονομάζει με κάποιο ιατρικό όρο (πχ βρογχίτιδα) την κλινική εικόνα του ασθενούς. Η διάγνωση αλλάζει όποτε αλλάζει η κλινική εικόνα σε αντιδιαστολή με την ιριδοσκόπηση, η οποία είναι διαχρονική διότι βασίζεται σε δεδομένα που  αλλάζουν λίγο και πολύ αργά σε διάστημα ετών η δεν αλλάζουν καθόλου.


Πηγή:hellenic iridologist association

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου