Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Η Αλκαλική Διατροφή


Αγαπητοί φίλοι,

έχω επανειλημμένως αναφερθεί στην απόλυτη ανάγκη ολιστικής προσέγγισης όταν θέλει κανείς να κάνει πρόοδο στη ζωή του και ιδιαίτερα όταν επιθυμεί πρόοδο στο πνευματικό μονοπάτι. Δεν μπορείτε να προοδεύσετε πραγματικά εφόσον δε λάβετε υπ’ όψη το φυσικό σας φορέα και δεν του συμπεριφερθείτε με την απαιτούμενη προσοχή και αγάπη. Εννοείται πως θα πρέπει να υπερβείτε και απομακρύνετε από τη ζωή σας βασικά όλες τις βλαβερές ουσίες και υλικές «αμαρτίες», εφόσον ανήκετε στην ομάδα των αναζητητών, μαθητών ή Δασκάλων, κάτι που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, που στις περισσότερες περιπτώσεις όμως δεν είναι! Στην ολιστική αυτή προσέγγιση μια ισορροπημένη και υγιής δίαιτα είναι ένα από τα βασικά στοιχεία που χρειάζεται μέγιστη προσοχή. 
Αλλά ΤΙ σημαίνει σωστή ή υγιεινή διατροφή; 

Ποια είναι και ποια δεν είναι τα καλά τρόφιμα για τον άνθρωπο;

Μέσα σε μια πυκνή ζούγκλα απόψεων και φιλοσοφιών στον τομέα αυτό, το να βρείτε τη «σωστή» για εσάς διατροφή είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Πρόθεσή μου δεν είναι εδώ να ακυρώσω κάποιες θεωρίες και να πρεσβεύσω άλλες, αλλά να σας δώσω μερικά απλά στοιχεία γεγονότα σχετικά με τον ανθρώπινο οργανισμό που μπορεί να σας δώσουν μια έστω και μικρή ιδέα και ενδεχομένως καθοδήγηση για το τι ίσως είναι και τι δεν είναι καλό για εσάς. Πριν μπούμε σε αυτό θέλω να θυμάστε πως κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και πως δεν ταιριάζουν όλες οι διάφορες φιλοσοφίες και οδηγίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε όλους τους ανθρώπους! Ωστόσο καλό είναι να σημειώσετε πως υπάρχουν ομάδες ανθρώπων με διαφορετικό σωματότυπο και έτσι σε άλλες ταιριάζει η άλφα φιλοσοφία και σε άλλους πάλι η βήτα ή γάμμα κλπ. Επίσης δε θα αναφερθούμε εδώ σε ακραίες περιπτώσεις όπως την αποκλειστική τροφή με πράνα ή ζωτική ενέργεια διότι αυτές αφορούν μόνο μια εξαιρετικά μικρή ομάδα ανθρώπων παγκοσμίως και όσο να ακούγονται υπέροχες, δεν ταιριάζουν στην πλειοψηφία και δεν πρέπει να τις ακολουθήσουν οι μάζες (ακόμα) επειδή θα τους έκαναν περισσότερο κακό απ’ ό, τι καλό! 

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με μερικά στοιχεία που αφορούν το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας και τα οποία μπορούν να δώσουν μια κατεύθυνση για το ωφέλιμο και μή στη διατροφή του ανθρώπου:

Σύμφωνα με τη ιατρική επιστήμη το pH του ανθρώπινου σώματος είναι 7.35-7.45 που σημαίνει πως είναι ελαφρά αλκαλικό. Τα τρόφιμα από τη άλλη έχουν επίσης το δικό τους pH το οποίο επιδρά στον ανθρώπινο οργανισμό. Γνωρίζουμε πως πολλά από τα φρούτα για παράδειγμα έχουν όξινο pH όπως τα εσπεριδοειδή, άλλα τρόφιμα πάλι είναι ουδέτερα και άλλα αλκαλικά. Το παράδοξο σε πρώτη ανάγνωση για πολλούς ανθρώπους είναι ωστόσο ότι όξινα φρούτα όπως το λεμόνι έχουν αλκαλική επίδραση στο σώμα. 

Γιατί; 

Δεν αρκεί λοιπόν να γνωρίζουμε ποια τρόφιμα και ουσίες είναι στην υλική τους μορφή αλκαλικά ή όξινα, πράγμα σχετικά εύκολο με λίγη κοινή νοημοσύνη, αλλά θα πρέπει να δούμε το pH τους μετά την καύση, δηλαδή το pH της ωφέλιμης στάχτης που απομένει μετά την καύση του τροφίμου. Εδώ λοιπόν θα διαπιστώσουμε πως πολλά τρόφιμα και ουσίες που στην υλική τους μορφή έχουν όξινο pH ύστερα από την καύση έχουν αλκαλικό. Το ίδιο ισχύει και αντίστροφα για άλλες τροφές. 

Γιατί όμως μας απασχολεί η οξύτητα ή αλκαλικότητα  μετά την καύση και όχι η αρχική;

Το ανθρώπινο σώμα χρησιμοποιεί τα τρόφιμα για να «τροφοδοτήσει» τον οργανισμό με ενέργεια και τα απαιτούμενα στοιχεία. Η διαδικασία αυτή που ονομάζεται μεταβολισμός, καίει τις τροφές όπως η φωτιά την υλική ουσία με τη χρήση του οξυγόνου και επομένως μεταβολίζει το τρόφιμο τελικά σε ωφέλιμη «στάχτη» η οποία στη συνέχεια αξιοποιείται και επιδρά ανάλογα με το pH της. Προφανώς παίζουν κι άλλοι παράγοντες ρόλο διότι υπάρχουν και μερικές εξαιρέσεις όπου η στάχτη είναι για παράδειγμα αλκαλική αλλά η επίδραση στο σώμα εν τέλει όξινη! Αλλά ας μην εστιάσουμε στις σπάνιες αυτές εξαιρέσεις και ας δούμε τι μπορούμε να αποκτήσουμε για εμάς σα γνώση από αυτό. 

Αναφέραμε αρχικά πως το pH του ανθρώπινου σώματος είναι περίπου 7.4, και εφόσον αυτό ισχύει, δε θα εξαρτάται μάλλον η ομαλή και ισορροπημένη λειτουργία του σώματος από τη διατήρηση αυτού του pH; Το pH όμως επηρεάζεται άμεσα από τις τροφές και ουσίες που εισέρχονται μέσα στο φυσικό σώμα του ανθρώπου καθώς και επίσης από εσωτερικές πηγές που επηρεάζουν όπως στρες και άγχος, αρνητικές σκέψεις/αισθήματα και συναισθήματα κ.λπ. Έτσι λοιπόν είναι απαραίτητο να προσέχουμε ο συνδυασμός τροφίμων και ουσιών που καταναλώνουμε σε υλικό επίπεδο να είναι τέτοιος έτσι ώστε το ελαφρά αλκαλικό περιβάλλον του σώματός μας να παραμένει στη δική του ισορροπία. Για να μπορούμε να το κάνουμε αυτό χρειάζεται λίγη γνώση σχετικά με την επίδραση των τροφών στο σύστημά μας και έτσι μια προσαρμοσμένη στις προσωπικές ανάγκες του σωματότυπού μας επιλογή τροφών.

Γιατί όμως το όξινο περιβάλλον είναι βλαβερό για εμάς;

Ένα όξινο περιβάλλον μέσα στο ανθρώπινο σώμα επιβραδύνει το μεταβολισμό και απορροφά ενέργεια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να γινόμαστε πιο επιρρεπείς στις ασθένειες και να αποθηκεύονται λίπη χωρίς να υπάρχει πραγματική ανάγκη για αυτό. Τα λίπη στη συνέχεια φέρνουν δευτερεύοντα προβλήματα όπως μεγαλύτερη ανάγκη ενέργειας για να γίνουν οι απλές καθημερινές λειτουργίες του σώματος ξεκινώντας από περισσότερους κτύπους καρδιάς, χαμηλότερη και πιο γρήγορη αναπνοή, λιγότερη αντοχή σε σωματικές, συνήθως και σε νοητικές λειτουργίες κ.λπ.  

Ένα όξινο περιβάλλον δεν συντηρεί και υποστηρίζει τη ζωή και καλή λειτουργία των ωφέλιμων για τον άνθρωπο οργανισμών μέσα στο σώμα του, αλλά οδηγεί στο θάνατο τους καταστρέφοντας ταυτόχρονα και σωματοκύτταρα. Το τέλειο, σοφό και αποτελεσματικό αυτό σύστημα συνεργασίας βγαίνει έτσι εκτός ισορροπίας και προσελκύει βλαβερούς για τον άνθρωπο οργανισμούς όπως βακτήρια, μύκητες, ιούς κ.ά. Αυτοί οι ζωντανοί οργανισμοί αντί να παράγουν ωφέλιμες ουσίες αφήνουν απόβλητα, τα οποία είναι όξινα και ενισχύουν την ήδη υπάρχουσα οξύτητα και ανισορροπία. 

Όταν ακολουθούμε μια δίαιτα με υγιεινές τροφές συντηρούμε (ή, εφόσον είχε βγει εκτός ισορροπίας, συνδημιουργούμε) μια καλή εντερική χλωρίδα που χαρακτηρίζεται από τη συνύπαρξη πολλών ζωντανών οργανισμών με ωφέλιμους να υπερισχύουν. Αυτό βοηθά στην καταπολέμηση της κακής χλωρίδας του εντέρου και στην ανάπτυξη καλής χλωρίδας.

Για να κρατήσουμε την ισορροπία μας και το pH σε ελαφρά αλκαλικά επίπεδα η διατροφή μας θα πρέπει να εμπεριέχει περισσότερα αλκαλικά απ’ ό, τι, όξινα, κάτι που θα είναι και πολύ ευνοϊκό στη διατήρηση ή την απόκτηση ορθού σωματικού βάρους. Ο συνδυασμός θα πρέπει να είναι 70-80% αλκαλικές τροφές και 20-30% όξινες. Η κατανάλωση αποκλειστικά αλκαλικών τροφών επίσης δε συνιστάται μια και τότε το pH θα ανέβει σε επίπεδα πολύ αλκαλικά με τις επακόλουθες συνέπειες. 

Στα όξινα τρόφιμα ανήκουν οι εξής κατηγορίες/τρόφιμα: 
-όλα τα γλυκά, άσχετα εάν είναι με λευκή ή μαύρη ζάχαρη ή άλλα φυσικά προϊόντα γλύκανσης (τα χειρότερα απ’ όλα είναι οι συνθετικές γλυκαντικές ουσίες που είναι επιπλέον και άκρος τοξικές!), 
-τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα και ακόρεστα λιπαρά, 
-το κρέας, 
-τα γαλακτοκομικά που είναι κίτρινα και μερικά από τα λευκά, 
-όσπρια
-μερικά από τα φρούτα
-κάποια λίγα λαχανικά
-η μαγιά, 
-τα αεριούχα ποτά, 
-τα πατατάκια, σοκολάτες, γλυκά & αλμυρά snacks, και γενικότερα όλα τα fast food,
-το αλκοόλ, καφές, κακάο κ.ά.

Στα αλκαλικά τρόφιμα ανήκουν οι εξής κατηγορίες/τρόφιμα:
-σχεδόν όλες οι πρασινάδες όπως
*σαλάτες
*λαχανικά
*βότανα
-αμύγδαλα
-τα περισσότερα φρούτα (όλα τα εσπεριδοειδή)
-λευκά γαλακτοκομικά κ.ά. 

Αγαπητοί φίλοι, δε σας συνιστώ να βασιστείτε στις διάφορες λίστες που κυκλοφορούν ‘απλόχερα’ από καλοπροαίρετους ανθρώπους (ή απλά χειριστές διαδικτυακών τόπων που χωρίς βιωματική γνώση και ικανότητα μέτρησης κάνουν απλώς copy paste στοιχεία που έχουν μαζέψει από εδώ και από εκεί!). Στην έρευνα που έχω κάνει έμεινα πραγματικά κατάπληκτος με τις δεκάδες τελείως αντίθετες πληροφορίες που μόνο φως δε ρίχνουν στην υπόθεση αυτή!

Εφόσον σας ενδιαφέρει να μάθετε περισσότερα και να βάλετε σε μια υγιή τάξη τη διατροφή σας, συνιστώ μια συνεδρία για την ανίχνευση των για ΕΣΑΣ κατάλληλων τροφίμων, χωρισμένα στις κατηγορίες όξινο/αλκαλικό για να μπορέσετε να επιλέγετε είδος και ποσότητα κατάλληλη για τον οργανισμό σας. 

Σας ευχόμαστε όλους καλή υγεία με σωστές επιλογές για τέλεια ισορροπία ΚΑΙ στο φυσικό επίπεδο!

Πηγή : house of light

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου