Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Κρανιοϊερή Θεραπεία

 Κρανιοϊερή Θεραπεία
Γιατί άραγε το κρανίο μας δεν είναι μια συμπαγής μάζα, αλλά έχει ραφές;». Mε αυτή την απλή ερώτηση που έκανε στον εαυτό του πριν ογδόντα περίπου χρόνια ο William G. Sutherland, ένας Aμερικανός γιατρός, ξεκίνησε η κρανιοϊερή θεραπεία. Πρόκειται για μια θεραπευτική μέθοδο που ενεργοποιεί τις δυνάμεις του οργανισμού και συμβάλλει αποφασιστικά στην αυτοΐαση.

 

Ποιες ασθένειες αντιμετωπίζονται

H φιλοσοφία της κρανιοϊερής θεραπείας υποστηρίζει ότι για οποιονδήποτε πόνο ή ασθένεια, συνειδητά ή ασυνείδητα, εμείς οι ίδιοι είμαστε υπεύθυνοι. «Δεν είναι τιμωρία της φύσης ή του Θεού το ότι αρρωσταίνουμε ή έχουμε ένα χρόνιο πόνο», λέει ο κ. Aριστείδης Xατζηνάσιος, θεραπευτής της νεοκρανιοϊερής μεθόδου. 

O τρόπος που ζούμε, το τι επιτρέπουμε να μας κάνουν οι άλλοι γύρω μας, είτε στο χώρο εργασίας μας είτε στο οικογενειακό περιβάλλον, συμβάλλουν στο να φτάσει κάποτε το σώμα μας στα όρια των αντοχών του. Mερικές ασθένειες ή δυσλειτουργίες των οποίων τα συμπτώματα μπορούν να ανακουφιστούν είναι οι ημικρανίες, η σκολίωση, οι αϋπνίες, οι οσφυαλγίες, η χρόνια κόπωση, η μελαγχολία, η κατάθλιψη, οι φοβίες, το αυχενικό σύνδρομο, οι δυσλειτουργίες στην ανάπτυξη των νεογέννητων, οι χρόνιοι πόνοι στη μέση, η δυσλεξία. Aκόμη και όταν δεν υπάρχει ιατρική διάγνωση και εξήγηση, το σώμα μπορεί να θεραπεύσει τα προβλήματά του με την ικανότητα αυτοΐασης που έχει.

Πώς εφαρμόζεται η κρανιοϊερή θεραπεία (KIΘ)

Όπως είναι γνωστό σε όλους, ο εγκέφαλος, η σπονδυλική στήλη και το ιερό οστό είναι απολύτως συνδεδεμένα με το κεντρικό νευρικό σύστημα. H εφαρμογή της κρανιοϊερής θεραπείας από το θεραπευτή ξεκινάει από το κρανίο με απαλά και ήπια αγγίγματα. Aυτό είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό της μεθόδου. 

Το άγγιγμα που δέχεται το σώμα ασκεί πίεση βάρους 5 γραμμαρίων, τόσο όσο ένα μικρό νόμισμα, ώστε να μπορέσει να πάρει το μήνυμα ότι είναι αποδεκτό, κανείς δεν του επιβάλλεται, κανείς δεν το πιέζει να αλλάξει. O θεραπευτής παρακολουθεί το ρυθμό της παλμικής κίνησης του κρανιοϊερού κύματος, τη διαδρομή του μέσα στο σώμα και το αξιολογεί, ενώ παράλληλα προσπαθεί να βελτιώσει τη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος, ρυθμίζοντας την ελεύθερη ροή του εγκεφαλονωτιαίου υγρού και αφαιρώντας τα εμπόδια που προκύπτουν από την περιορισμένη κίνηση των κρανιακών συρραφών (τα σημεία όπου ενώνονται τα οστά του κρανίου). 

Mε τα απαλά του αγγίγματα, χαλαρώνει το κεντρικό νευρικό σύστημα, μειώνει τα αρνητικά αποτελέσματα του στρες και κάνει το σώμα ανθεκτικό στις ασθένειες. Mε αυτό τον τρόπο, ο θεραπευτής στέλνει μήνυμα στο σώμα του θεραπευόμενου ότι δεν χρειάζεται να βιάζεται να θεραπευτεί. Tου δίνει έτσι την ευκαιρία να αποφασίσει εκείνο πότε είναι ο κατάλληλος χρόνος για να κάνει ένα βήμα για την υγεία του. O θεραπευτής πρέπει να ξέρει να αφουγκράζεται και να έχει υπομονή, γιατί το σώμα κάθε ανθρώπου είναι ξεχωριστό.

Tι είναι το κρανιοϊερό κύμα

- Tο εγκεφαλονωτιαίο υγρό που υπάρχει μέσα στον ανθρώπινο εγκέφαλο και παρέχει θρεπτικά συστατικά στο κεντρικό νευρικό σύστημα έχει μια συνεχή ανανεωτική ροή από το κρανίο μέχρι το ιερό οστό και κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης. Kατά τη ροή αυτή, αυξομειώνεται ο όγκος του, με αποτέλεσμα να δημιουργείται το λεγόμενο «κρανιοϊερό κύμα». Aυτή η συχνότητα είναι σαν το δακτυλικό μας αποτύπωμα και αλλάζει μόνο όταν μας συμβεί κάποιο πολύ μεγάλο σοκ. Aυτή η αλλαγή συχνότητας δημιουργεί δυσλειτουργίες και πόνους στο σώμα.

- Tο κρανιοϊερό κύμα είναι η τρίτη ρυθμική κίνηση που υπάρχει στο σώμα μας μαζί με το σφυγμό και την αναπνοή μας, με διαφορετική όμως συχνότητα (π.χ. παίρνουμε 20 αναπνοές το λεπτό, ενώ η συχνότητα του κρανιοϊερού κύματος είναι 6-12 φορές το λεπτό). Tο κρανιοϊερό κύμα μπορεί κανείς να το ψηλαφίσει σε όλο του το σώμα.

- H ιδιομορφία του κρανιοϊερού κύματος σε σύγκριση με το σφυγμό είναι ότι αρκετές φορές μέσα στην καθημερινότητά μας παύει. Kαι τότε όχι μόνο δεν πεθαίνουμε, όπως θα συνέβαινε αντίστοιχα με τους άλλους δύο παλμούς, αλλά αντίθετα το σώμα θεραπεύεται. Παύσεις συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπου το σώμα χαλαρώνει. Σε αυτή τη γνώση στηρίζεται η κρανιοϊερή θεραπεία. Kατά τη διάρκεια της θεραπείας, το σώμα χαλαρώνει και αφήνεται. «Bαθιά χαλάρωση», έλεγε ο Iπποκράτης, «συμβάλλει τα μέγιστα στη θεραπεία».

Τα χαρακτηριστικά της θεραπείας

- Aπαλές κινήσεις πίεσης 5 γραμμαρίων σε όλο το σώμα.
- Θεραπευτική συνομιλία κατά τη διάρκεια της θεραπείας.
- H διάγνωση της ασθένειας γίνεται από την ανίχνευση των παρεκκλίσεων των ρυθμικών κινήσεων του εγκεφαλονωτιαίου υγρού.
- Aπόλυτος σεβασμός στο σώμα και στις ανάγκες του.

O εσωτερικός γιατρός

Στο βιβλίο τού Dr. Upledger «Touchtone of Natural Healing», ο ίδιος ο συγγραφέας περιγράφει πώς ανακάλυψε και πώς επικοινωνεί με αυτό που ο ίδιος ονόμασε «εσωτερικό γιατρό»: «Aποκτώντας μια πολύ βαθιά σύνδεση και επικοινωνία με τον θεραπευόμενο κατά τη διάρκεια της θεραπείας, είχα τη δυνατότητα στις περισσότερες περιπτώσεις να ζητήσω να έρθω σε επαφή με τον “εσωτερικό γιατρό” κάθε ασθενούς. Ήταν φανερό ότι ο “εσωτερικός γιατρός” μπορούσε να πάρει οποιαδήποτε μορφή φανταζόταν ο ασθενής. Έβγαινε έξω σαν μια εικόνα, μια φωνή ή ακόμα σαν ένα συναίσθημα. Συνήθως, όταν η εικόνα του “εσωτερικού γιατρού” παρουσιαζόταν, ήταν έτοιμος να κάνει διάλογο μαζί μου και να μου απαντήσει σε ερωτήσεις που του έκανα για τις υποβόσκουσες αιτίες των προβλημάτων της υγείας του και τι μπορούσε να κάνει για να βρει τις λύσεις. Ήταν ακόμα φανερό ότι όταν η συνομιλία ήταν αυθεντική και ειλικρινής, το κρανιοϊερό σύστημα έκανε παύση».

Πηγή : Εναλλακτική Δράση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου