Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου 2013

Η συνωμοσία του γάλακτος (μέρος 12ο)

Γάλα και καρκίνος
Η κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων αποτελεί έναν παράγοντα που προδιαθέτει και αυξάνει τις πιθανότητες της ανάπτυξης καρκίνου! Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν ορισμένοι ειδικοί και δείχνουν αρκετές σχετικές μελέτες.
Ως μια πρώτη προσέγγιση, ας δούμε εκείνη του διάσημοι καρκινολόγου HansNieper, ο οποίος από το 1985 έλεγε πως τα γαλακτοκομικά προϊόντα αυξάνουν την παραγωγή βλέννας μέσα στο σώμα, μιας βλέννας που καλύπτει τους όγκους και τους προστατεύει από το ανοσολογικό μας σύστημα. Τα φονικά κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού δεν μπορούν να αναγνωρίσουν πίσω από αυτή την «πανοπλία βλέννας» τα καρκινικά κύτταρα και να τα καταστρέψουν (HansNieperRevolution in TechnologyMedicine and Society, 1985). Ας δούμε όμως αναλυτικότερα κάποιες από τις συσχετίσεις που έχουν γίνει ανάμεσα στην κατανάλωση γάλακτος και την εκδήλωση συγκεκριμένων τύπων καρκίνου.

Σύμφωνα με το World Cancer Fund και to American Institute for Cancer Research,έντεκα ξεχωριστές μελέτες σε ανθρώπινους πληθυσμούς έχουν συνδέσει την κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων με τον καρκίνο του προστάτη. Οι άνδρες που αποφεύγουν το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αυτή τη μορφή καρκίνου. Επιπλέον, τα αποτελέσματα του Landmark Physicians’ Health Study σε 20.885 γιατρούς έδειξαν ότι οι άνδρες που καταναλώνουν καθημερινά δύο με δυόμισι ή περισσότερες μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων, έχουν κατά 30% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη, απ’ ότι οι άνδρες που καταναλώνουν λιγότερο από μισή μερίδα γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα.


Ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των ποσοστών κινδύνου για εκδήλωση καρκίνου του προστάτη δίνει το Health Professionals Follow-Up Study: τα ευρήματά του δείχνουν πως οι άνδρες που κατανάλωναν υψηλές ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων  έχουν κατά 70% υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη, σε σχέση με τους άνδρες που δεν καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα. Και αν αυτά τα αποτελέσματα δεν σας φτάνουν, μια μελέτη που έγινε σε άνδρες σε 41 διαφορετικές χώρες και δημοσιεύθηκε στο Alternative Medicine Reviewέδειξε πως όσο αυξανόταν η κατανάλωση γάλακτος, τόσο αυξάνονταν και τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο του προστάτη.


Για την περίπτωση που αναρωτιέστε για τους λόγους την σύνδεσης αυτής, μια μελέτη Βρετανών ερευνητών που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Cancerέδειξε πως οι άνδρες που ακολουθούν μια δίαιτα χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα (και κρέας) είχαν χαμηλότερα επίπεδα μιας συγκεκριμένες πρωτεΐνης που συνδέεται με την εκδήλωση καρκίνου του προστάτη, της IGF-1, ενός ινσουλινοειδούς αυξητικού παράγοντα που πιστεύεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόκληση αυτού του είδους καρκίνου.
Όμως, άσχημα νέα υπάρχουν και για τις γυναίκες που καταναλώνουν γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, ίσως μάλιστα να είναι και χειρότερα. Και αυτό γιατί η καλά κρυμμένη αλήθεια είναι πως η κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων έχει συσχετιστεί με δύο μορφές γυναικολογικών καρκίνων, του μαστού και των ωοθηκών.

Ας δούμε κατ’ αρχάς τα δεδομένα για τον καρκίνο του μαστού. Όπως μας πληροφορούν ο δρ. JL. Outwater του Princeton University και οι δρANicholson και NBernard του Physicians Committee for ResponsibleMedicineπάνω από 12 επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν μια θετική σχέση μεταξύ της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων και της ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Ακόμα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journalof Cancer δείχνει ότι ο κίνδυνος για καρκίνο του μαστού αυξάνεται όσο αυξάνεται η κατανάλωση ζωικών λιπών και ζωικών πρωτεϊνών, ιδιαίτερα δε των προερχομένων από τα γαλακτοκομικά προϊόντα.


Μια άλλη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Cancer Research συσχετίζει του θανάτους από καρκίνο του μαστού με την κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων και υποστηρίζει ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα παίζουν έναν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του καρκίνου του μαστού.Υπέρ αυτών των θέσεων συνηγορεί και το γεγονός ότι σε χώρες που η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων είναι πολύ μικρή, τα κρούσματα του καρκίνου του μαστού είναι ελάχιστα. Απτά παραδείγματα είναι η Ασία και η Κίνα. Σύμφωνα με τον δρ. TColin Campbell, οι θάνατοι στην Κίνα από καρκίνο του μαστού σε γυναίκες ηλικίας 35 με 65 προσδιορίζονται κατά μέσο όσο σε λιγότερους από 9 στις 100.000 γυναίκες σε αντίθεση με τις Η.Π.Α. που ανέρχονται σε 44 στις 100.000 γυναίκες. Στην Ελλάδα;


Και αν κάποιοι προσπαθήσουν να δουν μια γονιδιακή διαφορά ανάμεσα στις γυναίκες της Κίνας και των Η.Π.Α. τί θα έλεγαν για τα αποτελέσματα μιας έρευνας σε γυναίκες της Ιαπωνίας που έδειξε πως  εκείνες που ακολουθούν μια δυτική δίαιτα βασισμένη στο κρέας και στα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν 8 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού, σε σχέση με τις Γιαπωνέζες που ακολουθούν μια παραδοσιακή δίαιτα που δεν περιλαμβάνει καθόλου γαλακτοκομικά προϊόντα;


Αν αναρωτιέστε για τους πιθανούς λόγους που οδηγούν σε μια τέτοια συσχέτιση του γάλακτος με τον καρκίνο του μαστού, η IGF-1 έρχεται να δώσει μια πρώτη απάντηση, όπως και για τον καρκίνο του προστάτη. Ερευνητές του StanfordUniversity και του National Institutes of Health των Η.Π.Α. βρήκαν ότι οι υψηλές συγκεντρώσεις της ορμόνης IGF-1 οδηγούν σε αύξηση των καρκινικών κυττάρων που αναπτύσσονται στον ανθρώπινο οργανισμό. Η IGF-1 βρίσκεται σε υπερβολική ποσότητα σε όλα τα γάλατα που προέρχονται από αγελάδες, στις οποίες έχει χορηγηθεί η συνθετική αυξητική ορμόνη των βοοειδών. Και μη νομίζετε ότι η IGF-1 καταστρέφεται με την παστερίωση. Αντίθετα, σύμφωνα με το FDA, η διαδικασία της παστερίωσης έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της συγκέντρωσης της IGF-1.

Ο Δρ. Samuel Epstein του Πανεπιστημίου του Illinois, με άρθρο του στοInternational Journal of Health Sciencesπροειδοποιεί ότι τα υψηλά επίπεδα τηςIGF-1 στα γάλατα που προέρχονται από αγελάδες στις οποίες έχει χορηγηθεί συνθετική αυξητική ορμόνη των βοοειδών, αποτελούν έναν υψηλό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού σε γυναίκες που καταναλώνουν αγελαδινό γάλα. Ακόμα, μελέτες που έχουν δημοσιευθεί στοJournal of the American Dietetic Association και στο British Medical Journalέδειξαν ότι η κατανάλωση τριών μερίδων γάλακτος με 0% ή με 1% λιπαρά για 12 εβδομάδες, οδηγεί σε μια αύξηση των επιπέδων της IGF-1 κατά 10%.

Δυστυχώς για τον γυναικείο πληθυσμό, εκτός απ' τον καρκίνο του μαστού και ο καρκίνος των ωοθηκών έχει συσχετισθεί με την κατανάλωση γάλακτος. Έρευνες στο Roswell Park Memorial Institute στο Buffalo της Νέας Υόρκης έδειξαν ότι οι γυναίκες που πίνουν πάνω από ένα ποτήρι γάλακτος την ημέρα έχουν 3,1 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο των ωοθηκών απ' ότι οι γυναίκες που δεν πίνουν. Ανάλογα αποτελέσματα βρέθηκαν και από μια άλλη σημαντική μελέτη που έγινε στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ (Harvard Medical School), στην οποία αναλύθηκαν δεδομένα από 27 χώρες. Η έρευνα αυτή δημοσιεύθηκε στο American Journal of Epidemiology.

Επιπλέον, η κατανάλωση γάλακτος έχει συσχετιστεί και με την ανάπτυξη λεμφώματος. Αιτία για τη συσχέτιση ανάμεσα στο κίνδυνο για ανάπτυξη λεμφώματος και την κατανάλωση (αγελαδινού) γάλακτος, σύμφωνα με πολλούς ερευνητές, αποτελεί η χορήγηση της συνθετικής αυξητικής ορμόνης των βοειδών στις αγελάδες που εκτρέφονται σε μεγάλες φάρμες. Αποτελέσματα εργαστηριακών ερευνών, στα οποία ελέγχθηκαν τα όργανα του λεμφικού συστήματος ζώων που τους είχε δοθεί η (γενετικά ανασυνδυασμένη) βοδινή αυξητική ορμόνη, έδειξαν ότι σε όλα τα ζώα υπήρχε μια σημαντική αλλαγή -οι σπλήνες τους είχαν μεγαλώσει δραματικά. Με βάση τα ευρήματα αυτά, μια σειρά από ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η τεχνητή βοδινή αυξητική ορμόνη που λαμβάνει ο άνθρωπος πίνοντας αγελαδινό γάλα μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο των λεμφαδένων.

Ο ερευνητής Robert Cohen αποδίδει τη μεγάλη αύξηση του καρκίνου των λεμφαδένων στις ΗΠΑ από το 1980 έως το 2000 (μια αύξηση της τάξεως του 37,3%) στην κατανάλωση γάλακτος που περιέχει την ανασυνδυασμένη αυξητική ορμόνη.

Πέρα όμως από αυτή την ερμηνεία για τη σχέση του λεμφώματος με τον τρόπο εκτροφής των αγελάδων στις μεγάλες φάρμες, υπάρχουν και άλλες, ανεξάρτητες μελέτες που συσχετίζουν την κατανάλωση γάλακτος με τον καρκίνο των λεμφαδένων. Για παράδειγμα, το 1990 είχε δημοσιευθεί στο British Medical Journal (61:456-9) μια μεγάλη έρευνα που διεξήχθη στην Νορβηγία και η οποία εξέταζε τις διατροφικές συνήθειες εκείνων των ανθρώπων που έπιναν δύο ή περισσότερα ποτήρια γάλα την ημέρα, παρατηρήθηκαν τρεισήμισι φορές περισσότερα περιστατικά καρκίνου των λεμφαδένων.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική είναι μια ακόμα παλιότερη μελέτη του Allan S. Cunningham με τίτλο Lymphomas and Animal-Protein Consumption (Λέμφωμα και κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών), που είχε δημοσιευθεί στο περιοδικό The Lancetτον Δεκέμβρη του 1976. Από τότε, και πριν την εισαγωγή της συνθετικής αυξητικής ορμόνης των βοειδών στην εκτροφή αγελάδων, ο επιστήμονας αυτόςείχε δείξει ότι υπάρχει μία σημαντική υψηλή θετική σχέση ανάμεσα στους θανάτους από λέμφωμα και στην κατανάλωση μοσχαρίσιου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Τέλος, σίγουρα θα έχετε ακούσει για τη σχέση του καρκίνου του πνεύμονα με το τσιγάρο, γεγονός που ίσως να αποδειχθεί χωρίς αποτέλεσμα, αν έχετε τη συνήθεια να πίνετε αρκετό γάλα, ή να καταναλώνετε αρκετά γαλακτοκομικά προϊόντα. Και αυτό γιατί, εκτός απ' το τσιγάρο, και το γάλα μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο των πνευμόνων!

Αυτό τουλάχιστον έδειξαν τα αποτελέσματα μιας έρευνας που δημοσιεύθηκε το 1989 στο International Journal of CancerΗ έρευνα αυτή εξέτασε τις διατροφικές συνήθειες 569 ατόμων που έπασχαν από καρκίνο των πνευμόνων και 569 ατόμων που δεν έπασχαν απ' αυτόν. Τα αποτελέματά τηςέδειξαν πως οι άνθρωποι που έπιναν "πλήρες" (σε λιπαρά) γάλα τρεις ή περισσότερες φορές την ημέρα, είχαν διπλάσια πιθανότητα να πάθουν καρκίνο των πνευμόνων, απ' αυτούς που ποτέ δεν έπιναν "πλήρες" γάλα.

Πηγή : Siouras therapies