Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ (μέρος 9ο) - Καθαροί, οι "αιρετικοί" της γνώσης και της αγνότητας


Η ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΤΟΥ ΜΟΝΣΕΓΚΥΡ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΙΟ ΔΙΣΚΟΠΟΤΗΡΟ

Στα τέλη του 12ου αι. οι δοξασίες των καθαρών είχαν διαδοθεί μέχρι και στη Ρώμη... Υπήρχαν 11 πατριαρχεία ανά την Ευρώπη. στο Λάνγκντον οι καθαροί είχαν υποστήριξη από τον άρχοντα της Τουλούζης, Ραϋμόνδο ΣΤ' -ο οποίος εκτός από το ότι συνέθετε λυρική ποίηση ανήκε και σε μυστικό ροδοσταυρικό κύκλο-, καθώς και στήριξη από τους συγγενείς της γαλλικής μοναρχίας και από κάποιους επιφανείς ηγέτες των Σταυροφοριών. Πως και για ποιο λόγο ταυτίστηκαν οι ευγενείς με το θρησκευτικό κίνημα των φτωχών; Ουδείς γνωρίζει την πραγματική απάντηση. Πιθανόν να τους προστάτευαν για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, ίσως πάλι να έβρισκαν κάποια σημεία ταύτισης, που δεν είναι σήμερα εμφανή εκ πρώτης όψεως.



Πάντως η ποίηση των τροβαδούρων, που ήταν εμπνευσμένη από την "ευγενή αγάπη" των, επίσης ευγενών, ανδρών με την ιπποτική συμπεριφορά, άνθισε μαζί με τις ιδέες των Καθαρών.Κυρίες αριστοκρατικής καταγωγής, όπως η σύζυγος και η αδεφή του καθολικού κόντε του Φουά -οι κυρίες Φιλίππα και Εσκλαρμόντα- ασπάστηκαν τη δυαρχική διδαχή των Αλβιγηνών. Η ουσία είναι ότι η πολυπληθής, πλέον, ομάδα ήταν πολύ καλά οργανωμένη και είχε δικά της σχολεία και νοσοκομεία. Σε αντίθεση με τους πνευματικούς τους προγόνους, τους Βογόμιλους και τους Μανιχαίους, οι Καθαροί ήταν ενεργά μέλη της κοινότητας και δεν μπορούσαν να περιθωριοποιηθούν εύκολα. Η παπική εξουσία στην περιοχή ήταν μειονότητα. 

Αρχικά η ρωμαιοκαθολική προπαγάνδα επικεντρώθηκε στο σεξ και στον διάβολο. Μπορεί οι Τέλειοι να απείχαν από τη συνουσία, αλλά δεν συνέβαινε το ίδιο και με τους Πιστούς. Ο ενεργός ρόλος των γυναικών στις κοινότητες των Αλβιγηνών (η ισότητα των δύο φύλων είναι εμφανής) ήταν ανίερος για τους σκοταδιστές. Οι Καθαροί κατηγορήθηκαν για σεξουαλικά όργια, στα οποία συμμετείχαν δαίμονες και μάγισσες, για ανθρωποθυσίες και για κάθε είδους παραμύθια με αίμα και σπέρμα. η νοσηρή φαντασία των κατηγόρων τους δεν είχε όρια και είναι πέρα από κάθε περιγραφή. Θεωρώντας ότι η αναπαραγωγή φέρνει στον υλικό κόσμο περισσότερα "μιαρά" σώματα, οι Αλβιγηνοί ενθάρρυναν εναλλακτικές ερωτικές πρακτικές (τις οποίες δεν θεωρούσαν αμαρτίες, εφόσον οι Πιστοί δέχονταν το βάπτισμα πριν από το θάνατο τους και περνούσαν στον άλλο κόσμο εξαγνισμένοι). σήμερα ερμηνεύουμε τα "όργια" των Καθαρών ως μεθόδους αντισύλληψης (κάτι που η καθολική εκκλησία απορρίπτει ακόμη και σήμερα, πόσο μάλλον κατά το Μεσαίωνα!).



Επειδή όμως οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια και η καθημερινή ζωή των Καθαρών διέψευδε τους ισχυρισμούς της ιεροεξεταστικής δυσφήμισης, χρειάστηκε να ληφθούν πιο δραστικά μέσα. Τον Ιανουάριο του 1208 δολοφονείται στην περιοχή των Καθαρών ο απεσταλμένος του Πάπα Ιννοκέντιου Γ'. Εξαπολύεται αμέσως Σταυροφορία εναντίον τους και συστήνεται στρατός 30.000 μαχητών που εισβάλει στην περιοχή. Τα θύματα αγγίζουν το ένα εκατομμύριο ψυχές! Όταν ο παπικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε πως θα ξεχώριζαν τους δικούς τους από τους "άλλους", απάντησε ; "Σκοτώστε τους όλους, ο Θεός θ' αναγνωρίσει του δικούς Του"!!! Πρόκειται για την πρώτη γενικτονία στην ευρωπαϊκή ιστορία...

Ο διωγμός ενάντια στους Αλβιγηνούς διάρκεσε 35 χρόνια. Το τελευταίο προπύργιο τους, το κάστρο του Μονσεγκύρ, έπεσε ηρωικά το 1244 ύστερα από πολιορκία 10 μηνών. Τι ήταν όμως το Μονσεγκύρ, ποια μυστικά φυλάγονταν εκεί και τι συνέβη τη μοιραία νύχτα πριν από την άλωση του;



Το κάστρο του Μονσεγκύρ ανακατασκευάστηκε από τους Αλβιγηνούς το 1204. Αρχικά φιλοξένησε ασκητές, μια που ήταν ιδανικός τόπος για αναψωρητές, καθώς έστεκε απομακρυσμένο πάνω στα Πυρηναία. Πιθανόν να υπήρξε στο μακρινό παρελθόν κελτικός/δρυϊδικός ναός. ερευνητές, όπως ο Φερνάρντ Νιλ, υποστηρίζουν ότι και τα υπόλοιπα κάστρα των Καθαρών είχαν ένα κοινό σημείο με αυτό του Ιερού Βουνού : η αρχιτεκτονική τους ευθυγραμμιζόταν με τις ισημερίες και τα ηλιοστάσια! Αυτό το στοιχείο δίνει μια άλλη νότα μυστηρίου στις πραγματικές πεποιθήσεις της ομάδας (να σημειώσου ότι, ενώ οι Αλβιγηνοί δεν είχαν ναούς, πρόσφατες ανασκαφές αποκάλυψαν ότι στη νοτιοδυτική Γαλλία υπάρχουν περίπου 40 υπόγεια μονοπάτια, που χρονολογούνται στην εποχή πριν τις Σταυροφορίες, τα οποία προσανατολίζονται σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Εξάλλου γνωρίζουμε ότι οι συνάξεις τους λάμβαναν χώρα στην ύπαιθρο).

Τον Απρίλιο του 1243, στρατός 10.000 ατόμων πολιορκεί το κάστρο, όπου βρίσκονται οχυρωμένοι εκατοντάδες Καθαροί. Πολλοί από το στράτευμα συμπαθούν τους πολιορκημένους ενώ άλλοι, οι μισθοφόροι, δεν γνωρίζουν καλά την περιοχή. Έτσι η εκστρατεία δεν αποδίδει τα αναμενόμενα αποτελέσματα και προπύργιο αντιστέκεται σθεναρά. Οι παπικές αναφορές γνωστοποιούν ότι τον Ιανουάριο της επόμενης χρονιάς δύο Τέλειοι καταφέρνουν να ξεφύγουν από το Μονσεγκύρ, φυγαδεύοντας τους "θησαυρούς" τους. Όμως τι θησαυρούς μπορεί να είχαν οι Καθαροί, όταν εκ πεποιθήσεως εχθρεύονταν τη συσσώρευση πλούτου; Το Μάρτιο του 1244, οι οχυρωμένοι δεν ξεπερνούν τους 400, η παπική μεραρχία προτείνει ανακωχή με πολύ ευνοϊκούς όρους : οι πολιορκημένοι θα τύχουν επιεικούς μεταχείρισης αν απαρνηθούν τα αιρετικά τους πιστεύω. Κι όμως, εκείνοι αποφασίζουν να παραμείνουν στο κάστρο και να πεθάνουν.



Οι απόψεις των μελετητών διίστανται ως προς αυτήν την απόφαση. Μέρος της θεολογίας των Καθαρών ενθάρρυνε τόσο το θάνατο όσο και την αυτοκτονία μέσω νηστείας (endura) σε περιπτώσεις που το άτομο ήταν ήρεμο και είχε δεχτεί το βάπτισμα, το consolamentum. Άλλοι θεωρούν ότι υπήρχε κάτι που δεν τολμούσαν να πουν στους Ιεροεξεταστές. Στις 15 Μαρτίου 1244 η ανακωχή έληξε και οι Αλβιγήνοι θανατώθηκαν μαζικά στην πυρά. Σύμφωνα με τις αναφορές της Ιεράς Εξέτασης, το τελευταίο βράδυ 4 Τέλειοι διέφυγαν με σκοινιά από τη δύσβατη πλευρά του βουνού, μεταφέροντας μαζί τους τον Ιερό Θησαυρό, ένα αντικείμενο του οποίου η αξία ήταν ανεκτίμητη (και όχι εξαιτίας του υλικού από το οποίο ήταν φτιαγμένο). Η παράδοση θέλει αυτός ο ανυπέρβλητης αξίας θησαυρός να είναι το Άγιο Δισκοπότηρο!

Στα άδυτα του Βατικανού, πίσω από τις φτηνές δικαιολογίες για σατανιστικές τελετές και σεξουαλικά όργια -που απευθύνονταν στις φοβισμένες λαϊκές μάζες-, πέρα από τον υπαρκτό κίνδυνο για την απώλεια της παπικής εξουσίας στο πολυφυλετικό Λάνγκντον, υπήρχαν και κάποιες άλλες φήμες για τους Καθαρούς, που έμελε να κεντρίσουν το ενδιαφέρον τόσο της Ρώμης όσο και πολλών άλλων. Η Εβραϊκή Ακαδημία, που είχε ιδρυθεί στην περιοχή 400 χρόνια νωρίτερα, ήταν, ίσως, ένα μόνο κλειδί για την πεποίθηση πως οι Καθαροί ήταν γνώστες της μυστικής συμβολικής τέχνης της Καμπαλά, μιας τέχνης που θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη στους Ναΐτες Ιππότες, οι οποίοι σύμφωνα με κάποιες άλλες πληροφορίες, μετέφεραν τα ευρήματα τους από την Ιερουσαλήμ στο Λάνγκντον! Εξάλλου, το καμπαλιστικό σχολείο της Προβηγκίας είχε εκδώσει, το 1176, το πρώτο κλασικό βιβλίο της Μεσαιωνικής Καμπαλά, το Σεφέρ Μπαχίρ.



Οι παραδόσεις της Προβηγκίας, στη νότια Γαλλία, ήδη από τον πρώτο αιώνα περιλάμβαναν την εξ αίματος σχέση με το Ιερό Δισκοπότηρο (βάση κάποιων διηγήσεων ο Σίμων ο Ζηλωτής είχε φυγαδεύσει το Γκράαλ στην περιοχή και το είχε κληροδοτήσει σε μια μυστική ομάδα που διέμενε εκεί). Επίσης, πίσω στο έτος 1059, η εκκλησία Rennes-le-Chateau (Βασίλισσα του Κάστρου) είχε αφιερωθεί στη Μαρία Μαγδαληνή, την πρώην "αμαρτωλή" και πρωταγωνιστική φιγούρα του γνωστικού κειμένου Πίστη-Σοφία.

Παρόλο που η πλειονότητα των Καθαρών εξοντώθηκε, ο θησαυρός τους δεν βρέθηκε από τον Πάπα. οι πεποιθήσεις τους, που πήγαιναν πολύ πιο πίσω χρονολογικά από αυτές της επίσημης Εκκλησίας και ήταν επομένων σφαιρικές, παραμένουν αινιγματικές παρά τις χρονοβόρες προσπάθειες ετερόκλητων ομάδων να τις οικειοποιηθούν, μαζί με τους "θησαυρούς" τους φυσικά. 



Ο θρύλος λέει ότι, όταν οι Τέλειοι διέσωσαν το Γκράλλ, άναψαν μια φωτιά στο γειτονικό βουνό της Μπιαόρτα για να γαληνέψουν τις καταδικασμένες σε σωματικό θάνατο ψυχές του Μονσεγκύρ. Το Γκράαλ, που για κάποιους άλλους ήταν τα χειρόγραφα της Βίβλου, παρέμεινε κρυμμένο σε μια από τις αναρίθμητες σπηλιές του Σαμπαρτέθ, στην άλλη πλευρά των Πυρηναίων. Επτακόσια χρόνια αργότερα ο συνταγματάρχης των Ες-Ες Ότο Ραν άρχισε ν' αναζητά το χαμένο θησαυρό ύστερα από διαταγή του Χίτλερ. Θεωρείται μάλλον απίθανο να τον βρήκε. Κατά πάσα πιθανότητα το μυστικό Αλβιγηνών, όποιο και αν ήταν αυτό, είχε ήδη περάσει σε ασφαλή χέρια...

Το όγδοο μέρος ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ - Καθαροί, οι "αιρετικοί" της γνώσης και της αγνότητας, εδώ: http://fysikidrasi.blogspot.gr/2013/10/8.html

Το δεύτερο μέρος ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ -Ναΐτες Ιππότες, η πρώτη μυστική αδελφότητα, εδώ: http://fysikidrasi.blogspot.gr/2013/10/2_24.html

Το πρώτο μέρος ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ - Τι είναι - Πότε ξεκινάν ιστορικά - Πως λειτουργούν, εδώ: http://fysikidrasi.blogspot.gr/2013/10/1_24.html

Πηγή : Μυστικές εταιρίες, εκδόσεις Αρχέτυπο, σελ. 40-44

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου