Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Yγεία μέσω της διατροφής - Τι είναι η πραγματική τροφή!!



Κάθε μηχανή χρειάζεται ενέργεια για να λειτουργήσει. Ο μηχανισμός του οργανισμού μας λαμβάνει ενέργεια μέσω της τροφής. 

Πως όμως ακριβώς λειτουργεί το σώμα σε σχέση με την τροφή που λαμβάνει; 
Γιατί αρρωσταίνουμε και τι σημαίνει αυτό για τον οργανισμό μας;
Γιατί και πως συμβάλει στη διατήρηση της υγείας η τροφή μας και το αντίστροφο;
Τι ΡΗ έχει ο οργανισμός μου και τι σχέση έχει με την τροφή;

Όλα αυτά θα εξετάσουμε και πολλά ακόμη στο άρθρο που ακολουθεί, εξηγώντας ακριβώς τι και γιατί χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός για να είναι ολοκληρωμένος, υγιής και σε πλήρη αποδοτικότητα!
ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Εάν ρίξουμε μια τίμια ματιά στη φύση, θα παρατηρήσουμε ότι τρία πράγματα είναι παρόντα.
1) η φύση ακολουθεί καθορισμένους νόμους που δεν υπόκεινται σε άποψη ή διαφορα
2) κάθε πτυχή της ζωής αντανακλάται από τη φύση
3) η φύση κυβενράται από το νόμο ΑΙΤΙΟΥ και του ΑΙΤΙΑΤΟΥ

Εάν έχουμε παραβιάσει ένα φυσικό νόμο τότε έχουμε δημιουργήσει μια αιτία για την οποία θα υποφέρουμε μία επίπτωση. Η άγνοιά μας για αυτούς τους νόμους της φύσης δεν αλλάζει τους νόμους αυτούς. 

Υπάρχουν δύο λόγοι για την έλλειψη υγείας ή την ασθένεια :
1) άγνοια
2) τεμπελιά

Στον τομέα της υγείας υπάρχουν μερικοί καλοί κανόνες για να ακολουθήσουμε ώστε να επιτύχουμε την κατάσταση της υγείας :
1) ακολουθήστε τους νόμους της φύσης
2) αφήστε την αλήθεια να είναι η αυθεντία σας κι όχι η αυθεντία να είναι η αλήθεια σας

Ένας από τους νόμους της φύσης είναι ότι η έμφυτη νοημοσύνη του σώματος προσπαθεί να κρατήσει το σώμα ζωντανό, ανεξαρτήτως κόστους. Το "κόστος" είναι αυτό που αποκαλούμε "ασθένεια". Η ασθένεια είναι η προσπάθεια του σώματος να μας κρατήσει ζωντανούς.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΤΡΟΦΗ

Το σώμα θα μας κρατήσει υγιείς και ζωντανούς υπό τον όρο ότι το ταίζουμε πραγματική τροφή. Η πραγματική τροφή είναι αυτή που είναι συμβατή με το σώμα. Αυτή σε καμία περίπτωση δεν "παίρνει" από το σώμα αλλά συμβάλει στη ενίσχυση της υγείας και στην διατήρηση της ζωής. Δεν περιέχει τίποτα που να είναι επιβλαβές, τοξικό ή μη χρησιμοποιήσιμο από το σώμα.

Η πραγματική τροφή καθορίζεται από τη φύση ως εξής :
1) κάτι φαγώσιμο που μεγαλώνει από τη φύση - από το βασίλειο των φυτών
2) τροφές που μπορούν να φαγωθούν χωρίς να υποστούν επεξεργασία με οποιονδήποτε τρόπο.
3) τροφές που φτάνουν σε μας από τη φύση ως "πλήρεις συσκευασίες" , δηλαδή περιέχουν από φυσικού τους όλα τα απαραίτητα που χρειάζεται το σώμα για να τα επεξεργαστεί και να τα αφομοιώσει. 

ΓΙΑΤΙ ΤΡΩΜΕ ΤΡΟΦΗ

Ο οργανισμός είναι στην ουσία μια μηχανή εσωτερικής καύσης στους 36 πρίπου βαθμούς Κελσίου. Η τροφή είναι η ενέργεια που χρειάζεται το σώμα για να λειτουργήσει τη μηχανή του. Αναλόγως ενέργειας είναι και η απόδοση της μηχανής. Οι μόνες ιδιότητες τροφής που απαιτεί το σώμα σε μία πλήρη συσκευασία είναι ακόλουθες :

ΓΛΥΚΟΖΗ, ΠΡΩΤΕΙΝΗ, ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ, ΜΕΤΑΛΛΑ, ΕΝΖΥΜΑ, ΝΕΡΟ

Εάν όλα αυτά τα συστατικά βρίσκονται στην τροφή τότε αυτή η τροφή είναι πλήρης. Εάν οποιαδήποτε από αυτά λείπουν τότε η τροφή δεν είναι 'πραγματική τροφή".

Η πραγματική τροφή παρέχεται από τη φύση σε αυτή τη μορφή ως ωμά φρούτα, λαχανικά και καρπούς. Αυτά περιέχουν όλα τα προαναφερθέντα μέρη. Εάν τα τρόφιμα έχουν υποστεί επεξεργασία, έχουν μαγειρευτεί ή έχουν αλλάξει με οποιονδήποτε τρόπο ώστε να αλλαχτούν ή να αποβληθούν οποιαδήποτε από τα ανωτέρω συστατικά δεν είναι πλέον πραγματική τροφή όσον αφορά στο ανθρώπινο σώμα. 

ΤΑ ΦΥΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΗΓΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΤΡΟΦΗΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΟΡΦΕΣ ΖΩΗΣ

Το βασίλειο των φυτών χρησιμοποιεί την ηλιοφάνεια, το διοξείδιο του άνθρακα, το οξυγόνο, το νερό και τα οργανικά μέταλλα στη διαδικασία της φωτοσύνθεσης για να τραφούν τα ίδια και να αναπτυχθούν. Το αποτέλεσμα είναι ένα ζωντανό φυτό (τροφή για ζώα) που περιέχει :

γλυκόζη
πρωτείνη
λιπαρά οξέα
οργανικά μέταλλα
οργανικά ένζυμα (βιταμίνες)
νερό (καθαρό)

Ανόργανο μέταλλο από τη γη + φωτοσύνθεση = οργανικά μέταλλα από φυτά που παρέχουν πρωτείνη και ένζυμα για τα ζώα και τους ανθρώπους.

Το ζωικό βασίλειο δεν έχει τη δυνατότητα να φωτοσυνθέσει, επομένως πρέπει να στηριχθεί στο βασίλειο των φυτών για να ετοιμάσει την τροφή του.

Οποιαδήποτε μορφή επεξεργασίας των τροφών της φύσης (όπως παστερίωση, μαγείρεμα, πρόσθεση συντηρητικών κλπ..) σπάει τους χημικούς δεσμούς μεταξύ των συστατικών των τροφών και των συνημμένων ενζύμων τους καθώς επίσης καταστρέφει το ένζυμο. Το αποτέλεσμα είναι ανόργανα ή μετουσιωμένα συστατικά τροφών και έτσι ανόργανη τροφή. 

Το ένζυμο πρέπει να είναι ζωντανό και συνδεδεμένο με το μέταλλο ή το συστατικό τροφής για να μπορέσει το σώμα να το χρησιμοποιήσει. Το ένζυμο λειτουργεί ως διαβατήριο για να μπει το μέταλλο στο κύτταρο του σώματος και βοηθά στη χρησιμοποίηση αυτού του μετάλλου από το κύτταρο. Οι ωμές τροφές, είναι ζωντανές τροφές κι έτσι παράγουν ζωή στο σώμα. Επειδή έχουν άθικτα τα ένζυμα είναι οργανικές. Τα ένζυμα είναι καταλύτες - ουσίες που βοηθούν το σώμα να εργαστεί αποτελεσματικότερα στην αξιοποίηση των τροφών για το σκοπό της διατήρησης της ζωής. 

 
φυσικό αλάτι                                                   επεξεργασμένο αλάτι 

Ένα παράδειγμα ανόργανης ουσίας είναι το επιτραπέζιο αλάτι. Είναι (μετά την χημική επεξεργασία) απλά νάτριο και χλωρίδιο. Κανένα ένζυμο, κατά συνέπεια αυτό είναι νεκρό και το σώμα δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει. οι οργανισμοί μας δεν μπορούν να συνάψουν ένζυμα σε ανόργανες ουσίες, παρά με πολύ μεγάλο κόστος. είναι μόνο το βασίλειο των φυτών, που μέσα από τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης, μπορεί να συνδέσει τα ένζυμα σε ανόργανα στοιχεία και να τα κάνει ζωντανά ή οργανικά. 

Όσο περισσότερο επεξεργαζόμαστε τις τροφές, τόσο λιγότερη θρεπτική αξία διατηρούν. Αυτό συμβαίνει επειδή οι τροφές είναι ζωντανές οργανικές τροφές. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, σε διάφορους βαθμούς, είναι ανόργανα ή "νεκρά" τρόφιμα.

Παρακάτω είναι η ιεραρχία προετοιμασίας των τροφίμων που αρχίζει στην κορυφή, χωρίς καθόλου προετοιμασία αφήνοντας τα τρόφιμα με την πλήρη περιεκτικότητα των θρεπτικών συστατικών τους και τελειώνει στο κατώτερο σημείο με την επεξεργασία, καθιστώντας τα τρόφιμα νεκρά και άχρηστα για το σώμα - ελάχιστη ή καμιά θρεπτική αξία δεν διατηρείται :

ΩΜΑ και ΟΛΟΚΛΗΡΑ (ΠΛΗΡΗ) 

Aποχύμωση και κατανάλωση αμέσως.
Τα καταναλώνουμε αμέσως γιατί μόλις το δέρμα των λαχανικών ή των φρούτων "σπάσει", το οξυγόνο συνδυάζεται με τα ένζυμα και τα σκοτώνει (ατή η διαδικασία ονομάζεται οξείδωση).

ΑΦΥΔΑΤΩΜΕΝΑ ή ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ

Χάνεται το 2% - 5%  της θρεπτικής αξίας.
Μιλάμε για αποξηραμένα χωρίς πρόσθετες ουσίες και συντηρητικά.
Οι μάρκες ξηρών καρπών του εμπορίου περιέχουν διοξείδιο του θείου. Εξαίρεση : οι σταφίδες.

ΠΑΓΩΜΕΝΑ 

Πρόσφατα κομμένα που παγώνονται αμέσως.
Χάνεται το 5% - 30% της θρεπτικής τους αξίας.

ΒΡΑΣΜΕΝΑ στον ατμό

Χάνεται το 15% - 60% της θρεπτικής αξίας τους.
Βρασμένα στον ατμό σημαίνει ότι το πράσινο φασόλι είναι ακόμη λίγο "τριζάτο" (αν είναι μαλακό λιώμα, τότε μαγειρεμένο).

ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΑ

Ψημένα, ψημένα στη σχάρα, βραστά, ψημένα στο γκριλ, βρασμένα στον ατμό πάρα πολύ, κονσερβοποιημένα στο σπίτι(το πράσινο φασόλι είναι μαλακό λιώμα).
Χάνεται το 40% - 100% της θρεπτικής τους αξίας, ανάλογα με το πόση ώρα μαγειρεύεται.

ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΑ ΠΕΡΙΣΕΥΜΑΤΑ στο ΦΟΥΡΝΟ ΜΙΚΡΟΚΥΜΜΑΤΩΝ

Χάνεται το 90% - 99% της θρεπτικής τους αξίας.

ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ του ΕΜΠΟΡΙΟΥ ή ΤΗΓΑΝΙΣΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ή ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΕ ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΟΥΣΙΕΣ

Αυτά όχι μόνον έχουν χάσει το 100% της θρεπτικής αξίας τους, αλλά έχουν και τοξίνες που έχουν προστεθεί πάνω τους. 

Το εγχειρίδιο Ιατρικής Φυσιολογίας του Arthur C. Guyton, M.D., πιθανόν το πιο αναγνωρισμένο βιβλίο ανθρώπινης φυσιολογίας, δηλώνει : "...η ρύθμιση της συγκέντρωσης ιόντων υδρογόνου (PH ή όξινη/αλκαλική ισορροπία) είναι μία από τις σημαντικότερες πτυχές της ομοιόστασης." Ομοιόσταση είναι η δυνατότητα ή τάση ενός οργανισμού ή ενός κυττάρου να διατηρήσει την εσωτερική του ισορροπία με τη ρύθμιση των φυσιολογικών διαδικασιών του.

Ορισμοί :
ph = μέτρο για το πόσο όξινη ή αλκαλική είναι μια ουσία.
κλίμακα ph = κλίμακα μέτρησης της οξύτητας ή της αλκαλικότητας.



Όλες οι χημικές διαδικασίες έχουν ένα ιδανικό ph στο οποί είναι αποδοτικότερες. Παραδείγματος χάριν το ανθρώπινο σώμα λειτουργεί καλύτερα με μια εσωτερική χημεία που είναι ελαφρώς αλκαλική (PΗ 7,0 - 8,0). Το ΡΗ του αίματος είναι ακόμη πιο συγκεκριμένο :

ΑΙΜΑ -- ΡΗ 7,4 = κανονικό    ΡΗ 7,2 = θάνατος 

Η εσωτερική χημεία των σωμάτων μας λειτουργεί σε ένα αλκαλικό περιβάλλον. Το αίμα μας πρέπει να διατηρήσει ένα ΡΗ στο 7,4, εάν πέσει κάτω αυτό, στο 7,2, πεθαίνουμε!

Τα κύτταρα του σώματος σε υγεία είναι αλκαλικά. Στην ασθένεια το ΡΗ του κυττάρου είναι κάτω 7,0. Όσο περισσότερο όξινα γίνονται τα κύτταρα τόσο πιο άρρωστοι είμαστε και αισθανόμαστε. Τα κύτταρα δε θα πεθάνουν έως ότου το ΡΗ πέσει περίπου στο 3,5. Οι οργανισμοί μας παράγουν οξύ ως υποπροιόν του κανονικού μεταβολισμού. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των οργανισμών μας που καιν ή που χρησιμοποιούν αλκαλικά για να παραμείνουν ζωντανοί. Δεδομένου ότι οι οργανισμοί μας δεν κατασκευάζουν αλκαλικά, πρέπει να τους παρέχουμε από μια εξωτερική πηγή για να μας προστατέψει από το να γίνουμε όξινοι και να πεθάνουμε. 

Τα τρόφιμα είναι ο μόνος τρόπος αναπλήρωσης των αλκαλικών στο σώμα. Ο κύριος καθοριστικός παράγοντας των αλκαλικών είναι τα οργανικά μέταλλα. Κάποιος μπορεί να εξισώσει τα οργανικά μέταλλα με τα αλκαλικά για να το καταλάβει καλύτερα. Οι τροφές είναι δύο τύπων όξινες ή αλκαλικές. Αυτό αναφέρεται στον τύπο της τέφρας των τροφών. Τέφρα είναι ο τύπος υπολείμματος που παραμένει μετά την πέψη και την επεξεργασία των τροφών. Είναι όξινη ή είναι αλκαλική; Εάν υπάρχει όξινο υπόλειμμα (ανόργανα οξέα), το σώμα πρέπει να εξουδετερώσει αυτό το οξύ για να προστατέψει το αίμα από το να γίνει όξινο. Το οξύ εξουδετερώνεται με αλκαλικό.

Ιδανικά, υπάρχουν επαρκή αλκαλικά στη διατροφή για να γίνει αυτό. Eντούτοις, εάν δεν υπάρχουν, το σώμα πρέπει να εξάγει αλκαλικά από τα κύτταρα του για να εξουδετερώσει το οξύ. Αυτό, φυσικά, αναγκάζει τα κύτταρα να γίνουν όξινα και έτσι ασθενή. Επειδή οι οργανισμοί μας είναι μια αλκαλική οντότητα, προκειμένου να διατηρηθεί η υγεία, η πλειοψηφία της διατροφής μας πρέπει να αποτελείται από τροφές αλκαλικής τέφρας. 

Μπορούμε να παραμείνουμε σε υγεία με την κατανάλωση μιας διατροφής που είναι 70% - 80% αλκαλική και 20% - 30% όξινη. Όσο πιο αλκαλική τόσο καλύτερα. Εάν γίνουμε πάρα πολύ αλκαλικοί με την κατανάλωση μιας πλειοψηφίας αλκαλικών τροφίμων, θα χάσουμε την όρεξη μας απλά και θελήσουμε να κάνουμε "νηστεία" και στο μεταξύ τα κανονικά όξινα μεταβολικά υποπροϊόντα θα επιστρέψουν, χωρίς καμιά επίπτωση ή οργανική επιβάρυνση, το ΡΗ του σώματος μας πίσω σε κανονικά επίπεδα. είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι μερικές τροφές που είναι κατάλληλες ως πραγματική τροφή έχουν μία όξινη αντίδραση τέφρας. Αυτός είναι ο τρόπος της φύσης να διατηρεί την ισορροπία έτσι ώστε ο καταναλωτής  πραγματικών τροφών να μη γίνεται πάρα πολύ αλκαλικός. Επίσης σημειώστε ότι το όξινο περιεχόμενο αυτών των όξινων πραγματικών τροφών τέφρας είναι πολύ χαμηλό και περιέχει επίσης πολύτιμες θρεπτικές ουσίες που μπορούν να χρησιμοποιούν από το σώμα μας. 

Παρακάτω ένα διάγραμμα με όξινες και αλκαλικές τροφές. 

ΟΞΙΝΗ ΚΑΙ ΑΛΚΑΛΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ

Η διαίρεση των τροφίμων σε όξινης και αλκαλικής τέφρας θα ήταν γενικά η ακόλουθη :

Σημ.: Τα τρόφιμα στη στήλη όξινης τέφρας παρατίθενται κατά σειρά από το λιγότερο οξύ στο περισσότερο οξύ και στη στήλη της αλκαλικής τέφρας, τα τρόφιμα παρατίθενται κατά σειρά από το πιο αλκαλικό έως το πιο ελάχιστα αλκαλικό.

ΌΞΙΝΗ ΤΕΦΡΑ
  • Μερικά φρούτα και λαχανικά (βακκίνια, δαμάσκηνα, κολοκύθι)
  • Ολόκληρα δημητριακά - μαγειρεμένα
  • Πολύ ψημένα φρούτα και λαχανικά
  • Γαλακτοκομικά (τυρί, αυγά, γάλα, κλπ..)
  • Ζάχαρη και επεξεργασμένα δημητριακά
  • Άσπρο κρέας (ψάρια, πτηνά) ωμό ή μέτρια ψημένο ή καλοψημμένο
  • Κόκκινο κρέας (βόειο, χοιρινό, πρόβειο) ωμό ή μέτρια ψημένο ή καλοψημμένο
  • Χορταρικά, καρυκεύματα, πικάντικα τρόφιμα (σκόρδο, καυτά πιπέρια, κρεμμύδια, χρένο κλπ..)
  • Τηγανισμένα τρόφιμα
  • Καφές, τσάι, αλάτι, αλκοόλ, φάρμακα και ουσίες, καπνός.
ΑΛΚΑΛΙΚΗ ΤΕΦΡΑ
  • Ωμά φρούτα
  • Αποξηραμένα φρούτα
  • Παγωμένα φρούτα και λαχανικά
  • Ελαφριά βρασμένα στον ατμό φρούτα και λαχανικά
  • Ωμοί ξηροί καρποί (αμύγδαλα, πεκάν, τα δυτικά ανακάρδια, κλπ..)
  • Βλαστημένα δημητριακά
Η μέση αμερικάνικη διατροφή αποτελείται αποτελείται από 20% - 30% αλκαλική τροφή ενώ θα πρεπε η αλκαλική τροφή να είναι σε ποσοστό 70% - 80% και όξινη τροφή 20% - 30%. Δεν είναι ασυνήθιστο για το μέσο Αμερικανό να περάσει 7 ως 14 ημέρες χωρίς την  κατανάλωση ΟΠΟΙΩΝΔΗΠΟΤΕ αλκαλικών τροφών. Στην Ευρώπη τα ποσοστά είναι σχεδόν ίδια. Δεν είναι λοιπόν να απορούμε για την ευαισθησία των οργανισμών στις ασθένειες. Εμείς δημιουργούμε το περιβάλλον της ασθένειας. Οι ιοί και τα βακτήρια βρίσκονταν και θα βρίσκονται για πάντα στην ατμόσφαιρα, η δική μας φυσική κατάσταση τους επιτρέπει να μας επηρεάσουν ή όχι. Ας εξετάσουμε λοιπόν καλύτερα το θέμα της ασθένειας σε επίπεδο πρόληψης του οργανισμού κι έπειτα θεραπείας!

Πηγή : Γεωργιάδης Γεώργιος, επιστροφή στη φυσική διατροφή







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου